Kā noteikt mammas un gaidāmā mazuļa rēzuss faktora saderību jau grūtniecības laikā?

09. Oct 2018, 10:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gadījumā, ja mammai ir rēzus negatīva asins grupa, var rasties situācijas, kad māmiņas rēzuss faktors nav saderīgs ar mazuļa. Taču mūsdienās ir radīta gan gaidāmajam mazulim, gan topošajai māmiņai absolūti nekaitīga metode, kā rēzuss faktora nesaderību noteikt vēl mazulim esot puncī.

iVF Riga Ģenētikas centra struktūrvienības vadītāja Dace Serģe skaidro, ka neinvazīva rēzuss faktora noteikšana ir svarīga mammām, kurām ir rēzus negatīvs faktors, savukārt gaidāmā bērniņa tētim – rēzuss pozitīvs faktors. “Šādā gadījumā, ja mazulis būs mantojis no tēta rēzuss pozitīvo faktoru, pastāv risks, kas var izraisīt dažādu slimību attīstību,” skaidro speciāliste, norādot, veicot asins analīzes, šo saderību iespējams noteikt jau grūtniecības laikā.

Kā tiek noteikta rēzuss saderība grūtniecības laikā?

  • Topošajai māmiņai jānodod asins analīzes.
  • Laboratorijā no māmiņas asinīm tiek izdalīts mazulī cirkulējošais DNS.
  • Ar šī DNS palīdzību tiek noteikts bērna rēzuss faktors.
  • Analīžu rezultātus māmiņa nodod savam ginekologam, kurš dod norādījumus par turpmāko rīcību, ja tāda nepieciešama.

Ņem vērā!

  • Analīzes ieteicams nodot no 18. līdz 22.grūtniecības nedēļai, jo šajā laikā mazulī cirkulējošā DNS apjoms jau ir pietiekams, lai būtu iespējams noteikt rēzuss faktoru.
  • Analīzes apmaksā Nacionālais veselības dienests.
  • Analīžu rezultātus iespējams saņemt pēc 2 nedēļām.

iVF Riga Ģenētikas centra struktūrvienības vadītāja norāda, ka ģenētiskā testēšana var palīdzēt dažādās dzīves situācijās, tostarp arī izveidot bērna ģenētisko pasi. “Bērna ģenētiskā pase dod pamatinformāciju, ko varam savlaicīgi uzzināt par savu mazuli.

Tas nozīmē, ka bērna dzimšanas brīdī no asins materiāla ir iespējams noteikt gan dažādas alerģijas, tostarp laktozes nepanesību, gan dažādas saslimšanas, kuras iespējams laicīgi novērst,” stāsta Dace Serģe. Viņa arī piemetina, ka tā ir iespēja mammām būt daudz mierīgākām un sagatavotākām, sagaidot savu mazuli, ļaujot daudzus ar bērna veselību saistītus jautājumus uzzināt jau savlaicīgi.