Pētījumā noskaidrots, ka, ja laika intervāls starp grūtniecībām ir mazāks par sešiem mēnešiem, pastāv liela iespēja, ka mazulis var nomirt zīdaiņa vecumā, viņam var būt iedzimti defekti, pārāk mazs jaundzimušā svars vai arī dzemdības var sākties priekšlaicīgi. Šis risks ir ievērojami mazāks, ja nākamā grūtniecība iestājas vairāk nekā 11 mēnešus pēc iepriekšējām dzemdībām.

 

Pētījumā, kas publicēts izdevuma "Contraception" 2009. gada decembra numurā, ieteikts ievērot vairāk kā 11 mēnešu intervālu starp grūtniecībām. Pētījuma autori norāda, ka lielāka pauze starp grūtniecībām ir vienkāršs, efektīvs un viegli realizējams veids, kā uzlabot grūtniecības rezultātu.

 

Arī iepriekšējie pētījumi liecināja, ka neilgs laiks starp grūtniecībām var veicināt priekšlaicīgas dzemdības, augļa attīstības problēmas dzemdē, nedzīva bērna piedzimšanu, kā arī citas problēmas, kas var izraisīt jaundzimušā vai pat mātes nāvi.

 

Lai gan neilgs intervāls starp grūtniecībām var radīt dažādus nopietnus sarežģījumus, tomēr arī pārāk liela pauze starp grūtniecībām nav vēlama. Zinātnieki pētījumā noskaidroja arī, ka sievietēm, kuras nogaidījušas vairāk kā piecus gadus, lai atkal paliktu stāvoklī pēc dzemdībām, bija par 40 % lielāks risks, ka bērns piedzims priekšlaicīgi.

 

Eksperti norāda, ka perfektākais laika sprīdis starp grūtniecībām vēl nav noteikts, tomēr bērna veselības labad vissvarīgāk ir nogaidīt vismaz sešus mēnešus pēc dzemdībām un tikai tad plānot nākamo grūtniecību.

 

Speciālisti arī atgādina, ka bērna piedzimšana vai barošana ar krūti nepasargā no jaunas grūtniecības iestāšanās. Lai izvairītos no nākamās grūtniecības iestāšanās pārāk drīz pēc dzemdībām, jaunajai māmiņai ir svarīgi lietot kontracepciju.

 

HealthDay News