Delikātā problēma – piena sēne

Delikātā problēma – piena sēne

13. Sep 2011, 13:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Statistikas dati liecina, ka 75 % sieviešu ar vaginālo kandidozi jeb tā saukto piena sēni saslimst vismaz reizi mūžā. Bet 40 līdz 50 % sieviešu dzīves laikā to pārslimo pat divas un vairāk reizes.

.

Konsultē Sieviešu Kluba eksperte Dace Rezenberga, ginekoloģe.

 

Piena sēnes baktērijas ir katras sievietes organismā, jo Candida sēnīte ir normālas mikrofloras pārstāve. Problēma rodas, ja šī sēnīte kādu iemeslu pēc savairojas un kļūst noteicošā.

 

Tad var just vairākas nepatīkamas sūdzības: niezi (kas īpaši izteikta naktīs), dedzināšanas sajūtu, apsārtumu, nepatīkamus izdalījumus – bez smakas, bet balti, biezi un biezpienveida, tā rada arī diskomforta sajūtu seksa laikā.

 

Piena sēnes vairošanās iemesli saistīti ar imunitātes novājināšanos. Ja ilgstoša stresa vai pārslodzes dēļ organismā pazeminās dabiskās aizsardzības spējas, tad pie pirmajiem riska faktoriem (baseina ūdens, nepareiza intīmā higiēna, citas organisma saslimšanas) var veidoties piena sēne. Ja šī slimība ir nelūgtais viesis apmēram reizi gadā vai pat retāk – īpaši par to nevajag satraukties. Tas ir normāli. Galvenais izvēlēties atbilstošu ārstēšanas metodi un jau dažu dienu laikā visas diskomforta sajūtas būs zudušas.

 

Citādāk ir, ja piena sēne gada laikā atkārtojas trīs un vairāk reižu. Tad jāmeklē iemesls, kādēļ ir tik pazemināta imunitāte.

 

Kaut arī piena sēne nav organismam kaitīga, to bez ārstēšanas atstāt nevajadzētu. Ilgstošas slimības gadījumā, organisma imunitāte vēl vairāk krītas, izmainās arī dabiskā maksts vide, kā rezultātā organisms ir uzņēmīgāks pret citām infekcijām, tostarp hlamīdijām vai citām seksuāli transmisīvajām slimībām. 

 

Grūtnieces ir īpaši uzņēmīgas

Kādēļ? Jo grūtniecības laikā organismā izmainās imunitāte, kas vajadzīga, lai auglis varētu veiksmīgi attīstīties mātes organismā. Tas savukārt izraisa pašas mātes organismā palielinātu risku saslimt ar dažādām infekciju slimībām, tostarp arī piena sēni. Ja grūtniecības laikā ir piena sēne, par to katastrofāli satraukties nevajag. No tās nemirst! Taču bez ārstēšanas arī to atstāt nevar. Ir jādodas pie ārsta, lai viņš iesaka grūtniecības laikā vispiemērotāko ārstēšanas metodi. Ja piena sēne tikai attīstās un attīstās, tā var radīt dažāda veida sarežģījumus.

 

Kādi ir ārstēšanas veidi?

Vispopulārākās šobrīd ir svecītes un speciālie krēmi, kur svecītes lieto vagināli, bet krēmus – ziež uz ārējiem dzimumorgāniem. Svecītes jāievieto makstī pirms došanās gulēt, jo nakts laikā organisms ir mazāk kustīgs un var labāk veikt savu ārstniecisko uzdevumu. Savukārt speciālo ziedi var dot lietot arī savam partnerim, ja arī uz viņa dzimumorgāna ir redzams apsārtums. Tā var būt, ja tev ir radusies piena sēne. Piena sēnei vajadzētu pazust jau pēc trim līdz sešām dienām.

 

Iekšķīgi lietojamos preparātus parasti iesaka lietot tad, ja piena sēne ir atkārtota un ilgstoša problēma.

 

Tavs risks saslimt ar piena sēni palielinās, ja kādas citas slimības dēļ lieto antibiotikas, nēsā apspīlētu apģērbu, ciešu apakšveļu vai sintētiku; ja lieto antibakteriālās mazgāšanas ziepes (atceries, intīmkopšanai vispiemērotākās ir tās, kas nodrošina pH 5,5); ja ilgtsoši nemaini ikdienas un higiēniskās paketes; arī iesmaržinātas paketes un tualetes papīrs palielina risku iegūt piena sēni; kā arī paaugstināta jutība pret baseina ūdenī esošām ķimikālijām vai vannas sāļiem var izraisīt saslimšanu ar piena sēni.

 

Ja lieto antibiotiku kūri un esi ievērojusi, ka piena sēne ir tava problēma, tad profilaktiski ieteicams lietot pretsēnīšu preparātus. Tas ir tādēļ, ka antibiotiku uzdevums ir iznīcināt organismā konkrētus mikrobus, kas izraisa konkrēto slimību. Beigu beigās izmainās visa organisma mikroflora, tostarp arī makstī. Daļa mikroorganismu iet bojā, bet tā kā Candida sēnītes ir ļoti izturīgas, tās pastiprināti sāk vairoties, izraisot piena sēni.

 

Sieviešu Kluba izvēle:


Vagisan Canifug vaginālie pesāriji jeb tā saucamās svecītes. Tās regulē pienskābes daudzumu makstī. Jau dažu dienu laikā atbrīvo maksti no piena sēnes. Ieteicams lietot kopā ar Vagisan Canifug pretsēnīšu krēmu.

Vagisan intimate wash lotion – intīmās ziepes, kuru sastāvā ir dabīgās piena sūkalas. Tās profilaktiski palīdz pasargāt tevi no piena sēnes. Bet tās nav ārstnieciskas, jau esošu piena sēni tās neārstē.

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Cik bieži tevi apmeklē piena sēne? Kā pret to cīnies? Un ko dari profilaksei, lai nesaslimtu?