Kā saglabāt vēsu prātu dzemdību laikā? Uzzini un piesakies uz Dzemdību sagatavošanas kursiem!

Kā saglabāt vēsu prātu dzemdību laikā? Uzzini un piesakies uz Dzemdību sagatavošanas kursiem!

27. Jan 2011, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas būtu jāņem vērā dzemdību laikā, lai "saglabātu" vēsu prātu un pēc iespējas izvairītos no stresa situācijām? Konsultē vecmāte Inese Kampusa.



Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem pa tālruni 67350750!

1

 

Vecmāte Inese Kampusa stāsta: ”Ļoti svarīgi ir tas, ka dzemdību laikā blakus ir tētis, jo parasti tieši mīļotais vīrietis ļoti labi palīdz meitenēm saņemties, sapurināties. Dažkārt, ja sieviete tā kā aiziet citā „realitātē” ir vajadzīgs kāds stingrāks vārds, nosaukšana vārdā vai varbūt nedaudz pabakstīt, lai viņa atgriežas „atpakaļ”.

Šobrīd es jau redzu pēc acīm, kas nepieciešams kurā mirklī ir dzemdētājai. Mans knifs ir tas, ka es cenšos maksimāli izprasīt, ko cilvēks jūt dotajā brīdī, un mudināt arī stāstīt par to, ko jūt. Nav nekāda nepieciešamība tēlot varoņus. Pirms dzemdībām ir jāizrunā ar vecmāti, jāstāsta, vai labāk ir tādā stresa situācijā pateikt kādu skarbāku vārdu, vai labāk, ka vecmāte lieki nekomentē to, ko viņa dara, vai kā savādāk apietas ar dzemdētāju.

 

Es strādāju iestādē, kurā nesteidzas un cenšas veltīt maksimāli daudz uzmanību pacientam. Ideāli būtu, ja katrā dzemdību zālē būtu divas vecmātes, kuras viena otru var nomainīt, „piesegt”, ja kļūst vienai pārāk grūti.

 

Lai cik satraucoša ir situācija, vecmātei ir jāsaglabā miers un topošā māmiņa nedrīkst manīt to, ka vecmātei ir stress. Noteikti neko, kas nav domāts māmiņas ausīm nedrīkst teikt viņas klātbūtnē.

 

Šis ir emocionāli grūts un fiziski smags darbs, bet ja jaunā māmiņa kaut vai pasaka pēc dzemdībām paldies, tad tas atsver visas pūles!”