Zviedrijā atzīst, ka grūtniecība "var būt slimība"

Zviedrijā atzīst, ka grūtniecība "var būt slimība"

09. Aug 2011, 12:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zviedrijā četras sievietes uzvarējušas zīmīgā apelācijas prāvā pret Zviedrijas Sociālās apdrošināšanas aģentūru, kura esot tās diskriminējusi, atsakoties grūtniecības laikā izmaksāt slimības pabalstus.

 

Visas četras sievietes - medmāsa, autobusa vadītāja, pirmskolas iestāžu skolotāja un darba drošības inspektore - cieta no dažādām problēmām grūtniecības laikā un no saviem ārstiem bija saņēmušas ieteikumu daļēji vai pilnīgi samazināt darba slodzi pēdējo grūtniecības mēnešu laikā.

 

Ieskaitot arī citas komplikācijas, sievietes cieta no muguras sāpēm, cirkšņa trūces, noguruma, miega traucējumiem un iegurņa artropātijas, kas būtiski samazināja viņu darba spējas.
Tomēr Zviedrijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra noraidīja sieviešu prasības pēc slimības pabalstiem, norādot, ka šādas problēmas ir normāli grūtniecības blakusefekti.

 

Tālāk šo lietu uzņēmās Zviedrijas Ombuds, apgalvojot, ka sievietes tikušas diskriminētas dzimuma dēļ. Ombuds norādīja, ka persona ar tādiem pašiem simptomiem, kas nebūtu stāvoklī, slimības pabalstu būtu saņēmusi.

 

Stokholmas apgabala tiesā sievietes uzvarēja prāvā, kas 2009.gada novembrī Sociālās apdrošināšanas aģentūru atzina par vainīgu dzimumu diskriminācijā, piespriežot aģentūrai katrai sievietei izmaksāt 50 000 kronu (3835 latus) lielu kompensāciju.

 

Sieviešu iesniegto prasību par pamatotu atzina arī apelācijas tiesa, tomēr kompensācijās izmaksājamā summa tika samazināta līdz 15 000 kronu (1150 latiem) katrai.

 

Līdzīgas sūdzības par Sociālās apdrošināšanas aģentūras darbu Ombuds saņēmis vēl no 14 sievietēm, kuru lietās lēmumi vēl tiks pieņemti.

 

LETA-TT