Izaicinošais trešais trimestris. Kas var palīdzēt topošajai māmiņai tā laikā justies labāk?

22. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Salīdzinot ar otro trimestri, pēdējie trīs grūtniecības mēneši topošajai māmiņai ir grūtāki. Kā palīdzēt sev šajā laikā justies labāk, vaicājām ginekoloģei Alisei Vigulei.

Trešais trimestris māmiņai ir mazliet grūtāks, jo mazulītis turpina augt un pieņemties svarā, izmainās arī viņa novietojums dzemdes dobumā, bērniņš ieslīd arvien dziļāk, spiežot uz mazā iegurņa orgāniem, tāpēc māmiņa var izjust lielāku diskomfortu. “Trešajā trimestrī māmiņas biežāk sūdzas par sāpēm muguras lejasdaļā, kas saistīts ar mazuļa svara pieaugumu un to, ka izmainās ķermeņa smaguma centrs,” skaidro ginekoloģe Alise Vigule.

Viņa norāda, ka šādā gadījumā sievietei var palīdzēt grūtnieču vingrošana pie fizioterapeita, lai jau savlaicīgi stiprinātu muguras lejasdaļas muskulatūru, kā arī teipošana pie zinoša speciālista un grūtnieču jostas valkāšana.

Pieaugot mazuļa mikroelementu un vitamīnu patēriņam, māmiņa bērniņam atdod savas rezerves, tāpēc grūtniecības trešajā trimestrī var parādīties vai arī pastiprināties anēmija un citu mikroelementu trūkuma izraisīti simptomi, piemēram, krampji kājās naktīs, lielāks nogurums. Ginekoloģe Alise Vigule uzsver, ka šādos gadījumos var palīdzēt speciāli piemeklēti grūtnieču vitamīni un dzelzs preparāti, kas jāturpina lietot līdz pat dzemdībām.

Grūtniecības pēdējos mēnešos topošā māmiņa var saskarties arī ar tūsku un vēnu varikozi. A. Vigule rekomendē šādās situācijās atcerēties par ikdienas kustībām, kā arī sēžot un guļot piepacelt uz augšu kājas, lai veicinātu atteci. Gadījumā, ja tūska vai varikoze topošajai māmiņai rada diskomfortu, speciāliste iesaka padomāt par kompresijas terapiju.

Trešajā trimestrī māmiņa var saskarties ar miega traucējumiem. “Miegs var kļūt saraustīts, biežāk māmiņas naktī uzmostas. Tas saistīts ar to, ka biežāk nepieciešams apmeklēt tualeti, kā arī ar to, ka, izmainoties miega fāzēm, dziļais miegs kļūst īsāks,” skaidro A. Vigule. Viņa norāda, ka šādās situācijās var palīdzēt magnija preparāti, tāpat arī jāiemācās kārtīgi iekārtoties gultā ejot gulēt, jo, vēderam izaugot lielākam, pozu ieņemt ērti, lai iemigtu, ir grūtāk. Šādās reizēs var palīdzēt pakaviņi, sedziņas vai starp kājām ievietots spilvens, kas padara ērtāku gulēšanu.

Grūtniecības pēdējos mēnešos topošajai māmiņai biežāk var parādīties strijas. Lai gan pierādīts, ka nav brīnumlīdzekļu, kas spētu pilnībā novērst strijas, jo to veidošanās atkarīga no iedzimtības un ādas elastības, ir pierādīts, ka māmiņas, kuras savlaicīgi grūtniecības laikā uzsāk ādas mitrināšanu, retāk saskaras ar strijām.

Lai arī trešais trimestris ir mazliet izaicinošāks, skaistākais ir tas, ka atlicis vien pavisam nedaudz līdz brīdim, kad satiksi savu mazulīti!