Dzemdēt sastrēgumā. Kā Tu saprati, ka dzemdības ir sākušās?

Dzemdēt sastrēgumā. Kā Tu saprati, ka dzemdības ir sākušās?

10. May 2011, 17:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūs steidzaties uz dzemdību iestādi, ir sastrēgumu stunda, tētis ir „knapi” ticis mājās no darba, un nu jūs kopā sēžat korķī. Cita situācija: jūs esat ciemos pie radiem Latvijas otrā galā un Tu pēkšņi saproti – dzemdības ir klāt!

 

Jūs steidzaties uz slimnīcu, bet Tu saproti, ka, visticamāk, nepaspēsiet aizbraukt. Šis ir priekšstats, kas liek nodrebēt visiem topošajiem vecākiem. Lasi, ko vajadzētu zināt, ja dzemdības sākas tām nepiemērotos apstākļos!

 

Nesatraucies! Vairums gadījumu dzemdības ilgst apmēram 12 stundas, un lielākoties grūtniecēm ir gana daudz laika, lai novērotu kontrakcijas un pavisam mierīgi dotos uz slimnīcu, paspējot pasēdēt arī sastrēgumā.

 

Tikai daži bērniņi ir ļoti, ļoti steidzīgi. Taču šādas ļoti ātras dzemdības pārsvarā gadījumu ir otrās, trešās, ceturtās, bet gandrīz nekad - pirmās.

 

Parasti tās norisinās bez sarežģījumiem. Tas skaidrojams ar to, ka ja bērniņš jūtas labi, ja viņš irpareizi iegūlies dzemdību ceļos, dzemdes mute ir pilnīgi atvērusies un kontrakcijas ir gana stipras, lai dzītu viņu uz priekšu, iznākums nevar būt slikts!

 

Ko vajag darīt, braucot uz slimnīcu?

 

Tev vajag komfortabli iekārtoties uz automašīnas aizmugurējā sēdekļa. Ja pa ceļam plīst augļūdeņu apvalks, Tev jānoguļas. Guļus pozīcija ir svarīga, jo ātri noplūstot daudz augļūdeņiem, pastāv iespēja, ka nabassaite var pakļūt zem galviņas un bērniņš var ciest skābekļa badu.

 

Ja priekšā ir garāks brauciens, Tev vajadzētu nodrošināties ne tikai ar dzemdību somas saturu, bet arī laicīgi piezvanīt ātrajai palīdzībai un slimnīcai, un, ja ir noslēgts līgums, arī vecmātei, lai viņa vajadzības gadījumā pa telefonu varētu pastāstīt, ko darīt.

 

Ja galviņa atrodas jau jūtami zemu iegurnī, vecmāte ieteiks braucienu pārtraukt.

 

Topošajam tētim vajadzētu šajā mirklī „saņemt sevi rokās” un saglabāt mieru. Tev ir nepieciešams atbalsts, nevis nervu kamols blakus. Kopējiem spēkiem jūs tiksiet galā! Svarīgi atcerēties pareizas elpošanas priekšnosacījumus, arī uz mašīnas pakaļējā sēdekļa, lidmašīnā vai vilcienā tie ir tikpat iedarbīgi, kā dzemdību zālē.

 

To, kādu pozu Tu ieņem, ir atkarīgs tikai no Tevis pašas un var noteikt tikai izmēģinot. Ideāla būtu poza četrāpus: tādā veidā bērniņš uz priekšu tiek stumts īpaši lēni un saudzējoši, kas pasargā zarnas.

 

Ko darīt, ja process jau ir neapturams?


Ja Tu nespēj turēties pretī vēlmei spiest, Tev nevajag sevi arī vairāk ierobežot.


Kad piedzimusi ir galviņa, tētis (vai cita palīdzošā persona) to maigi tur rokās un palīdz bērniņam izslīdēt ārā. Mazulīti ir jānosusina un jātur siltumā. Ja nu gadījumā mašīnā nav segas, noderēs arī dvielis, džemperis, krekls u.c. drēbes.

Nabassaiti pārgriezīs gan tikai slimnīcā vai arī to izdarīs ātrās palīdzības ārsts uz vietas. Svarīgi pārgriezt nabassaiti ir tad, kad sāk dzimt placenta. Šis process ilgst stundu vai pusstundu.

 

Kā Tu saprati, ka dzemdības ir sākušās? Iesūti savu stāstu un dalies pieredzē, iesūtot ziņu šeit!