7 būtiskākās lietas Tavai dzemdību somai

7 būtiskākās lietas Tavai dzemdību somai

27. May 2019, 13:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tu gatavojies satikties ar mazo prieka kamoliņu? Ja tā, ir  laiks sākt sarūpēt dzemdību somu ar visām nepieciešamām precēm, kas noderēs dzemdībās un visu slimnīcā uzturēšanās laiku. Tā kā tiek uzskatīts, ka mazulītis ir iznēsāts pilnās 37 nedēļās, uz šo laiku nepieciešams, lai dzemdību soma jau būtu kārtībā. 

Esam sagatavojuši septiņu būtiskāko lietu sarakstiņu, kam noteikti būtu jābūt katras dzemdētājas dzemdību somā! 

Dokumenti

Mātes pase, analīžu un izmeklējumu rezultāti, ID karte, dzemdību plāns, ja tāds ir. Partnerim arī fluorogrammas slēdziens, kas veikts ne vēlāk kā 1 gada laikā pirms dzemdībām.

Higiēnas preces

Dzemdības noteikti ir pietiekami atbildīgs process, un Tu noteikti nevēlies palikt bez ikdienā nepieciešamajām lietām, piemēram, zobu suka un zobu pasta, higiēniskā lūpukrāsa brīžiem, kad lūpas un mute izklast, matu gumijas vai matu lentas. Tāpat noderīgs būs arī ķermeņa losjons, ja epidurālā anestēzija dūriena vietu padarīs niezošu. Tāpat parūpējies un dzemdību somā ieliec savas un partnera preces: brilles vai kontaktlēcas, recepšu medikamentus, ja tādus lieto, šampūnu, sejas krēmu un šķidrās ziepes. Lieti noderēs arī mazie kosmētikas līdzekļu paraudziņi.

Uzkodas

Dzemdības ilgst stundām un tas ir laiks, kad rītu nomaina dienu un pienāk vakars, tāpēc šajā grūtajā darbiņā gribas uzņemt ātro enerģiju, ko var nodrošināt uzkodu batoniņi, krekeri, rieksti, žāvēti augļi un, protams, ūdens. Tieši tāpēc vecmātes un ārsti iesaka, kārtojot dzemdību somu, nenovērtēt par zemu šādas ātrās uzkodiņas, kas kontrakciju starplaikos var palīdzēt saņemties un sakopot spēkus.

Lādētājs, dators, planšetdators

Mūsdienu laikmets ir mūsdienu laikmets, kad gribas iemūžināt un fiksēt visu- sākot ar kontrakcijām beidzot ar skaisto piedzimšanas brīdi. Un kur vēl iespēja dzemdību laikā atskaņot savu tik iecienīto mūziku, tāpēc noderēs arī neliela tumbiņa, kuru var saslēgt ar telefonu. Slimnīcā jaunā ģimene uzkavēsies vairākas dienas, tāpēc noteikti ieliec somā lādētāju, baterijas, ja tādas ir nepieciešamas. 

Apģērbs mazulītim

Autiņbiksītes, priekšā pogājams krekliņš, biksītes, vilnas zeķītes, cepurīte- tās ir lietas, kas būs nepieciešamas jau dzemdību zālē, tāpēc iepako tās atsevišķi un maisiņu marķē kā "dzemdību zāles apģērbs".

Pirmajām dienām papildus paņem autiņbiksīšu iepakojumu, biksītes, krekliņu, zeķīšu pārus, zeķītes.

Tavs un partnera apģērbs

Lielākā daļa slimnīcu nodrošina dzemdību tērpu, bet noteikti topošā māmiņa var ņemt līdzi iemīļotāko apģērbu. Tomēr jāsaprot, ka dzemdību laikā apģērbs var nosmērēties un pēc dzemdībām to var nākties izmest, tāpēc par dzemdību tērpu nevajadzētu izvēlēties savu jaunāko zīda naktskreklu. 

Noteikti jāpadomā par apģērbu, kas noderēs pēc dzemdībām pirmajās dienā- ieteicams izvēlēties t-kreklus, treniņbikses vai citas ērtas un brīvas bikses, kāda jaka. Nevajadzētu aizmirst, ka lielākā daļa jauno māmiņu arī pēc dzemdībām būs ar lielāku vai mazāku punci, kas vidēji atbilst 6-7 grūtniecības mēnesim, tāpēc apspīlētos pirmsgrūtniecības apģērbus labāk atstāj mājās.

Barošanai ar krūti ērtāki būs apģērba gabali ar pogām vai uzreiz vari izvēlēties apģērbu ar krūti barojošām māmiņām. 

Ērtība pirmajā vietā 

Lai iegūtu papildus komfortu dzemdību laikā, speciālisti iesaka masāžas eļļas, aromterpiju, sildošas kompreses, sveces, bildes, mūziku, vingrošanas bumbu, masāžas ezīti. Iespējams, dzemdību iestādē jau ir daļa no šī aprīkojuma, tāpat dzemdību zālē mēdz būt virves, kurās ērti iekārt sevi, lai atvieglotu dzemdību procesu. Lai kājas nesaltu, lēkājot hormonālajam līmenim, noteikti jāatceras par zeķītēm, tāpat noderēs arī iešļūcamie apavi. 

Nepieciešamās lietas, braucot mājās 

Kad pāris dienas slimnīcā būs pagājušas, laiks būs doties mājās, kur sāksies īstā dzīve! Noteikti iegādājies droši autokrēsliņu ar 5 punktu piesprādzēšanas sistēmu. Somā tāpat liec sezonālo apģērbu mazulītim, ieskaitot sedziņu. Šīs lietas pat uzreiz vari neņemt uz dzemdībām, ja dzīvo netālu no slimnīcas,bet, braucot mājās, palūgt, lai partneris vai kāds no tuviniekiem tās atved. 

Lai izdodas skaista satikšanās ar mazulīti!