Intīmais un neērtais jautājums - hemoroīdi grūtniecības un pēcdzemdību periodā

Intīmais un neērtais jautājums - hemoroīdi grūtniecības un pēcdzemdību periodā

26. Nov 2018, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Hemoroīdi ir tēma, par kuru visbiežāk izvēlas nerunāt, tā vietā, lai vērstos pie ārsta, turpinot ciest diskomfortu un sāpes un cerot, ka hemoroīdi pazudīs paši no sevis. To, vai tas patiesi ir labākais risinājums, un kā rīkoties, ja hemoroīdi ne lūgti, ne aicināti parādās grūtniecības vai arī pēcdzemdību periodā, vaicājām “PROKTO klīnika” sertificētam ķirurgam, proktologam Valērijam Ratobiļskim.

Kāpēc grūtniecības laikā rodas hemoroīdi?

Augošā dzemde ar augli sievietes ķermenī aizņem aizvien vairāk vietas un saspiež zarnas, piedevām, diviem organismiem vienā ķermenī ir nepieciešams vairāk šķidruma, un tas burtiski tiek izsūknēts no ēdiena. Bieži vien topošās māmiņas uzņem nepietiekami daudzumu šķidruma, kā rezultātā izkārnījumu masa, kas veidojas resnajā zarnā, vienkārši „izkalst”. Saspiestajām zarnām ir ļoti grūti to bīdīt uz izeju, tāpēc rodas aizcietējumi. Speciālists norāda, ka grūtniecība negatīvi ietekmē arī vēnu veselību, jo dzemdes palielināšanās rada slodzi iegurņa vēnām, asins aizplūšana pasliktinās, un tā rezultātā vēnas pinumos ap taisno zarnu paplašinās. Asinsvadu, tostarp arī vēnu sieniņu, pavājināšanos sekmē arī hormonālā aina.

Valērijs Ratobiļskis skaidro, ka visas šīs pārmaiņas, kas grūtniecības laikā skar sievieti, var novest pie hemoroidālās zonas pārslodzes un hemoroīdu veidošanās. Sliktākajā gadījumā ir iespējama pat trombu veidošanās, kas var nosprostot asinsvadus. Tiesa, neskatoties uz to, jāatceras, ka grūtniecība un mazuļa piedzimšana nav slimība un, lai arī var radīt dažādus veselības sarežģījumus, tie visi ir novēršami.

Konsultē "PROKTO klīnika" sertificēts ķirurgs, proktologs Dr. Valērijs Ratobiļskis

Hemoroīdiem nepatīk veselīgs dzīvesveids

Ārsts uzsver, ka palīdzēt izvairīties no hemoroīdiem gan grūtniecības, gan arī pēcdzemdību periodā var veselīgs dzīvesveids. Tāpēc ideālā gadījumā jau pirms bērniņa ieņemšanas vajadzētu ievērot pareizu ēšanas režīmu, apmeklēt sporta nodarbības un iemācīties dzert pietiekami daudz ūdens. Vai arī, kā tas visbiežāk mēdz notikt, jāpāriet uz veselīgu dzīvesveidu pēc grūtniecības fakta konstatēšanas.

Faktori, kas var veicināt hemoroīdu veidošanos:

  • liekais svars;
  • mazkustīgs dzīvesveids;
  • vāja muskuļu korsete;
  • nosliece uz aizcietējumiem pirms grūtniecības;
  • atkārtotas dzemdības.

“PROKTO klīnika” speciālists piebilst, ka arī grūtnieces vecumā pēc 40 gadiem atrodas augstākā riska grupā un ar hemoroīdu problēmu var saskarties biežāk nekā citas topošās māmiņas. Valērijs Ratobiļskis: “Šajās situācijās noteikti jāvērtē, vai grūtniecība ir atkārtota. Gadījumā, ja māmiņa gaida savu otro vai trešo bērniņu un arī iepriekš ir bijuši hemoroīdi, kuri nav ārstēti, problēma noteikti būs lielāka.” Ārsts arī piebilst, ka liela nozīme ir ģenētiskajam faktoram: “Ja kādam no ģimenes locekļiem tā ir bijis, tad pastāv risks, ka šī problēma parādīsies. Svarīgs ir arī augļa izmērs un  hormonālas izmaiņas sievietes organismā.”

