Kā zināt auglīgās dienas?

Kā zināt auglīgās dienas?

15. Jul 2011, 10:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plānojot grūtniecību, ne mazāk svarīgi ir zināt auglīgās dienas. Kā tās noteikt? Konsultē „ARS” ginekoloģe-endokrinoloģe Eva Barkāne.

 

 

Auglīgās dienas jeb ovulācija ir nobriedušās olšūnas atbrīvošanās no olnīcas. Tieši pirms ovulācijas sievietes organismā izstrādājas liels daudzums lutenizējošā hormona (LH), kas atbrīvo nobriedušo olšūnu no olnīcas. Šis LH uzliesmojums jeb „pīķis” parasti notiek menstruālā cikla vidū. Pēc atbrīvošanās no olnīcas olšūna virzās pa olvadu, kur tā ir gatava apaugļoties.

 

Vislielākā iespēja iestāties grūtniecībai ir vienu - divas dienas jeb 24-48 stundas (vidēji 36 stundas) pēc LH pacēluma.

 

Iepriekšējā desmitgadē iecienītākā ovulācijas noteikšanas metode mājas apstākļos bija t.s. bazālās temperatūras noteikšanas metode (temperatūru mēra taisnajā zarnā vai makstī uzreiz pēc pamošanās, vēl nepieceļoties no gultas). Atzīmējot iegūtos temperatūras mērījumus noteiktā tabulā, var spriest, vai ovulācija ir vai nav notikusi. Šī metode ir lēta, bet ļoti laikietilpīga un ne vienmēr precīza, jo ķermeņa temperatūra var svārstīties arī citu faktoru ietekmē, piemēram, negulētas nakts vai stresa dēļ, tad testa rezultāti ir neprecīzi.

 

Auglīgās dienas var noteikt arī pēc dzemdes kakla gļotu konsistences. Cikla vidū dzemdes kakla gļotas augsta sievišķā hormona estrogēna dēļ paliek caurspīdīgākas un staipīgākas. Daudzviet pasaulē aptiekās nopērkami mini mikroskopi šo gļotu testēšanai. Jo vairāk gļotas līdzinās skaistām „leduspuķēm”, jo tuvāka ovulācija. Jau labu laiku visā pasaulē aizvien lielāku lomu auglīgo dienu noteikšanai ieņem ovulācijas noteikšanas testi mājas apstākļos. Šim testam izmanto urīna paraugus.

 

Lai noteiktu LH pacēlumu, par kuru stāstīju iepriekš, jāpārbauda viens urīna paraugs dienā. Pirmo pārbaudes dienu aprēķina, atskaitot ciparu „17” no menstruāla cikla dienu skaita. Piemēram, ja cikls ir 28 dienas, tad auglīgo dienu sākumu atrodam šādi: 28 (cikla garums) – 17 (skaitlis, kas nemainās) = 11 (pirmā cikla diena, ar kuru sākam testēt auglīgās dienās). Ja testa lodziņā parādās divas svītras, tad ovulācija notiks pēc 24-36 stundām, kad arī būs vislabākais laiks bērniņa ieņemšanai konkrētajā mēnesī. Ja tests uzrāda (-), tas jāatkārto vēl četras dienas vienā tanī paša laikā. Ja tests neuzrāda ovulāciju 3-5 ciklus pēc kārtas, tad noteikti nepieciešama speciālista konsultācija.

 

Vai Tu kaut kā īpaši esi noteikusi auglīgās dienas sev, lai palielinātu iespēju palikt stāvoklī?