Vecāku ABC: Mazulim paaugstināta temperatūra. Ko darīt?

10. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no lielākajiem satraukumiem jaunajai māmiņai ir bailes par bērna saslimšanu. Diemžēl, no tā neviens nav pasargāts. Kā rīkoties gadījumā, ja mazulim ir paaugstināta temperatūra?

Ieklepošanās ne vienmēr nozīmē, ka bērnam ir sācies klepus. Nereti iemesls ir iesnas. “Tāpēc šādos gadījumos var mazliet piepacelt mazuļa gultas matraci, lai bērnam būtu vieglāk elpot,” ar padomu dalās ģimenes ārste Zanda Mundeciema. Tāpat arī bērna deguntiņu var skalot ar jūras ūdeni, kas ir efektīvs veids, kā palīdzēt mazajam, lai atvieglotu elpošanu un mazinātu iespēju, ka veidosies smagākas saslimšanas.

Ja bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, ģimenes ārste Zanda Mundeciema norāda, ka nevajag gaidīt brīdi, kad temperatūra būs paaugstinājusies jau līdz +39. “Bērna svaram atbilstošu medikamentu devu varam dot pie +38,5 temperatūras. Ja medikaments pirmās stundas laikā nedod efektu un temperatūra saglabājas augsta, var iedot vēl vienu medikamentu devu vai arī arī nomainīt zāles, jo svarīgākais ir  samazināt temperatūru,” uzsver ģimenes ārste. Tas jo īpaši svarīgi tāpēc, ka mazuļiem līdz gada vecumam paaugstinātas temperatūras gadījumā pastāv febrilo krampju attīstības risks, kas, lai arī ir pārejoša epizode, var radīt paniku.

Ja mazulim ir paaugstināta temperatūra:

  • viņš jāatģērbj, atbrīvojot cirkšņus, novelkot autiņbiksītes.
  • Mazuli pie deniņiem, cirkšņiem, atslēgas kaula rajonā var dzesēt ar mitru, remdenu marlīti. Atceries, ka bērniņa ādu nevajag rīvēt!