Cik seni ir grūtniecības testi?

Cik seni ir grūtniecības testi?

07. Apr 2011, 15:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmie grūtniecības testi pārbaudes izgāja 1970tajos gados. Lai arī toreiz šķita tā gandrīz vai īsta mistērija – kā no urīna var pateikt, vai esi stāvoklī vai neesi, cilvēki īstenībā jau ļoti sen saprata šo sakarību.


Paši pirmie grūtniecība noteikšanas testi pēc urīna nāk jau no senās Ēģiptes. 1350. gadā pirms mūsu ēras, piramīdās tika atrasti dokumenti, kas aprakstīja, kā noteikt grūtniecību. Sievietei bija jāuzčurā uz kviešu un miežu sēklām. Ja sāka dīgt mieži, tātad sievietes ķermenī ir vīriešu dzimtas auglis, bet ja sāka dīgt kvieši, tātad meitenīte, bet ja nedīga ne viens, n otrs, tātad sieviete nenes sevī bērnu.


1963. gadā, šo metodi vēlreiz testējot, izrādījās, ka 70% gadījumu tā ir precīza. Grūtnieces urīnā ir noteikts daudzums estrogēna, kas sēklām liek augt ātrāk. Par to dzimuma noteikšanu, nu tur gan nekādus komentārus nevajag.


Sākot no Viduslaikiem līdz 17. gadsimtam, ļoti daudzas kaites tika noteiktas pēc urīna krāsas, bet šī metode bieži vien bija neprecīza, un nebija zinātniski pierādāma.


Ir atrasts 1552. gada dokuments, kur grūtnieču urīns ir aprakstīts kā „tīra citrona krāsā, kas tiecas drīzāk uz baltu, ar vieglu mākoni virspusē”. Bijusi arī metode sajaukt urīnu ar vīnu un tad vērot kā alkohols reaģē ar proteīniem urīnā, tādējādi zīlējot – ir sieviete stāvoklī vai nav.


17. gadsimta beigās populāra metode bijusi – iemērkt auduma gabalu sievietes urīnā un tad to aizdedzināt, ja pašai sievietei aromāts būs pretīgs, tātad bērniņš jau ir ceļā.


20. gadsimta sākumā zinātnieki atklāja, ka lielu lomu mūsu dzīvēs spēlē hormoni, un atklāja, ka ir viens specifisks hormons, kas atrodams tikai grūtniecēm – hCG, kura klātbūtne tad arī pierāda, vai sieviete ir stāvoklī vai nav.


1920-30. gados, lai atklātu, vai urīnā ir šis hCG hormons, ārsti injicēja to nenobriedušai pelei, žurkai vai vardei, pat trusim. Ja sieviete bija stāvoklī, ja urīnā bija šis hCG hormons, tad testa subjekts sāka meklēties, lai arī pats vēl nebija tam nobriedis. Grūtniecība tika paziņota ar vārdiem „Pele nomira” vai „Es nogalināju lieldienu zaķi”, jo šo dzīvnieku nogalināšana un izpētīšana piederējās pie procesa. Šis tests bija pazīstams kā A-Z tests, nosaukts par godu tā izgudrotājiem, Ašeimam un Zondekam.


Tikai 1970. gados zinātne bija attīstījusies tik tālu, ka atlika vien uzpilināt urīnu uz papīrīša un tad gaidīt rezultātu, kā nu kurā no modeļiem tas parādās, vispopulārākais ir divas strīpiņas.



Avots: mentalfloss.com

Foto: pfli.org


Kāds bija Tava pirmā grūtniecības testa rezultāts- pozitīvs vai negatīvs?