40 gados vēl nav par vēlu

40 gados vēl nav par vēlu

16. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā mazuļa laišana pasaulē vecumā ap 40 vairs nav nekāds brīnums. Bet vai vecums ietekmē dzemdību norisi? Lasi un uzzināsi vairāk!

Tagad vēlīnas dzemdības skaitās sievietēm vecumā pēc 35 gadiem, un šīs tendences palielināšanās pēdējā desmitgadē tik tiešām ir novērojama. Vai dzemdēt pēc 30 ir slikti? No vienas puses,  - grūtniecība un dzemdības ir dabīgs process, ko daba mūsos ieprogrammējusi, no otras puses, tas paaugstina prasības pret sievietes organismu.

Visi sievietes orgāni palielina savas darbības apjomus par 20-45%. Piemēram, topošās māmiņas sirds ap 40.grūtniecības nedēļu pārsūknē 1,5-2 miljonus litru asiņu. Organisms ir spējīgs tikt galā ar šādu slodzi, bet situācijā, kad pirmās dzemdības sievietei ir pēc 35 gadiem, iespēja sastapties ar dažādām veselības problēmām ir lielāka. Piemēram, placentas darbības traucējumi, kuru dēļ mazulis var piedzīvot skābekļa trūkumu, dzemdību procesa traucējumi, kad kontrakcijas kļūst vājas, neefektīvas, pārstaigāts grūtniecības laiks, plīsumi, priekšlaicīgas dzemdības, kā arī imunitātes pazemināšanās, hronisku problēmu rašanās, tajā skaitā gan ginekoloģiskas, gan infekciozas problēmas.

Laiki mainās, pirms dažiem desmitiem gadu ārsti jau par 26 gadus vecām "pirmdzemdētājām" teica, ka tas ir samērā vēls vecums dzemdībām.

30-35% gadījumu māmiņām, kuras ir vecākas par 35 gadiem pirmās dzemdības beidzas ar ķeizargrieziena operāciju.

Protams, nevajag uzskatīt, ka pirmā grūtniecība sievietei vecumā virs 35 gadiem ir kaut kas briesmīgs, kas jāsalīdzina ar smagu pārbaudījumu. Ir patiešām daudz iespējamību, ka gan grūtniecība, gan dzemdības noritēs bez sarežģījumiem, jo katra sieviete tomēr ir individuāla personība, un katras sievietes organisms šajā vecumā ir citādāks. Grūtniecības hormoni, īpaši estrogēni - tonizē muskuļu audus, sniedz tiem elastīgumu, nostiprina kaulu sistēmu, pazemina holesterīna līmeni un hipertonijas sākšanās risku.

Labvēlīgai dzemdību attīstībai pats galvenais nav topošās māmiņas vecums, bet gan viņas veselības stāvoklis. Dažkārt sievietes vecumā pēc 35 gadiem ir pat veselīgākas par jaunajām māmiņām pa 20 gadu vecumu.

Protams, tomēr pastāv problēmas, ar kurām topošās māmiņas pēc 35 saskaras biežāk kā citas: piemēram, organisma hormonālā gatavība ar laiku kļūst vājāka, un tieši tādēļ dzemdības mēdz būt grūtākas; ir grūtāk spiest, jo muskuļu un saišu eleastīgums vairs nav pietiekoši augsts. Bieži grūtniecības laikā nākas saskarties ar hipertoniju, muguras, sprandas sāpēm.

Lai sievieti nozīmētu ķeizargrieziena operācijai, tomēr ir nepieciešams pamatojums: pārāk šaurs iegurnis, liels bērniņš, vājas saites utt. Ja šo problēmu nav, ja mamma ir noskaņojusies dabīgām dzemdībām, viss ir iespējams. Iekšējai pārliecībai arī šeit ir liela nozīme.

Par skādi nenāks

Nevajadzētu brīnīties arī par garo izmeklējumu un konsultāciju sarakstu, ko ārsts var ieteikt: vizīte pie ģenētiķa, hormolālie testi, asinsrites izmeklējumi utt. Tas viss palīdzēs novērst problēmas, kuras, kā zināms, var parādīties tieši pacientēm, kas dzemdē pēc 30 gadu vecuma.

No visu iespējamo problēmu saraksta, ar ko ir iespējams saskarties, visgrūtāk tikt galām ar tām, kas nerodas dzemdību laikā. Vieglāk ir tās nepieļaut, savlaicīgi novēršot. Šī iemesla dēļ topošajām māmiņām jāsaņem lielāka speciālistu uzmanība. Vēlams, lai vēlīnas grūtniecības gadījumā sieviete ne tikai apmeklētu pirmsdzemdību kursus un iepazītos ar kādu vecmāti, bet arī pati iedziļinātos un būtu ieinteresēta izprast visus riskus, lai objektīvi un savlaicīgi novērtētu situāciju.

Topošajām mammām jebkurā vecumā ir jābūt pret sevi saudzīgām: savlaicīgi vienmēr jādodas pie ārsta un jānodod arī asins un urīna analīzes.

Māmiņu Klubs

kerstyna kerstyna 10. Oct 2017, 00:57

Man ir jaunākais, kurš piedzima manos 40.... Viss ir forši, jo man nav laika novecot 😃 Un, ja var palikt stāvoklī 40 un 40+ gados, tad Māte Daba zin, ka mātei pietiks organisma resursu izaudzināt šo bērnu 😀 Maniem bērniem ir 12 gadu starpība... ne mirkli neesmu to nožēlojusi.