4 D USG, kas ļauj ieraudzīt mazulīša smaidu

4 D USG, kas ļauj ieraudzīt mazulīša smaidu

29. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ilze Apine

Ar katru gadu grūtnieču aprūpes iespējas pilnveidojas un vairs nav iedomājamas bez medicīnas iekārtu klātbūtnes un atbalsta. Mūsdienu medicīnas pamats ir ārsta zināšanu, prasmju, medicīnas tehnoloģiju un zinātnisko atklājumu mijiedarbība. Un viena no modernajām tehnoloģijām ir 3D/4D augļa ultrasonogrāfija (USG), kuras laikā daudzi topošie vecāki piedzīvo ārkārtīgi spilgtas un neaizmirstamas emocijas.  Par tās iespējām stāsta  SIA Veselības centrs 4 (VC4) ginekoloģe Marina Zamullo.

Vai pēdējā laikā kaut kas krasi ir mainījies grūtnieču aprūpē?

Pirmkārt, ir ievērojami paplašinājusies grūtniecības novērošanas skrīninga programma. Otrkārt, ar katru gadu, pilnveidojoties tehnoloģijām, uzlabojas diagnostiskās iespējas. Ginekologiem, kuri vēl pirms divdesmit gadiem grūtnieces novēroja, paļaujoties uz savu redzi, dzirdi un tausti, tas ir liels atbalsts darbā. Turklāt arī topošajai māmiņai vairs nav tik bieži jādodas pie ārsta un tik ilgs laiks jāpavada viņa kabinetā kā iepriekš.

VC4 pieejamas trešās paaudzes ultrasonogrāfijas iekārtas. Ar ko šīs tehnoloģijas atšķiras no citām?

Šīs modernās ekspertklases tehnoloģijas ir ar ļoti plašām iespējām diagnosticēt dažādas patoloģijas ginekoloģijā un dzemdniecībā. Visi mērījumi norit automātiski, līdz ar to izmeklējums ir ātrāks un ļauj izvairīties no dažām diagnostikām kļūdām. Šī augstā līmeņa tehnoloģijas ar perfektu iekļūšanu audos un papildus programmām bez standarta izmeklējumiem nodrošina arī ļoti svarīgu papildizmeklējumu veikšanu. Piemēram, dzemdniecībā iespējams veikt ļoti precīzu augļa kakla krokas mērījumu, kas ir nozīmīgs izmeklējuma rādītājs grūtniecības sākumposmā. Jaunās paaudzes irekārtas garantē anatomiska novērtējuma precizitāti un augstu attēla izšķirtspēju. Tas ļauj novērtēt augli jau pirmajā grūtniecības trimestrī un agrīni konstatēt iespējamās augļa attīstības anomālijas. Iespējama arī doplerizmeklēšana, kas ļoti precīzi novērtēt asinsvadu stāvokli un veikt arī augļa sirds izmeklēšanu.

Grūtniecības uzraudzība mūsdienās nav iedomājama bez USG izmeklējumiem, un "zelta standarts" visā pasaulē ir 2D USG izmeklējumi. Bet ko nozīmē 3D/ 4D augļa izmeklējums un, vai tos veic visām grūtniecēm?

Šis izmeklējums neietilpst valsts noteiktajā standarta grūtnieču aprūpes skrīninga programmā, taču šī padziļinātā 3D/4D augļa USG ievērojami paplašina diagnostikas iespējas. 3D/4D USG ļoti bieži pielieto diagnozes precizēšanai, ja, veicot 2D USG, ir radušās aizdomas par augļa attīstības anomāliju. Šis izmeklējums ir informatīvs virspusēji novietoto struktūru un mīksto audu apskatei (ekstremitātes, seja, mugurkauls utt). To rekomendē veikt arī, ja ģimenes anamnēzē ir kādi fiziskas attīstības traucējumi. Ja tiek atklātas kādas patoloģijas, vecāki jau laikus ir psiholoģiski sagatavoti un ārsti var sastādīt bērna ārstēšanas plānu pēc dzimšanas. Tomēr pārsvarā 4D izmeklējumu izvēlas topošie vecāki, kas reālā laikā - kā filmā vēlas aplūkot bērniņu, kustības, mīmiku vēl pirms viņa nākšanas pasaulē, un ierakstītus CD, saglabāt ģimenes arhīvā.

Kāda ir atšķirība tieši starp 3D un 4D izmeklējumiem?

 3D -redzam telpisku attēlu, kurš gan neļauj mums tuvāk iepazīt mazuļa sejas vaibstus. 4D - redzam reālā laikā, arī mazuļa kustības, nereti čāpstināšanu, kulaciņa savilkšanu un citas kustības. Tomēr attēls nav momentuzņēmums, tapēc, svarīgi zināt, ka sonogrāfijas laikā, veidojot mazuļa attēlu, tajā ir redzams viss, kas ir mammas puncī. Gan nabas saite, gan ēnas, kas veidojas vēderā. Viss, protams, atkarīgs no tā, kā mazulītis tajā brīdī guļ.

Cik bieži šos 4D USG izmeklējumus drīkst veikt? Vai tie nav kaitīgi?

Ieteiktu atbildīgi izturēties pret USG biežumu grūtniecības laikā. Tāpat kā ikdienā mums ir jāievēro mērenība visās lietās, tāpat arī ar pārbaudēm. Tomēr viens 3D/4D USG apmeklējums virs ierastās ik trimestra pārbaudes, nekādi neietekmēs mazulīša attīstību un veselību.

Kāds ir labākais laiks 4D sonogrāfijas veikšanai?

Optimālais laiks veikt 4 D ultrasonogrāfiju ir 26.- 32 grūtniecības nedēļa, kad auglim ir vislabākā vizualizācija. Mazākā grūtniecības periodā mazulītis vēl nebūs pietiekami apvēlies, lai topošie vecāki to ieraudzītu jau stipri līdzīgu cilvēciņam, kāds tas būs dzimšanas brīdī. Savukārt, dodoties uz šādu izmeklējumu pēc 32. grūtniecības nedēļas, iespēja skaidri apskatīt samazinās, 38 nedēļās arī ir iespēja šo pārbaudījumu veikt, tomēr tās vietiņas, kurās ir iespēja uzņemt mazulīša foto var būt arvien grūtāk saskatāmas, jo puncī vietas kļūst arvien mazāk un mazāk.” 

Vai ir vēl kāds papildus priekšnosacījums izmeklējuma veikšanai?

Jāatzīst, ka, lai dators spētu izveidot telpisko attēlu reālā laikā ir virkne priekšnosacījumi, kurus diemžēl speciālists nevar ietekmēt. Attēla izdošanās lielā mērā ir atkarīga no augļa pozīcijas un augļūdens daudzuma. Konkrēto augļa daļu, ko vēlas aplūkot, jāieskauj noteiktam augļūdeņa daudzumam. Vēlams augļa nomoda stāvoklis, kā arī sejas apskati var apgrūtināt tuvu novietotas ekstremitātes, tāpēc vecāki tiek brīdināti par attēla iespējamo neizdošanos.

 Ārstes ieteikums:

“Ja esat nolēmuši veikt 4D sonogrāfiju grūtniecības laikā un saņēmuši fotogrāfiju ar mazulīti, tad piedzimstot uzņemiet fotogrāfiju tādā pat leņķī, kā to ir izdarījis ārsts pārbaudes laikā. Daudzi vecāki netic, ka mazulītis puncī ko redzat grūtniecības laikā, ir tik ļoti līdzīgs pats sev piedzimstot!”