Neārstē sevi ar Google palīdzību vai ar draudzenes ieteiktajiem medikamentiem 

Hemoroīdi ir problēma, kuru sievietes kautrējas pārrunāt ar speciālistu, tā vietā priekšroku dodot informācijas meklēšanai un ārstēšanas metožu meklēšanai internetā. Speciālists vērš uzmanību, ka hemoroīdi ir samērā bīstama un ļoti sāpīga slimība un hemoroidālo mezglu iekaisums var izraisīt citu infekciju attīstību. Savukārt asiņošana var veicināt anēmiju, bet tā - izraisīs skābekļa badu, kas negatīvi ietekmēs mazuļa attīstību.

Šo iemeslu dēļ nav ieteicams nodarboties ar pašārstēšanos, “uz savu galvu” iegādājoties svecītes, jo pat šķietami nekaitīgākie preparāti var izrādīties pārāk spēcīgi, jo taisnā zarna un dzemdes sieniņa, aiz kuras attīstās auglis, atrodas praktiski  blakus. Lēmumu par piemērotāko ārstēšanu vislabāk atstāt profesionāļu ziņā.

Hemoroīdi pēc dzemdībām var izzust

Hemoroīdi, kas parādījušies grūtniecības laikā, pēc dzemdībām var izzust. Par nopietnu problēmu var runāt tad, ja hemoroīdu pazīmes neizzūd 5–8 mēnešu laikā pēc laktācijas beigām. Speciālists atgādina, ka mazuļa iznēsāšanas un barošanas laikā nav ieteicams lietot nekādus medicīniskus līdzekļus hemoroīdu ārstēšanai, jo sievietes organismā taisnā zarna un dzemdes sieniņa atrodas pārāk tuvu.  Tiesa, problēmu nevajag noklusēt un to vislabāk būtu jau sākotnēji apspriest ar proktologu, izvēloties speciālistu, ar kuru esi gatava pārspriest sāpīgo jautājumu, jo mūsdienās ir iespēja pieteikties uz vizīti gan pie speciālista vīrieša, gan pie sievietes. 

Valērijs Ratobiļskis uzsver, ka no ārsta apmeklējuma nevajag baidīties, jo proktologs primāri ir noskaņots rast problēmas risinājumu bez operatīvas iejaukšanās, taču, pat ja tāda būs nepieciešama, mūsdienu medicīnas iespējas piedāvā mazinvazīvas metodes, kas ļauj hemoroīdu problēmu novērst ātri un nesāpīgi.

Ņem vērā, ka tad, ja pirmās grūtniecības laikā esi saskārusies ar hemoroīdiem un tie ar laiku pazuduši, gaidot nākamo bērniņu šī problēma var aktualizēties, tāpēc svarīgi ir sekot līdzi regulārai vēdera izejai un ievērot pareiza uztura režīmu.

Kad noteikti jāvēršas pie speciālista

“PROKTO klīnika” sertificēts ķirurgs, proktologs Valērijs Ratobiļskis norāda, ka svarīgākos ieteikumus, kā parūpēties par veselību grūtniecības laikā, sniegs ginekologs, taču, ja, tuvojoties grūtniecības septītajam mēnesim, parādās specifiskas sūdzības par aizcietējumu vai hemoroīdiem, būtu vēlama konsultācija arī pie proktologa.  Pie proktologa noteikti būtu jādodas gadījumos, ja grūtnieces pašsajūta pasliktinās, nav iespējams normāli nokārtot dabiskās vajadzības un moka sāpes anālajā apvidū. Minētās problēmas var pastiprināt stresu, kas negatīvi ietekmēs gan pašu grūtnieci, gan gaidāmo mazuli.

Mūsdienu medicīna ir gājusi straujiem soļiem uz priekšu, tāpēc pat tad, ja jaunā māmiņa bērniņu vēl zīda, ir iespējami dažādi risinājumi, kā atrisināt hemoroīdu problēmu un sievietei nebūtu ikdienā jāizjūt diskomforts. “PROKTO klīnika” speciālists norāda, ka šādos gadījumos medikamenti nebūtu ieteicami, bet labs risinājums būtu  ir lāzera hemorodiālo mezglu bezkontakta  apstrāde, izmantojot anestēziju ar smieklu gāzi, kura 5 minūšu laikā pēc gāzes ieelpošanas iztvaiko no organisma. Procedūra aizņem tikai aptuveni 15-20 minūtes, un pēc dažām stundām māmiņa jau var doties mājās pie sava mazuļa, lai turpinātu ierasto ikdienu.