Kā cīnīties ar aizcietējumiem grūtniecības laikā?

Kā cīnīties ar aizcietējumiem grūtniecības laikā?

13. Sep 2023, 12:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizcietējumi grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā diemžēl ir bieža parādība, bet tā nav norma, ar ko būtu jāsamierinās.

Vienkāršākie un efektīvākie līdzekļi, lai mazinātu aizcietējumus, ir pietiekama ūdens daudzuma uzņemšana ikdienā, izkustēšanās katru dienu, kas ne tikai stimulēs zarnu darbību, bet arī uzlabos vispārējo sievietes labsajūtu, kā arī uzturs, kas bagāts ar šķiedrvielām.

Visi ir dzirdējuši par augļu, dārzeņu, pākšaugu un pilngraudu produktu labvēlīgo ietekmi uz veselību – liela daļa ieguvumu ir saistīta ar to, ka šie produkti ir bagāti ar šķiedrvielām, kas ir vitāli svarīgas mūsu gremošanas sistēmai.

 

Kā šķiedrvielas palīdz mūsu gremošanas sistēmai?

Šķiedrvielas gremošanas traktā uzbriest un veido želejveida masu, kas palīdz sagremotajai pārtikai ilgāk uzturēties kuņģī un vienmērīgi pārvietoties pa zarnām. Tādēļ sāta sajūta pēc ēšanas saglabājas ilgāk, un visas svarīgās vielas (vitamīni, minerālvielas u.c.) uzsūcas labāk.

Tā kā cilvēka organisms šķiedrvielas nespēj sagremot, tās turpina pārvietoties pa zarnām un barot labās zarnu baktērijas, kas pasargā mūs no kaitīgām zarnu baktērijām un vīrusiem, ko neizbēgami uzņemam ar pārtiku.

Pārvietojoties pa zarnām šķiedrvielas strādā kā zarnu skrubis – stimulē zarnu darbību un palīdz izvadīt nevajadzīgās vielas un liekās pārtikas daļiņas, kas ir īpaši noderīgi, ja bieži māc smaguma sajūta un ir problēmas ar pārtikas izvadi no zarnām.

Ja nav iespējas iekļaut savā ikdienas uzturā pietiekami daudz dārzeņus, augļus, pilngraudus un pākšaugus, ir iespējams šķiedrvielas uzņemt papildus. Arvien vairāk cilvēku izvēlas ceļtekas sēklapvalkus (psyllium), kam ir visi iepriekš minētie ieguvumi veselībai un maiga iedarbība uz zarnām.

 

Pazīstamākais šķiedrvielu avots  - Ceļtekas sēklapvalki (psyllium)

Grūtniecības laikā daudzi aizcietējumus samazinoši medikamenti nav ieteicami, vai pat aizliegti, tādēļ jāizmanto citi līdzekļi.

Ceļtekas sēklapvalki ir bagātīgs šķiedrvielu avots un no seniem laikiem zināmi kā īstais glābiņš gan caurejas brīdī, gan aizcietējumu gadījumā. Var palīdzēt līdzsvarot cukura un hoesterīna līmeni asinīs, kā arī nodrošināt ilgstošu sāta sajūtu. 

Ceļtekas sēklapvalki veicina vēdera izeju bez liekiem kairinājumiem, ļoti maigā un saudzīgā veidā, kas ir sevišķi noderīgi pēc dzemdībām, operācijām, hemoroīdu, kairinātās zarnas sindroma gadījumā, grūtniecības laikā un citās situācijās, kad nereti klijas vai kādas citas šķiedrvielas nav ieteicams vai pat nedrīkst lietot. 

Ļoti svarīgi izcelt, ka ceļtekas sēklapvalkiem ir prebiotiska iedarbība. Baktērijas ceļteku sēklapvalkus fermentē lēnāk nekā citas šķiedrvielas, kas samazina gāzu veidošanos zarnās un mazina iespējamu diskomfortu.

Strauji paaugstinot šķiedrvielu daudzumu ikdienā, var saskarties ar vēdera pūšanos un “gāzēm”, tāpēc ieteicams sākt ar mazāku daudzumu un pakāpeniski to palielināt. Lietojot šķiedrvielas uzturā ik dienas, diskomforts pazūd, kā arī to var samazināt pietiekama ūdens uzņemšana.

 

Acorus Balance Šķiedrvielu kompleksi nodrošinās nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, uzlabos gremošanas darbību un kopējo pašsajūtu.

  • Fiber Psyllium – tīri ceļteku sēklapvalki maksimāli efektīvai zarnu “birstei” un lieliskai gremošanas trakta darbībai un labsajūtai. Var palīdzēt normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai.
  • Fiber Colon Detox – šķiedrvielas (galvenokārt nešķīstošās) kopā ar ķimenēm,  fenheli, cigoriņiem un citiem augiem: lai sakārtotu vēdera izeju, mazinātu vēdera      pūšanos un atbalstītu normālu aknu un citu gremošanas orgānu darbību, kavētu hemoroīdu parādīšanos.
  • Fiber Slim Detox – šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas kopā ar cigoriņiem, kanēli, glikomannānu un rūgto apelsīnu palīdz vairot sāta sajūtu, mazināt kāri pēc saldumiem, paātrināt vielmaiņu un balansēt cukura līmeņa svārstības, tā palīdzot saglabāt normālu ķermeņa svaru un aprises.
  • Fiber Immuno – šķiedrvielu komplekss ar cinku, magniju, hibisku, cigoriņa sakni un dzīvotspējīgām baktērijām. Imunitātei, nervu sistēmai, enerģijai un aknu funkcijai!

 

Visi Acorus Balance šķiedrvielu kompleksi ir 100% dabīgi, bez pievienota cukura vai garšas pastiprinātājiem, ērtās bundžiņās, un viegli lietojami – tējkaroti vai divas iemaisa ūdenī, smūtijā, un uzreiz izdzer, pirms pulveris nogulsnējas.