Barkāne: ar vitamīniem nevar aizstāt pilnvērtīgu uzturu!

Barkāne: ar vitamīniem nevar aizstāt pilnvērtīgu uzturu!

24. Aug 2011, 22:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par vitamīnu lietošanu grūtniecības laikā Māmiņu Klubs saņem ļoti daudz jautājumu. Laiks ieskatīties, ko par to saka  „ARS” ginekoloģe-endokrinoloģe Eva Barkāne.

 

Jautājums:

Esmu 21./22.grūtniecības nedēļā un man interesē grūtnieču vitamīnu nepieciešamība. Es jau esmu izlietojusi pirmo iepakojumu ar vitamīniem „Elevit” un tagad sāku otro. Bet man īsti nav izpratnes, vai tas vispār ir vajadzīgs?

 

 

Konsultē  „ARS” ginekoloģe Eva Barkāne:

 

Par prenatālo vitamīnu lietošanas lietderību pēdējā laikā tiek daudz diskutēts gan populāros preses izdevumos, gan interneta portālos. Esmu vairākkārt rakstījusi par folskābes un prenatālo vitamīnu svarīgo lomu vairāku iedzimtu augļa defektu profilaksē, tāpēc to lietošana pirmajā trimestrī – tas ir līdz 12. grūtniecības nedēļai ikvienai grūtniecei būtu „obligāta”. Šoreiz, atbildot uz konkrēto jautājumu, pastāstīšu, kāpēc vitamīni būtu nepieciešami visu mazuļa gaidīšanas laiku un arī laktācijas periodā.

 

Grūtniecības laikā izteikti palielinās pieprasījums pēc noteiktiem vitamīniem un minerālvielām. Lielākā daļa vitamīnu un mikroelementu paši cilvēka organismā nerodas, tāpēc jāuzņem no ārpuses! Bet, kādā veidā tos uzņemt, ir katra paša ziņā. Ja ir vēlme un iespējas izkalkulēt, CIK būtu nepieciešams, un ne mazāk svarīgi - ar sabalansētu diētu piecās ēdienreizēs arī uzņemt pietiekošā daudzumā olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, kā arī poli-nepiesātinātās taukskābes, folskābi, kalciju, dzelzi, jodu u.c. svarīgus mikroelementus, - ideāli! Pilnīgi iespējams, ka šajā gadījumā varētu iztikt bez papildus vitamīnu uzņemšanas. Tomēr prakse rāda pretējo.

 

Topošo māmiņu ikdiena paiet steigā, ir daudz citu pienākumu, un tādēļ neatliek laika katru vakaru izplānot ēdienkarti nākamajai dienai. Turklāt, dzīvojot mūsu klimata joslā, kur vasaras ir īsas un rudens-ziemas periodi gari, pat pēc labākās gribas tikai ar sabalansētu diētu vien ir grūti apmierināt organisma vajadzības. Uzglabāšanas periodā augļi un dārzeņi zaudē daļu vērtīgo īpašību, tāpēc papildu vitamīnu uzņemšanai ir svarīga loma.

 

Aptieku plauktos piedāvāto vitamīnu klāsts ir ļoti plašs: bērniem, izteiktas slodzes un stresa gadījumos, cilvēkiem pēc piecdesmit utt. Prenatālie vitamīni pieder īpašai vitamīnu grupai. Šo vitamīnu vienas dienas deva satur tieši tādu vitamīnu un mikroelementu sastāvu, kas ir nepieciešams māmiņas organisma funkciju nodrošināšanai un mazuļa augšanas procesiem vienas diennakts laikā. Būtiski ir atcerēties, ka uzņemtie vitamīni dienas laikā tiek iztērēti un nekur neuzkrājas, bet nākamajā dienā organisma vajadzības ir tādas pašas, tāpēc visu grūtniecības laiku vitamīniem būtu jābūt daļai no sabalansētas grūtnieces diētas nevis tā jāaizstāj.

 

JAUNUMS! Reģistrējies Māmiņu Kluba jaunumiem savā profilā!

 

1