Ārsts vai vecmāte grūtniecības laikā: ko izvēlēties?

Ārsts vai vecmāte grūtniecības laikā: ko izvēlēties?

18. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kā es varu izlemt, kādu aprūpi- ginekologa vai vecmātes- izvēlēties grūtniecības laikā un dzemdībās? Ko izvēlas lielākā daļa sieviešu?” jautā kāda satraukta topošā māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie Māmiņu Kluba ekspertes vecmātes Ineses Kampusas.

„Ieraugot testā 2 strīpiņas, topošajām māmiņām, parasti pirmais jautājums, kas rodas, ir- kam uzticēt grūtniecības aprūpi un bērniņa sagaidīšanu,” stāsta vecmāte. „Latvijā parasti aprūpe tiek uzticēta ginekologam, ģimenes ārstam vai vecmātei. Tas, kurš speciālists Tev būs piemērotākais, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, iekļaujot iepriekšējo pieredzi; vai grūtniecība ir veselīga un viss ir kārtībā, vai vajadzīga papildus aprūpe. Protams, ne mazāk svarīgs ir arī jautājums par to, cik daudz naudiņas topošā māmiņa ir gatava atvēlēt šiem pakalpojumiem, jo privātās iestādēs visi pakalpojumi būs par maksu.”

Esam apkopojuši pāris galvenos apsvērumus, kas, iespējams, Tev ļaus izvēlēties par labu kādam ginekologam vai vecmātei.

Vai topošajai māmiņai ir hroniskas saslimšanas?

Ja topošajai māmiņai ir tādas veselības problēmas kā augsts asinsspiediens, epilepsija, sirds kaites, diabēts vai nopietnas komplikācijas iepriekšējā grūtniecībā, visticamāk, ka šī grūtniecība tiks uzskatīta kā augsta riska grūtniecība. Šajā gadījumā būtu nepieciešams, lai uzskaitē topošā māmiņa stātos pie ārsta ginekologa, kurš ir speciālists augsta riska grūtniecību aprūpē, vai pie profesionālas vecmātes.

Vai topošā māmiņa izvēlētajam personālam uzticas un jūtas droši?

Ja topošajai māmiņai jau ir izveidojušās labas attiecības ar sertificētu vecmāti, ginekologu vai ģimenes ārstu, kas sniedz pirmsdzemdību aprūpi, visticamāk, ka viņa izvēlēsies palikt pie šī speciālista.

Tomēr ja topošajai māmiņai ir šaubas, vai izvēlētais speciālists spēs sniegt adekvātu palīdzību, ir šaubas par paša speciālista profesionalitāti vai personību, šis ir īstais laiks, lai meklētu citu ārstu vai vecmāti.

Cik svarīga topošajai māmiņai ir individuāla aprūpe?

Ja topošā māmiņa meklē ārstu, kas īsteno holistisku pieeju un iejaucas procesā tikai tad, kad tas ir nepieciešams, iesakāms izvēlēties vecmāti.

Ir novērots, ka topošajām māmiņām, kas bijušas uzskaitē pie vecmātes, ir mazāk iejaukšanās dzemdību laikā, piemēram, epidurālās anestēzijas veikšana, iegriezumu veikšana starpenē. Tāpat šīm sievietēm retākos gadījumos tiek veiktas ķeizargrieziena operācijas.

Vecmātēm ir vairāk laika, lai atbildētu uz visiem topošās māmiņas jautājumiem un palīdzētu izprast fiziskās un emocionālās pārmaiņas grūtniecības laikā. Tāpat iepazīstot vecmāti tuvāk jau grūtniecības laikā, dzemdību process parasti rit daudz veiksmīgāk, jo vecmāte jau ir iepazinusies ar topošās māmiņas vēlmēm.

Tomēr tāpat jāpiebilst, ka ir arī ārsti ginekologi, kuri ar personisku attieksmi vēršas pie katras topošās māmiņas.

„Katrs speciālists ir personība, kas jāiepazīst, lai izlemtu, vai tas būs pietiekami labs topošajai māmiņai,” atzīst vecmāte Inese Kampusa. „Tieši tāpēc vērts ir tikties, lai iepazītos ar speciālistiem tuvāk un tikai tad izdarīt izvēli.”

Kādas dzemdības vēlas topošā māmiņa?

Ja topošajai māmiņai ir veselības problēmas vai grūtniecības laika sarežģījumi, tad dodoties uz dzemdību nodaļu topošā māmiņa dos priekšroku speciālistam, kurš praktizējas šajos jautājumos.

Ja izvēle ir kritusi par labu dzemdībām mājās, lietderīgi jau grūtniecības laikā iepazīties ar vecmāti, kas veic mājdzemdības.

Vecmāte Inese Kampusa stāsta, ka Latvijā ierasta prakse ir tāda, ka topošās māmiņas grūtniecības laikā apmeklē vienu speciālistu, bet, tuvojoties dzemdību laikam, dodas uz izvēlēto dzemdību iestādi un slēdz līgumu ar vecmāti vai ārstu, ar kuru tuvāk arī iepazīstas un tiek izrunāti svarīgākie jautājumi.

Ko izvēlas lielākā daļa topošo māmiņu?

„Lai gan grūtniecības aprūpi topošās māmiņas visbiežāk saņem pie ārsta ginekologa, arvien biežāk tiek meklētas arī vecmātes, kurām tiek uzticēta topošās māmiņas veselība grūtniecības laikā,” stāsta vecmāte Inese Kampusa.

Ir topošās māmiņas, kuras izvēlas ārstu prakses vietas, kur pieņem gan vecmātes, gan ginekologi.

„Izvēloties speciālistu, kas uzraudzīs topošās māmiņas veselību grūtniecības laikā, svarīgākais ir atrast cilvēku, kuram var pilnībā uzticēties, ar kuru kopā justies labi, kurš respektē topošās māmiņas vēlmes un zina, kas topošajai māmiņai ir vajadzīgs,” papildina vecmāte Inese Kampusa.

Pie kā Tu biji stājusies uzskaitē grūtniecības laikā- pie vecmātes, ginekologa vai pie ģimenes ārsta?

NĀC UN IEPAZĪSTI MĀMIŅU KLUBA VECMĀTES DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSOS!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā