Grūtniecība un vizuāli estētiskās problēmas

Grūtniecība un vizuāli estētiskās problēmas

28. Feb 2011, 10:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidīšanas laiks katrai sievietei dzīvē ienāk ar jaunām, skaistām vēsmām. Tomēr sievietes organismā notiek daudz un dažādas izmaiņas. Par to, kādas izmaiņas mūsu izskatā šis periods veic un kā saglabāt pievilcīgu izskatu mazuļa gaidīšanas laikā, kā arī pēc bērna piedzimšanas, stāsta dermatoloģe Linda Kapteine un fizikālās medicīnas speciāliste Linda Bāliņa.

 

Seja un āda!


Āda ir tā, kas īpaši reaģē uz šīm jaunajām pārmaiņām sievietes dzīvē. Grūtniecības laikā var parādīties „grūtniecības maska”, jeb brūni pigmenta plankumi uz ādas pieres rajonā un ap acīm. To vairāk novēro sievietēm pēc 30 gadu vecuma un tumšākam ādas tipam. Piemēram, 3. ādas tipam ar normālu ādu, brūniem matiem, pelēkām vai brūnām acīm, ar vidēju jutīgumu pret saules apdegumiem, kā arī 4. ādas tipam ar gaiši brūnu-olīvkrāsas ādu, tumšiem matiem un acīm, minimālu jutību pret saules apdegumiem. Pigmentācijas intensitāte un tās izzušanas ātrums katrai sievietei ir individuāls. Tas atkarīgs no ādas tipa, hormonālās darbības un tās ietekmi uz ādu. Parasti pigmenta plankumi izzūd pēc bērniņa piedzimšanas un barošanas ar krūti, tomēr atsevišķos gadījumos var arī saglabāties.  

 

Risinājums


* Ņemot vērā, ka pigmenta plankumi tāpat kā vasaras raibumi, kļūst intensīvāki saskarē ar UV starojumu, grūtniecības laikā jālieto mitrinoši dienas krēmi ar augstu saules aizsardzību ( SPF 40- 60). Lietojot saules aizsargkrēmu, ieteicams to izvēlēties atbilstoši ādas tipam, piemēram, rozācijas gadījumā uz to norāda burti- AR, bet kombinētai un taukainai ādai- AKN. Visi, piemēram, Photoderm aizsarglīdzekļi pret sauli satur īpašu patentētu Cellular BIOprotection® kompleksu, kas, pateicoties dabiskām aktīvajām vielām, aizsargā šūnu DNS par 99,6% un stimulē to dabiskās aizsargspējas. Tādējādi āda tiek aizsargāta gan no virsmas, gan dziļumā. 

  • Pēc mazuļa piedzimšanas var konsultēties ar dermatologu un noteikt pigmentācijas dziļumu dermaskopiski vai luminiscētā gaismā. Tas palīdzēs izvēlēties efektīvāko pigmenta plankumu novēršanas metodi. Speciālas procedūras, kurās pielieto augļskābes, A, C vitamīna skābi, uz ādu iedarbojas balinoši un īpaši efektīvas ir tad, ja pigments atrodas epidermā. Ja pigments ir dziļāk dermā, efektīvas ir lāzerprocedūras, kad ar atbilstošas intensīvi pulsējošās gaismas lāzeriekārtas palīdzību tiek sašķelts pigments. Tomēr jebkuru šādu pigmentācijas novēršanas procedūras nedrīkst veikt vasaras sezonā.

 

Tām sevietēm, kuras nomākusi piņņu problēma, sejas ādas stāvoklis grūtniecības laikā parasti uzlabojas. Savukārt, tām grūtniecēm, kurām pinnes nav bijušas, pasliktinoties sejas ādai kopumā, var pirmoreiz parādīties iekaisīgi izsitumi (pinnes). Lielākoties pēc bērna nākšanas pasaulē āda atveseļojas.

 

Risinājums


  • Grūtniecības laikā vajadzētu lietot savam ādas tipam atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus un izvairīties no piņņu spaidīšanas, lai tajās neiekļūtu infekcija.
  • Ja izsitumi ir lielu augoņu veidā, ja pinnes kļūst traucējošas un patiesi bojā garastāvokli, labāk apmeklēt dermatologu. 

 

Krunciņu veidošanās, protams, ir atkarīga no vispārējā ādas stāvokļa (tās pastiprināti veidojas sausas ādas īpašniecēm!), ģenētiskās pārmantotības un no tā, kā par savu ādu rūpējas ikdienā. Tās pastiprināt var ilgstošs nogurums, miega bads, satraukums, kas nereti rodas, apgūstot savu jauno lomu dzīvē.

 

Risinājums


  • Vēlams lietot sejas kopšanas līdzekļus ar pretgrumbu iedarbību uz augu vai termālā ūdens bāzes. Šie krēmi nekaitēs mazulim. Tomēr citi spēcīgas iedarbības (īpaši, liftinga, pretgrumbu) preparāti jālieto ar apdomu un pirms to lietošanas jākonsultējas ar dermatologu. Jāatzīst, ka caur ādu iesūcas vielas, kas var kaitēt bērniņa veselībai, tāpēc pirms jebkura līdzekļa lietošanas, rūpīgi jāizlasa instrukcija. Parasti to, ka nav ieteicams grūtniecības laikā, norāda instrukcijā.
  • Divas reizes nedēļā atkarībā no ādas tipa vajadzētu uzlikt mitrinošas vai barojošas sejas maskas. 
  • Īpaši jākopj acu zonu, jo tieši tā visjūtīgāk reaģē uz apkārtējās vides faktoriem, emocijām un atklāj vispārējo organisma stāvokli.  

 

Izvēlies savu kosmetologu!


Grūtniecības laikā iespēju robežās vajadzētu apmeklēt kosmetologu, kas, pirmkārt, ieteiks atbilstošāko kosmētiku, lai izvairītos no sejas ādas izskata pasliktināšanās. Otrkārt, pielāgojot atbilstošas sejas procedūras, tiks uzlabots ne tikai ādas stāvoklis, bet arī radītas pozitīvas emocijas, kas ir īpaši svarīgas, sagatavojoties jaunam dzīves pavērsienam. Jebkura sejas procedūra uzlabos ādas šūnu atjaunošanos, līdz ar to tās izskatu: atsvaidzinās sejas krāsu, veicinās ādas elastību un novērsīs jaunu krunciņu veidošanos. Izvēloties atbilstoša sejas procedūras, iespējams izvairīties arī no pastiprinātas pigmentācijas veidošanās. Tā kā grūtniecības laikā bieži vien ir vērojama sejas tūska, ieteicamas arī limfodrenējošas masāžas, kas veicinās limfātisko cirkulāciju un pašattīrīšanos- dabīgo ādas vielmaiņu.

 www.vc4.lv

 

Maijā Veselības centra 4 filiālēs 4. Dimensija un Wellslim centrs konsultācija par ķermeņa kopšanu grūtniecības laikā maksā tikai 5 latus, savukārt jūnijā 4.Dimensijā dermatologa konsultācijai un Beau Visage sejas ādas diagnostikai būs 30 % atlaide.

Kā Tu rūpējies par savu ādu grūtniecības laikā?