Mājas dzemdībās nomirst bērns

Mājas dzemdībās nomirst bērns

06. Apr 2011, 16:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas ir kas tāds, ko es nenovēlu nevienai sievietei, savu stāstījumu par mājas dzemdībām, kurās viņa šā gada pavasarī zaudēja savu pirmo bērniņu, sāk Ieva (vārds mainīts).

 

Dzemdības sākās ar asiņošanu, un, lai gan likumos skaidri un gaiši ierakstīts, ka šādos gadījumos sieviete jāved uz slimnīcu, vecmāte Dina Ceple telefonsarunās ar satraukušos dzemdētāju to neieteica. Ieradusies pie sievietes mājās aptuveni trīs stundas pēc dzemdību sākuma, viņa tikai konstatējusi, šķiet, bērniņš ir miris. Par šo gadījumu šodien raksta Diena.



Būdama gaidībās, Ieva zināja, ka vēlas dzemdēt mājās. Viņa ir zaļā dzīvesveida piekritēja, viņai bija lielisks veselības stāvoklis un gandrīz ideāla grūtniecības gaita. Dzemdības sākās pēkšņi, kad Ieva vēl bija 39.grūtniecības nedēļā. «Tā bija svētdiena. Pulksten 11.00 no rīta mans bērniņš vēderā vēl kustējās, žagojās. Piecēlos, aizgāju uz tualeti, atnācu atpakaļ, apgūlos gultā un pamanīju, ka uz gultas sarkans pleķītis - asinis,» stāsta Ieva. Vecmāte devusi padomus pa telefonu, bet pie dzemdētājas ieradusies ap vieniem un diviem.



Rīgas Stradiņa slimnīcā, kas atrodas desmit minūšu braucienā no Ievas mājām, pulksten trijos divdesmit viņai tika veikts ķeizargrieziens, kura laikā ārsti izcēluši no Ievas meitenīti - iznēsātu, pilnīgi veselu un... nedzīvu, vēstīts laikrakstā.

 

D. Ceple atteicās sniegt precīzas atbildes par Ievas gadījumu. Taču viņa norāda: «80% dzemdību sākas ar nelieliem asiņainiem izdalījumiem no dzemdību ceļiem, un tas uzreiz neliecina par patoloģiju.»



«Pēc visa spriežot, te ir pieļauti kliedzoši pārkāpumi,» Dienai komentēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders. VM juristi ir pārliecināti - tiklīdz vecmāte uzzināja par asiņošanu, tieši viņai bija jānodrošina dzemdētājas pārvešana uz slimnīcu 30 minūšu laikā. Tādēļ Ieva, pēc VM ieteikuma, vērsīsies ar prasību Veselības inspekcijā.

DIENA

17. Jun 2010, 22:33

chudogirl-kā gan med.personāls vispār var kaut ko darīt bez grūtnieces piekrišanas. Pat,tad,ja grūtniece,nezinu,ir nekomunicējama-atļauju jebkādām manipulācijām jājautā tuviniekiem...tāpēc nesaprotams tavs koments.Nezinu kādam gan būtu jābūt ārstam,lai bez grūtnieces piekrišanas durtu augļūdeņus....pirmo reizi tādu murgu dzirdu.

16. Jun 2010, 20:46

Es ar šo vecmāti kopā mācījos medicīnas akadēmijā,bijām vienā kursā. piedodoet,bet šis cilvēks mani nepārliecina....

16. Jun 2010, 17:23

Krisanta,
par šādiem gadījumiem ir jārunā!!! Cilvēkiem, kas tikai gaida ierodamies pasaulē savus mazuļus, ir jāzina sliktā pieredze un jāsaprot risks, kas saistīts ar dzemdību pieņemšanu mājas apstākļos. Te nav cīņa par reitingu un popularitāti. Ja vecmāte pārdroši riskē ar savu pacientu veselību, bet savus pienākumus veic nolaidīgi, tad to nedrīkst noklusēt.
Izsaku milzīgu līdzjūtību vecākiem. Esiet stipri!

16. Jun 2010, 10:32

Bet es aizliegtu mājas dzemdības. Meitenes, mēs dzīvojam 21. gadsimtā, nevis alu laikmetā! Dzemdības ir sarežģīts process, kur katrai minūtei ir nozīme. Tā tomēr ir bezatbildība - riskēt ar savu un bērna dzīvību. Ja jau atdodam sevi ārstu rokās, tad pilnībā. Negribu attaisnot ārstus, bet tomēr - daļa atbildības jāuzņemas arī māmiņai pašai. Ārsti būs vainīgi vienmēr, arī, kad zaļi domājoša māmiņa atsakās vakcinēt bērnu, bet kad mazulis nomirst no tuberkulozes, vainīgi ārsti!

16. Jun 2010, 09:53

Prātam neaptverami!!! Izsakām visdziļāko līdzjūtību!!!