Ko darīt, ja bēbītis grib nākt pasaulē par ātru?

Ko darīt, ja bēbītis grib nākt pasaulē par ātru?

25. Oct 2010, 15:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Priekšlaicīgas kontrakcijas ir kā zibens spēriens no skaidrām debesīm – kādēļ tagad? Vēl nav laiks! Tomēr topošā māmiņa var izdarīt ļoti daudz, lai aizkavētu priekšlaicīgas dzemdības.


Kā atšķirt priekšlaicīgas kontrakcijas no nekaitīgajām tā saucamajām viltus kontrakcijām?

Īstās kontrakcijas iedarbojas uz dzemdes muti. Dzemdes kakls kļūst īsāks, dzemdes mute kļūst mīkstāka un bērns slīd dziļāk iegurnī. Ja tas notiek vienu, divas reizes, tad tas nav nekas traģisks. Apmēram četras nedēļas pirms dzemdībām, ap 36. nedēļu tas pat skaitās normāli – tās ir sagatavošanās kontrakcijas. Daudzas sievietes pēc tām jūtas daudz labāk, jo ir vieglāk elpot.

 

Kontrakcijas, kas sākās ātrāk, tiek izvērtētas pēc sekojoša principa: sievietei uzdod trīs jautājumus 


1)    Vai kontrakcijas ir izstieptas 24 stundu garumā un nav vairāk par 10 - 15?

2)    Vai kontrakcijas ir ļoti neregulāras, piemēram, ik pa 20 minūtēm, tad stundu pauze?

3)    Vai vēders kļūst ciets, bet māmiņa nejūt vilkšanu un sāpes?

 

Ja sieviete atbild visas trīs reizes ar jā, tad tās ir parastās viltus kontrakcijas, ja kaut vienreiz ar nē, tad varētu būt runa par īstajām priekšlaicīgajām kontrakcijām.

 

Vai ir arī citas priekšlaicīgu kontrakciju pazīmes?


Pie pazīmēm varētu pieskaitīt to, ka sūdzības ir vakaros, kā arī patstāvīgu satraukumu, īpaši pēc fiziskas slodzes, arī pārmērīgs nogurums varētu būt pazīme.

 

Kādas ir sajūtas, ja sākas kontrakcijas?

 

Katrai sievietei tas ir savādāk. Dažām vēders paliek ciets vai smags, citām sajūtas līdzinās tām, kādas ir mēnešreižu laikā, kā arī tā var būt spiediena sajūta vēderā.


Kādēļ ir priekšlaicīgas kontrakcijas?

 

Izsakoties vienā teikumā – bēbītis un ķermenis signalizē, gribu mieru! Protams,  grūtniecība nav slimība, tomēr šajā laikā dzīves ritms ir pakļauts citiem likumiem.

 

Iekšēji būtu jācenšas nomierināties, biežāk atpūsties, izveidot iekšēju saikni ar mazuli, runāt ar viņu. Māmiņas, kurām sākās priekšlaicīgas kontrakcijas, var runāties ar mazulīti un lūgt viņam vēl nedaudz paciesties un palikt puncī.



Vai gultas režīms palīdz?

Tas ir strīdīgs jautājums. Apmēram 20% no visām priekšlaicīgajām dzemdībām izraisa zemes pievilkšanās spēks, jo bērns spiež uz dzemdes kaklu un muti. Protams, ka tad gulēšana palīdz, smagākos gadījumos ar paceltiem gurniem. Tomēr ļoti liels skaits priekšlaicīgu dzemdību ir izraisījis stress. Protams, arī šajā gadījumā palīdz atgulšanās, kāju pacelšana, tomēr tikai gulēšana arī neko neatrisina. Ja māmiņa gulēs, bet iekšēji turpinās nervozēt, labus rezultātus sasniegt neizdosies. Jāatpūšas ir ne tikai ķermenim, bet arī dvēselei.

 

Ko iesākt, ja pirms bērniņa piedzimšanas vēl jāpaspēj tik daudz?

 

Svarīgāk ir, lai māmiņa justos pasargāta. Tādēļ ir jāizrunājas ar partneri, ar draudzeni, ar ārstiem. Tieši ārstam priekšlaicīgu kontrakciju gadījumā ir jāizstāsta, ko sieviete jūt un izjūt, par ko viņa uztraucās, kas viņu baida. Tikai tā māmiņa, kura jūtas pasargāta, var arī atslābināties.

 

Tāpat, ja sieviete dažas nedēļas nedarīs to, ko parasti, vai darīs mazāk, neviens to pat nepamanīs.

 

Atceries! Atrodi sev laiku, lai izprastu ķermeni!

 

Piemēram, atsakies no iknedēļas tikšanās ar draudzeni, ja rodas jautājums: vai es to vēl paspēšu, atbilde ir viennozīmīgi – nē! Savādāk līdz tikai paņemt slimības lapu!


Ko darīt, ja saudzējošais režīms nedod vēlamo rezultātu?

 

Tad ir nepieciešams lietot zāles. Dažām sievietēm palīdz Magnēzija preparāti, tie nomierina muskulatūru un var mazināt ne tikai krampjus kājās, bet arī novērst kontrakcijas. Dažās situācijās ir nepieciešami īpaši medikamenti, kuru lietošana notiek slimnīcā.