Delikāti, bet svarīgi – hemoroīdi un vēnu veselība grūtniecības laikā

Delikāti, bet svarīgi – hemoroīdi un vēnu veselība grūtniecības laikā

25. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laiks ir apbrīnojams – tas nes ievērojamas fizioloģiskas un emocionālas izmaiņas, izaicina un pilnveido. Tomēr grūtniecības laikā un arī pēc dzemdībām māmiņām nākas saskarties arī ar diskomfortu un delikātām problēmām, par kurām runā maz, bet piedzīvo daudzas – hemoroīdi. Hemoroīdu problēmas dzīves laikā skar vai ir skārušas katru otro pieaugušo. Proktoloģisko veselību ietekmē iedzimtība, slimību vēsture, dzīves gājums (sēdošs darbs, ilgstoša smagumu celšana u.c.), dzīvesveids un ēšanas paradumi. Bet kādēļ tieši grūtniecība var veicināt hemoroīdu rašanos, pat ja pirms tam šādu problēmu nav bijis? Par bieži vien noklusēto jautājumu konsultē Dr. Anastasija Vaļuka, “Veselības centrs 4” Ķirurgs ar specializāciju fleboloģijā un proktoloģijā.

Pārmaiņu laiks

Hemoroīdi ir labi apasiņoti audu spilventiņi taisnās zarnas lejasdaļā, normā tie ir visiem cilvēkiem un pilda noteiktu funkciju - hermētismu. Par patoloģiju hemoroīdi paliek tad, kad tie palielinās un paradās sūdzības. Piemērām, kad tie tiek pakļauti pārāk lielam spiedienam, mehāniskai traumai, rodas traucējoši un sāpīgi mezglveida paplašinājumi.

Lai arī grūtniecība ilgst deviņus mēnešu, tās radītās izmaiņas organismā ir straujas. Gaidību laikā mainās hormonālais fons - paaugstinātā progesterona hormona ietekmē, atslābinās asinsvadu sieniņas paplašinot arī  hemoroidālos asinsvadu  pinumus. Grūtniecības laikā arī aizcietējumi nav retums, un tas savukārt uz hemoroīdu mezgliem rada mehānisko spiedienu. Aizcietējuma gadījumā var izveidoties arī anālā plaisa (bojājums), kas rada sāpes un dažreiz arī asinis vēdera izejas laikā. Trešajā trimestrī, bērniņam augot, palielinās dzemde, tā nospiež lielās vēnas un rados venozā stāze. Šajā laikā var veidoties ārējo un iekšējo hemoroīdu mezglu trombozes (sāpīgi zilgani veidojumi pie anālas atveres). Grūtniecības laikā var notikt arī hemoroidālās slimības paasinājums, ja topošai māmiņai anamnēzē šādas veselības problēmas jau ir bijušās. Bieži vien pēc dzemdībām (spiešanas dēļ) rodas hemoroidālās slimības paasinājums, mezglu trombozes, kā arī anālās plaisas. Ja māmiņa izjūt sāpes, konstatē asiņošanu, viņai uzreiz ir jāvēršas pie proktologa, jo tā ir akūta situācija, kuras ārstēšana jāuzsāk nekavējoties.

Brīdinājuma signāli

Ikviena veselības problēma ir jārisina laikus. Rūpīgi sekojiet līdzi savai pašsajūtai gan vēl tikai plānojot ģimenes pieaugumu, gan grūtniecības laikā un pēc tās. Par agrīnām hemoroīdu problēmām var liecināt neliela nesāpīga asiņošana (vai asinis uz tualetes papīra) pēc vēdera izejas. Vēlāk var parādīties nieze, smaguma un pilnuma sajūta, diskomforts taisnajā zarnā, pat izkrist hemoroidālie mezgli pie defekācijas. Aizdomu gadījumā obligāti jāvēršas pie proktologa, kurš noteiks piemērotāko ārstēšanas risinājumu. Hemoroīdu likvidēšana, izmantojot operatīvo ārstēšanu (pusķirurģiskas un ķirurģiskas manipulācijas), ir iespējama brīdī, kad māmiņa ir beigusi barot bērnu ar krūti. Katrs pacients ir atšķirīgs, tādēļ piemērotāko manipulāciju laiku un veidu iespējams noteikt tikai konsultējoties ar ārstējošo ārstu.

Lai arī no hemoroīdu riska pilnībā izvairīties nevar, topošā māmiņa to var būtiski samazināt ar profilaktiskām metodēm:

·      aktīvs dzīves veids (peldēšana, staigāšana),

·      maksimāli izvairīties no aizcietējumiem un cietās vēdera izejas (dzert pietiekoši daudz šķidruma, lietot uzturā ar šķiedrvielām bagātus produktus),

·      neapmeklēt pirtis, negulēt karstā vannā,

·      ja ir sēdošs darbs, izvairīties no ilgstošas sēdēšanas - piecelties un pastaigāt katru stundu, sēdēt uz cietākās virsmas.

Veselas vēnas - laimīgas kājas

Līdzīgi kā hemoroidālas saslimšanas grūtniecības laikā var saasināties arī kāju vēnu problēmas. Topošai māmiņai vēnu mazspēju var izraisīt izmainītais hormonālais fons, palielinātās dzemdes spiediens uz lielajām vēnām, gravitācijas spēks un palielinātais cirkulējošo asiņu daudzums. Šie faktori rada venozo stāzi apakšējās ekstremitātēs kā rezultātā tiek bojātas venozās vārstules un rodas venozā nepietiekamība. Parādās tūskas, nogurums un smaguma sajūta kājās. Var kļūt redzami sīkie asinsvadi un zemādas vēnas vai parādīties vēnu varikoze (lokāls vēnas paplašinājums – “mezgls”).

Tā kā grūtniecēm ir liegtas daudzas medicīniskās un kosmētiskās procedūras, speciālisti iesaka par vēnu veselību rūpēties vēl pirms ģimenes pieauguma.  Divu līdz sešu mēnešu laikā pēc dzemdībām kāju vēnas ieteicams pārbaudīt pie flebologa.

Vēnu veselības profilakse grūtniecības laikā:

·      neapmeklēt pirtis, negulēt karstā vannā,

·      veikt kontrastdušas ar auksto ūdeni,

·      nodarboties ar fiziskām aktivitātēm (peldēšana, staigāšana, skriešana),

·      nestaigāt uz augstie papēžiem( maks. 4 cm),

·      sēdoša/stāvoša darba gadījumā katru stundu izkustināties, vai sēžot vingrināt kājas- kustinot pēdas uz augšu un uz leju, imitējot soļošanu,

·      dienas laikā periodiski turēt kājas horizontālā stāvokļi,

·      valkāt kompresijas zeķes, pat tad ja pirms grūtniecības nav bijušas vēnu veselības problēmas. Ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotāko zeķu veidu - lai varētu pielāgot pareizo kompresijas klasi, pirms zeķu iegādes jāapmeklē ārsts-flebologs.