Ar ko atšķiras otrā grūtniecība no pirmās?

Ar ko atšķiras otrā grūtniecība no pirmās?

15. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārsti un pieredzējušas māmiņas visbiežāk apstiprina, ka otrā grūtniecība mēdz noritēt vieglāk par pirmo, taču tas nebūt nenozīmē, ka tā ir vienmēr. Kā zināms, cik sieviešu, tik dažādas ir arī grūtniecības.

Otrā grūtniecība no pirmās atšķiras gan ar topošās māmiņas psiholoģisko sagatavotību, gan arī fizisko stāvokli.

Ar ko gan atšķiras otrā grūtniecība no pirmās?

Lielāks nogurums un miegainība. Jebkuras grūtniecības pirmais trimestris visbiežāk līdzi nes nogurumu un miegainību, taču ņem vērā, ka, gaidot otro vai varbūt trešo bērniņu, savu devu nogurumam dos arī rūpes par pirmo bērniņu, kurš, neskatoties uz to, ka māmiņa ir nogurusi, prasīs savu devu uzmanības. Par laimi, visbiežāk jau otrajā trimestrī topošā māmiņa sāks justies mundrāk un lielais nogurums būs aiz muguras.

Vairāk stresa. Tas jo īpaši attiecināms uz tām topošajām māmiņām, kuras pirmās grūtniecības laikā saskārās ar kādām veselības problēmām. Grūtniecības laikā topošās māmiņas prātu bieži vien aizņem domas par mazulīša veselību, bet, ja pirmajā grūtniecībā bijuši kādi sarežģījumi, šīs domas var kļūt vēl nomācošākas. Te laikā atgādināt visiem zināmo teicienu, ka divreiz vienā upē neiekāpsi, jo nav divu vienādu grūtniecību, tāpēc mēģini lieki sevi nesatraukt!

Lielāka pārliecība par sevi kā par mammu. Gaidot nākamo bērniņu, topošā māmiņa jau zina, kas viņu sagaida dzemdībās, kā aprūpēt mazulīti, tāpēc grūtniece nesatraucas tik daudz par šiem jau zināmajiem jautājumiem. Tāpat arī ar lielāku mieru topošā māmiņa uztver dažādas grūtniecības blakusparādības, par katru no tām satraukti neskrienot konsultēties pie ārsta.

Vēders būs redzams ātrāk. Ja vien neesi pieredzējusi sportiste ar spēcīgu vēdera presi un trenētiem muskuļiem, sagatavojies, ka apkārtējiem tavs grūtnieces puncītis būs pamanāms ātrāk nekā pirmās grūtniecības laikā. Tas saistīts ar to, ka vēdera muskuļi pēc pirmās grūtniecības ir vairāk izstiepti un nevar tik labi pretoties dzemdei, kā arī bieži vien otrā grūtniecība seko ātri vien pēc pirmās, kā rezultātā muskuļi nav vēl pilnībā atjaunojušies.

Agrāk pamanīsi mazuļa kustības. Ja salīdzina ar pirmo grūtniecību, gaidot otro bērniņu viņa kustības sajutīsi ātrāk. Ja pirmā bērniņa gaidībās esot tu vēl nespēji atšķirt pirmās mazulīša, maigās un vārīgās kustības, piemēram, no vēdera gāzītēm, ar otro bērniņu tu mazulīša kustības vairs nesajauksi ne ar ko citu.

Slimības var izpausties ātrāk. Ja pirmās grūtniecības laikā tu saskārsies ar kāju vēnu problēmām, hemoroīdiem vai citām grūtniecībām tipiskām veselības problēmām, ir liela varbūtība, ka otrās grūtniecības laikā šīs veselības problēmas uzliesmos atkārtoti un agrākā grūtniecības laikā.

Pēcdzemdību periods. Pēc katrām nākamajām dzemdībām dzemdei vajadzīgs ilgāks laiks, lai sarautos, piedevām, ja pēc pirmā bērniņa piedzimšanas par atsāpēm tu pat nebiji dzirdējusi, pēc otrajām dzemdībām tās, visticamāk, sajutīsi. Tomēr neuztraucies, jo tas ir dabisks process. Zini, ka vēdera muskuļu tonizēšanai būs nepieciešami speciāli vingrinājumi, kas palīdzēs tiem atgriezties sākotnējā pozīcijā, taču tam tev būs laiks – kad mazulītis tikko uzlikts uz punča, izbaudi šo burvīgo momentu un nedomā par vēderpreses vingrinājumiem.