Vai bērnam vajadzētu piedalīties ģimenes dzemdībās?

Vai bērnam vajadzētu piedalīties ģimenes dzemdībās?

15. Dec 2010, 22:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenes dzemdības jau kļuvušas pavisam ierastas un esam saņēmuši arī vairākas vēstules ar jautājumiem par to, vai ļaut arī bērniem piedalīties šajā skaistajā radību priekā. Konsultē klīniskā psiholoģe Sanita Aišpure.

 

Jautājums: Vēlos lūgt Jūsu padomu šādā jautājumā. Mūsu ģimenē ir gaidāms trešais bērniņš. Mums ir divas meitas - astoņus un piecus gadus vecas. Dažādu apsvērumu dēļ abi ar vīru esam nolēmuši, ka šo bērniņu laidīsim pasaulē mājas dzemdībās. Jautājuma būtība ir šāda - vai astoņgadīgs bērns psiholoģiski ir pietiekoši nobriedis, lai piedalītos mājas dzemdībās?

 

 

1

Atbild klīniskais psihologs Sanita Aišpure:

 

Svarīgi šādā situācijā ir ne tikai vecums (bet 8 gadi ir jau diezgan liels vecums), bet svarīgāks ir tas, cik daudz šim bērniņam ir stāstīts un cik emocionāli daudz bērnam ir ticis iesaistīts trešā bērniņa gaidīšanas laikā. Ja bērnam ir daudz kas stāstīts, ir ļauts līdzi priecāties un uztraukties, palīdzēt iekārtot vidi gaidāmajam mazulim.

 

Šajā vecumā jau var pajautāt, vai bērns pats vēlas piedalīties un vai viņam ir priekšstats par to, kas dzemdībās notiks. Tas, kas bērnu varētu visvairāk uztraukt, ir sāpes un kā šīs sāpes izpaudīsies mammai- mamma kliegs vai izsauksies. Vajadzētu aprakstīt, kas ar mammu varētu notikt dzemdību laikā, lai viņš neuztrauktos, ka gaidāmais mazulis varētu kaut kādā veidā mammai nodarīt pāri, jo dzemdības taču ir dabīgs process.

 

Noteikti vajadzētu sagatavot kādu personu, kura nepieciešamības brīdī varētu doties prom, ja bērns parādītu ar vārdiem vai attieksmi, ka viņš vairs nevēlas piedalīties visā procesā.

 

Dzemdības noteikti varētu būt kā nostiprinošs un kopīgi pavadīts laiks. Bērnam nevajadzētu būt kopā ar mammu bērniņa izstumšanas periodā, bet tajā brīdī, kad mamma gaida, bērns var uzlikt roku uz mammas punča un izjust, kā pāriet kontrakcija, var pielikt ausi un paklausīties.

 

Uzdod savu jautājumu par bērnu fizisko un psiholoģisko attīstību arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

 

 

Kā Tu uzskati- vai bērnam ir vieta ģimenes dzemdībās?

23. Jan 2011, 22:49

Nu, kas tas par sviestu?! Tad varbūt bērniem arī vajadzētu piedalīties vecāku seksa rotaļās, jo tas taču arī ir skaisti, mīļi, emocionāli utt.? Uz ko mēs ejam, mīļā pasaulīt!

23. Jan 2011, 20:45

Vīrietim jau bieži vien ir grūti piedalīties dzemdībās,jo,lai varbūt arī nav tās sāpes tik stipras, grimasēs tas parādās, un tad jau vīrietim šķiet,ka sievai sāp, bet palīdzēt nevar. Kur nu vēl bērnam to ļaut noskatīties. Skaisti, ja lielākie bērni seko līdzi,kā mammai aug vēders, kā mazais iekšā spārdās un tā tālāk, tāpēc tam jāpaliek tik pat skaisti,izlaižot šo sāpīgo posmu.

23. Jan 2011, 19:43

ne kategoriski ne

taschinka taschinka 23. Jan 2011, 18:48

Es uzskatu,ka brniem nav vajadzības šai visā piedalīties.Jā,tas viss ir skaisti un burvīgi,bet arī loti grūts process,ne tikai pašai grūtniecei,bet varbūt pat grūtāk tam,kas to vēro,kas ir līdzās.
Kā man teica vīrs,ka bija grūti skatīties,ka man sāp,ka man grūti un ka vins apzinās,ka neko nevar darīt,nekā nevar palīdzēt,jo tam visam pašam jabeidzas.
Kur nu vēl,ka bērni skatās,ka mammai grūti,bērnam tas viss var sķist vēl sāpīgāk kā patiesībā ir.
Tāds ir mans viedoklis.Mans vīrs nav no vargajiem,bet arī viņam bija grūti redzēt mani mokamies.
lai arī cik skaists nebūtu dzemdību periods,tas tomēr ir smags.