Gatavojamies dvīņu dzemdībām! Kas jāņem vērā?

17. Jun 2014, 15:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teju katra topošā dvīņu māminā noteikti ir dzirdējusi to, ka dvīņu grūtniecība tiek dēvēta par augsta riska grūtniecību, tomēr tā nav doma, kurai būtu jāpieķeras. Ir jāuzklausa ieteikumi, kurus sniedz speciālisti, taču jāieklausās arī savās sajūtās un vēlmēs.

Par gatavošanos dvīņu dzemdībām stāsta grūtnieču vingrošanas skoliņas vadītāja Māmiņu Klubā Katrīna Puriņa.

NOSKATIES VIDEO,KĀ GATAVOTIES DVĪŅU DZEMDĪBĀM ŠEIT->>>

Saskaņo aktivitātes ar ārstu!

Dvīnīšu grūtniecība ir īpaša arī no medicīniskā viedokļa, tāpēc visas fiziskās aktivitātes vajadzētu saskaņot ar ārstējošo ārstu vai vecmāti,pie kuras sieviete ir uzskaitē. Protams, tas nenozīmē,ka fiziskām aktivitātēm un vingrošanai vajadzētu teikt nē. Katrīna Puriņa atzīst,ka arī pie viņas ir nākušas topošās dvīņu māmiņas un viņa neuzskata, ka kādi vingrojumi ir apgrūtinājumi tikai tāpēc, ka viņām ir divi bērniņi vēderā.

Esi gatava lielākam mazuļu kopējam svaram!

Topošo dvīņu māmiņu punči pēdējā gaidību posmā var būt lielāki, nekā tad, ja gaidāms viens mazulis, tāpēc, ka diviem bērniņiem ir nepieciešams lielāks daudzums augļūdeņu. Arī mazuļu kopējais svars dzimšanas brīdī ir nedaudz lielāks. Ja viens bērniņš sver aptuveni 4 kinolgarmus, tad abi mazie dvīnīši kopā teju sešus kilogramus.

Gatavojamies variantiem A un B! 

Tā kā ikviena bērniņa nākšana pasaulē savā ziņā ir laimes spēle, jo mēs nekad nevaram zināt kā tas notiks – vai bērniņš izvēlēsies pasaulē nākt ar māmiņas vai mediķu palīdzību, tad vērts gatavoties abiem iespējamajiem variantiem.

"Es rekomenēju interesēties ne tikai par vienu dzemdību risināšanas veidu, kas varētu būt ķeizargrieziens, bet arī par dabiskām dzemdībām," iesaka Katrīna Puriņa. 

Arī dzemdībās sievietei nepieciešama atbalsta komanda- profesionāla ārsts, vecmāte, bērnu ārsts, dūla, pēcdzemdību periodā arī PEP mammas. 

Notici sev un savām spējām! 

Ja māmiņa pati laidīs pasaulē dvīnīšus, tad jārēķinās ar to, ka tai ir jābūt ļoti ciešai un uzticības pilnai sadarbībai ar vecmāti, ir jānotic sev un tam, ka es pati to spēju paveikt. Ilgākais posms dvīnīšu dzemdībās ir dzemdes kakla atvēršanās periods, arī pašas dzemdības var noritēt ilgāk nekā tad, ja pasaulē ierodas viens mazulītis. Svarīgi, lai bērniņš, kurš dzims pirmais, gulētu ar galviņu uz leju. Laiks starp abu mazulīšu piedzimšanu var būt pat pus stunda.

Izglītojies par ķeizargrieziena operāciju!

Ja tomēr tiek izlemts, ka dvīnīši nāks pasaulē plānotas ķeizargrieziena operācijas laikā, tad šis notikums visbiežāk tiek paredzēts grūtniecības 37. nedēļā, jo dvīnīšiem ir tieksme pieteikt sevi pasaulei nedaudz ātrāk par 38. grūtniecības nedēļu. Ķeizargrieziena operācijas gaita gan viena, gan vairāku bērniņu dzimšanas gadījumā īpaši neatšķiras. Māmiņai dzemdību iestādē ir jāierodas laikus, ir jāievēro medicīnas personāla ieteikumi, kas attiecas uz ēšanu, taču medicīnas personāls noteikti izstāstīs paredzēto notikumu gaitu, galvenais ir uzdot jautājumus, ja tādi ir. Ķeizargrieziena operācijas ilgums ir aptuveni 25 minūtes.

Esi informēta par pēcdzemdību periodu!

Taču svarīgi arī sagatavoties pēcdzemdību periodam, jo pēc ķeizargrieziena operācijas māmiņa uzreiz nevarēs aprūpēt mazulīšus. Pēc dabiskām dzemdībām māmiņa ceļas kājās un staigā jau pēc dažām stundām, pēc operācijas, iespējams, būs nepieciešamas pat 24 stundas laika, lai māmiņa varētu sākt pilnvērtīgi kustēties. Tomēr celties kājā mediķi noteikti mudinās jau nākamajā dienā, jo kustībs ir svarīgas, lai uzlabotos asinsrite un asinīm nebūtu iespējas sabiezēt.

"Man šķiet, ka tas, par ko dvīņu mammas satraucas ir nevis tas, kas ar viņām notiek tagad, bet kas būs pēc tā; kas notiks ar viņām, kad būs tik daudz bērnu mājās. Tāpēc būtiski jau grūtniecības laikā padomāt par pēcdzemdību plānu, par pēcdzemdību atbalsta grupu, par to, kā šo ikdienu varētu plānot. Ja tas būs sakārtots, tad sieviete sapratīs, ka es tagad varu baudīt, ieklausoties sevī kā bērniņus piedzemdēt, kā izbaudīt to laiku, ka viņi vēl ir manī," iesaka Katrīna Puriņa. 

Tas kā mēs varam atbalstīt topošās dvīņu māmiņas ir lieki neuzmācoties ar savu izbrīnu un biedēšanu par to, ka pēc bērniņu piedzimšanas noteikti būs grūts laiks, jo tomēr jāaprūpē divi zīdainīši. Tā vietā būsim saprotoši, pieteiksimies palīgos māmiņai grūtos brīžos un priecāsimies par tik brīnišķīgu notikumu kā divu mazulīšu gaidības, jo tas patiesi ir brīnums.

Māmiņu Klubs

LEKCIJAS, KONSULTĀCIJAS UN PROCEDŪRAS TOPOŠAJĀM MĀMIŅĀM VECĀKU SKOLĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ!