9 padomi, kā grūtniecības laikā samazināt rīta nelabumus

9 padomi, kā grūtniecības laikā samazināt rīta nelabumus

07. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviena no mums sapņo par skaistu un vieglu grūtniecību, kurā toksikozei nav vietas, taču rīta nelabumi atnāk neaicināti. Tāpēc, lūk, esam apkopojuši dažas idejas, kas topošajai māmiņai palīdzēs uzveikt ikrīta nelabumus!

Toksikoze vēl neciešamāka var kļūt, ja visa diena tiek pavadīta birojā, ēdot neveselīgu uzturu vai arī saglabājot augstu stresa līmeni... uztraucoties par darbu, gaidāmo bērniņu, raizējoties par vēl 101 varbūt maznozīmīgu lietu, kas topošajai mammai varbūt šķiet ļoti būtiska. Un kur vēl pārvietošanās ar sabiedrisko transportu, kas visu var padarīt tikai vēl grūtāku!

Ieteikumi, kas topošajai mammai palīdzēs samazināt ikrīta nelabumus un justies labāk:

  • Mēģini vismaz 30 minūtes dienā veltīt pastaigai. Dodoties uz darbu ar sabiedrisko transportu, izkāp vienu vai divas pieturas ātrāk, lai atlikušo attālumu mērotu ar kājām.
  • Iepriekšējā vakarā pirms gulētiešanas uz skapīša pie gultas noliec dažus riekstus, sausiņus vai arī kādu cepumu. No rīta pamostoties uzreiz nelec ārā no gultas, bet gan nesteidzīgi turpat gultā notiesā iepriekšējā vakarā sarūpētās uzkodas.
  • Lieto ar olbaltumvielām bagātu uzturu – pupiņas, graudaugus, riekstus, sēklas, zivis, gaļu, pienu.
  • Brīdī, kad jūti tuvojamies nelabumu, apēd mandarīna vai citrona šķēli. Daudzām grūtniecēm šie skābie augļi palīdz samazināt nelabumus. Taču ieklausies savā ķermenī – ja šis triks Tev nepalīdz un liek justies sliktāk, izvēlies citus variantus, kā samazināt toksikozi.
  • Pēc maltītes nesteidzies. Tā vietā, lai atgrieztos darba rutīnā un stresā, velti vēl pāris minūtes mierīgai atpūtai.
  • Turi pa rokai sāļos krekerus. Tāpat arī nelabumu var palīdzēt mazināt marinēti gurķi vai skābēti kāposti.
  • Atsevišķos gadījumos toksikozi var palīdzēt mazināt speciālie grūtnieču vitamīni.
  • Justies labāk var palīdzēt malks sāļa minerālūdens. Iespējams, malks minerālūdens atvairīs grūtniecības nelabumus.
  • Lielisks palīgs, lai atvairītu toksikozi, ir piparmētra. Tās var būt gan piparmētras ledenes, gan tēja vai vienkārši piparmētras lapiņa, kuru uzlikt uz mēles un pakošļāt.

Lai skaists gaidību laiks!