Biežākās miega problēmas grūtniecības laikā

Biežākās miega problēmas grūtniecības laikā

05. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecēm ir raksturīgs nogurums – gan grūtniecības sākumā, gan beigās gadās, ka topošās māmiņas ir nogurušas un iztukšotas.  

Īpaši grūtniecības beigu posmā parādās dažādas ar gulēšanu saistītas problēmas:

•    Nepatīkami sapņi vai pat murgi
•    Iemigšanas grūtības
•    Kāju krampji
•    Elpas trūkums un sirdsklauves
•    Nepieciešamība bieži apmeklēt tualeti
•    Problēmas griežoties no viena sāna uz otru dēļ lielā punča
•    Muguras sāpes
•    Uztraukums par dzemdībām
•    Bažas par bērnu

Nelauzi galvu par lietām, kurās tu tāpat neko nevari mainīt. Daudzas sūdzības pazudīs jau dzemdību dienā, kad mazulis būs piedzimis. Tavs veselības stāvoklis un grūtības, ar kurām saskaries, ir gluži normālas grūtniecības pavadones. 

Ko tu vari darīt, lai tavs miedziņš būtu salds?

• Ja tev kājās iemetās „krampis”, uzcel kājas uz gultas gala, ja gultai nav gala, vienkārši piecelies un stāvi uz tās kājas, kurā ir „krampis”. Pārliecinies, vai tu uzņem pietiekoši daudz kalcija, piemēram, lietojot ikdienā piena produktus, jo kalcija trūkums pastiprina krampju biežumu. Pret krampjiem ārsts var izrakstīt magnija tabletes. 

• Palielinātais asiņu daudzums un no tā izrietošais papildus darbs sirdij var izraisīt sirdsklauves un elpas trūkumu, tomēr šīs sūdzības var būt saistītas ar zemu hemoglobīna līmeni asinīs, tādēļ rūpējies, lai vienmēr tavs organisms uzņemtu pietiekoši daudz dzelzs.Tu vari guļot palikt zem galvas arī papildus spilvenu, tādejādi tu atslogosi sirdi. 

• Gaidot bērniņu, tualetes apmeklējums kļūs aizvien biežāks, jo augošais bēbis spiež uz urīnpūsli. Centies vakaros mazāk dzert, tas, iespējams, palīdz tikai nedaudz, tomēr pilnīgi izvairīties no nakts gaitām uz labierīcībām nav iespējams. Ja sajūti sāpes pēc urinēšanas vai arī dedzināšanas sajūtu, iespējams esi saslimusi ar urīnpūšļa iekaisumu, griezies pie ārsta!

• Jo lielāks kļūst vēders, jo grūtāk ir gultā pagriezties no viena sāna uz otru. Ārzemēs var iegādāties tā saucamo griešanās palagu. Ja esi rokdarbniece, vari censties pagatavot tādu pati – palags gultas vidū ir dubultīgs. Palagam vidū  ir divas gludas daļas, kas pavērstas viena pret otru. Griežoties, gludās palaga daļas slīd viena otrai pretī un pagriezties ir daudz vieglāk. 

• Ja tevi moka muguras vai krustu sāpes, ir ļoti svarīgi, lai tu guļot izvēlētos pareizu pozu. Izmanto kā palīglīdzekli spilvenu – atbalsti ar to vēderu un otru spilvenu ieliec starp kājām, bet aiz muguras kā balstu paliec stingru spilvenu.

• Uzmācīgi sapņi un murgi var būt ļoti apgrūtinoši. To cēlonis bieži vien ir bailes un problēmas, ar kurām Tu netiec galā ikdienā, piemēram, bailes no dzemdībām, bailes par bērna veselību, par nākotni vai problēmas partnerattiecībās. Izrunājies ar kādu par šiem sapņiem un bailēm, kurš tevi uzklausīs un uztvers tavu satraukumu adekvāti.

• Ja tevi nomāc bailes no dzemdībām, apmeklē jauno māmiņu kursus, kur uzzināsi par dzemdību norisi, kā arī iemācīsies vingrinājumus, kas dzemdībās var tev būt liels atspaids. Bez tam, tev būs iespēja uzdot arī interesējošos jautājumus un dalīties pieredzē ar citām māmiņām, kuras jau reiz ir dzemdējušas, vai arī kuras nomāc līdzīgas bailes. 

• Iemigšanas problēmas palīdzēs risināt pavisam vienkāršs paņēmiens – kāp ārā no gultas! Tā vietā, lai stundām ilgi vārtītos pa gultu un dusmotos, piecelies, un dari kaut ko nomierinošu, piemēram, lasi grāmatu, uzraksti vēstuli klausies mūziku vai ieej siltā dušā. Bieži vien pēc tam iemigt būs daudz vieglāk. 

Viennozīmīga recepte, kā panākt miega peles apciemojumu vēlīnā grūtniecības periodā nav, tomēr ievērojot vēl dažus knifus, topošā māmiņa var pielāgot situāciju savām vajadzībām:

- iegādājies speciālu pakaviņu topošajām māmiņām

- izmanto gultas veļu no dabiskiem, elpojošiem materiāliem, kas arī spēj regulēt siltumu, kā, piemēram – kokvilna un aitas vilna

- pēc iespējas izvairies no stresa, pietiekoši daudz kusties un vingro, dienas laikā uzņem pietiekoši daudz šķidruma, ievēro regulārus gulētiešanas laikus un ēd veselīgu, garšīgu ēdienu, tomēr atceries, ka vakariņām jābūt vieglām un labi sagremojamām.

- pa dienu palutini sevi ar pauzēm, garām pastaigām, veic atslābinošus treniņus, kā, piemēram, autogēnais treniņš vai meditācija. Tie palīdz mazināt stresu un rūpējas par labāku miegu.

Māmiņu klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba vecmātei un saņem personīgu atbildi - visu par grūtniecību, dzemdībām, jaundzimušo!


20170420094635-20066.jpg


20170324071903-73895.jpg