Kas ir "viltus kontrakcijas" un kad tās gaidīt?

Kas ir "viltus kontrakcijas" un kad tās gaidīt?

01. Sep 2011, 20:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties dzemdību termiņam, sieviete var sākt izjust "viltus kontrakcijas". Kas tās ir un kad tās topošā māmiņa var sākt gaidīt? Konsultē ARS” ginekoloģe - endokrinoloģe Eva Barkāne.

 

Jautājums:

Esmu 32.nedēļā, un man īsti nav skaidrs, kad var tā teikt sākt gaidīt "viltus kontrakcijas”. Pēdējo nedēļu izjūtu tādu velkošu sajūtu lejasdaļā, un arī reizēs, kad vairāk kustos, staigāju, raiti eju.

 

Konsultē  „ARS” ginekoloģe Eva Barkāne:

 

Par “viltus kontrakcijām” jeb Brakstona Hiksa kontrakcijām sauc spontānas dzemdes kontrakcijas, kas sākas jau no 6. grūtniecības nedēļas. Te gan jāpiezīmē, ka tik agrīni tās nav sajūtamas. Grūtniecības laikam progresējot, “viltus kontrakcijas” pakāpeniski kļūst aizvien labāk sajūtamas, biežākas, un pēdējā trimestra pēdējās divās nedēļās tās var kļūt pat ritmiskas, ar relatīvi īsu starplaiku vai pat sāpīgas, tāpēc nereti grūti atšķiramas no priekšlaicīgu dzemdību pazīmēm. Tomēr “viltus kontrakcijām“ nenovēro pakāpenisku sāpju ilguma un intensitātes palielināšanos, kā tas ir, sākoties “īstai” dzemdību darbībai. Ja Brakstona Hiksa kontrakcijas liek izjust diskomfortu, tad ir lietderīgi pamainīt ķermeņa pozīciju: ja esi staigājusi vai ilgstoši sēdējusi, tad nepieciešama atpūta guļus stāvoklī. Dažreiz tieši lēna pastaiga “nomierina” punci” (pastaigas laikā būtu vēlams valkāt grūtnieču jostu). Izdzer pāris glāzes šķidruma, jo reizēm “viltus kontrakciju” cēlonis var būt dehidratācija, un, ja iespējams, relaksējies siltā vannā. Pamēģini praktizēt dziļās elpošanas vingrinājumus, kas ļoti labi palīdz atslābināties.

 

Ja gutniecības laiks ir mazāks par 37. nedēļām un minētie pasākumi nemazina diskomfortu vēdera lejasdaļā, noteikti ir jākonsultējas ar savu ārstu vai vecmāti. Ir nepieciešama apskate un situācijas rūpīga izvērtēšana. Noteikti jāmeklē mediķu palīdzība arī tad, ja kopā ar sāpēm (tas pats attiecas, ja sāpes nav) no maksts parādās asiņaini izdalījumi, ja sāpes atkārtojas biežāk kā 4 reizes stundā, ja parādās ūdeņaini izdalījumi no dzimumceļiem (priekšlaicīga augļa ūdens noplūšana), ja ir izteiktas sāpes krustu rajonā vai spiedoša sajūta starpenē.

 

Ja šādas sajūtas rodas pēc grūtniecības 37. nedēļas, tad zvanīt ārstam vai vecmātei nav nepieciešams ātrāk, kamēr sāpju intensitāte ir regulāra katras 5 minūtes un ilgst aptuveni 60 sekundes, ja vien ārsts nav devis citas rekomendācijas.

 

Kad Tu sāki izjust viltus kontrakcijas?

 

Uzdod savu jautājumu speciālistam vai ierosini tēmu rakstam pa e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

26. Oct 2010, 23:25

Es izjutu viltus kontrakcijas jau no 28. nedēļas. Un tās palika tikai stiprākas. Savilka vēderu un muguru. Īpaši stipras tās bija, kad gulēju un varēja atkārtoties pat 4x stundā. Dažreiz pat vēl biežāk. Jāatzīst, ka sajūtas nebija konfortablas. "Īstās kontrakcijas" bija nedaudz savādākas. Pirmkārt jau daudz sāpīgākas un tā sāpe bija tieši krustos, mugurā. Pie viltus kontrakcijām nevarētu teikt, ka jutu sāpes, drīzāk lielu diskomfortu. ja staigāju, vajadzēja pat apstāties.