Stress var izraisīt astmu mazulim

Stress var izraisīt astmu mazulim

21. Dec 2010, 18:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sadarbībā ar Hārvardas Medicīnas skolas (Harvard Medical School) pētniekiem tika veikts pētījums, kurā tika konstatēts, ka stress grūtniecības laikā var palielināt iespējas mazulim vēlāk slimot ar astmu.

 

Ārsti ņēma asins paraugus gan sievietēm, kuras grūtniecības laikā jutās mierīgas, gan tām, kuras piedzīvojušas pamatīgu stresu. Iegūtie rezultāti norādīja būtiskas atšķirības, kas vēlāk var būt izskaidrojums bērna slimošanai ar astmu.

 

Katra māte jau zemapziņā apzinās, ka stress mazuļa gaidīšanas laikā, nav pozitīvs faktors, tomēr nereti no tā nav iespējams izvairīties.

 

Astma, līdz šim, vairāk ir uzskatīta par slimība, kas asociējas ar cilvēkiem, kuri nākuši no nelabvēlīgas vides vai etniskām minoritātēm, kuri saskaras ar diskrimināciju un dzīvo nepārtrauktā stresā, tomēr arī pilsētā dzīvojošās grūtnieces ar paaugstinātu stresa līmeni, ietilpst riska grupā, tas noskaidrots pētījumā.  

 

Līdz šim, lai iegūtu kādus rezultātus, pētījumi tika veikti uz dzīvniekiem, kuros iegūtā informācija norādīja, ka māmiņu stress ietekmē bērnu imūnsistēmu, kas var tikt novērotas jau ar dzimšanas brīdi.

 

Pētījumā piedalījās 557 ģimenes, kuras atbildēja uz sīki izstrādātiem jautājumiem par savu sadzīvi, ikdienas gaitām, apstākļiem mājās, kā arī finanšu stāvokli un apkārtējās vides īpatnībām, piemēram, augstu vardarbības slieksni viņu apdzīvotajā reģionā. Nākošajā solī tika ņemti analīžu paraugi no nabassaites asinīm, kuri tika testēti ar dažādām vielām, arī saistībā ar nelabvēlīgu un netīru vidi. Izmantojot citokīnu, kā indikatoru tika secināts, ka astmas varbūtība ir augstāka grūtniecēm, kurām bijuši lieli pārdzīvojumi.

 

Lai apstiprinātu vai noliegtu iegūtos rezultātus, pētījumi tiks veikti arī pēc konkrēta laika, bērniem augot lielākiem.

 

AVOTS: www.physorg.com