Vai tīrīt bērna zobiņus, ja naktī jāēd?

Vai tīrīt bērna zobiņus, ja naktī jāēd?

31. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai ir jēga pirms gulētiešanas bērnam tīrīt zobus, ja naktī viņš divas reizes zīž pienu no krūts,” Sarunās interesējas kāda māmiņa.

Atbild Māmiņu Kluba eksperte, Bērnu zobārstniecības poliklīnikas zobārste Maija Drīksne.

Ir māmiņas, kuras savus bērnus ar krūti baro līdz gada vecumam un vēl ilgāk. Ja krūts barošana, īpaši nakts laikā, ieilgusi jau pēc bērna pirmā gadiņa sasniegšanas, ārste uzskata, ka tā pamazām būtu jāpārtrauc.

„Krūts barošana palēnām ir pārtraucama pēc viena gada vecuma. Tā kā mātes piens ir salds, zīžot krūti arī vēl divu gadu vecumā vai pat vēl ilgāk, zobus apdraud pudeļu kariesa veidošanās,” skaidro zobārste.

Tomēr ir arī situācijas, kad barošana ar krūti tiek ieteikta arī pēc gada sasniegšanas, un šādā gadījumā būtu jāievēro pediatra viedoklis, kurš to rekomendē. 

„Katrā ziņā jāklausa tam, ko saka bērna ārsts – varbūt šī barošana ar krūti ir vitāli nepieciešama arī pēc gada vecuma, taču zobu tīrīšanai jebkurā gadījumā jākļūst par neapstrīdamu rutīnas pasākumu vakarā pirms gulētiešanas,” atzīmē Maija Drīksne.

Speciāliste apgalvo, ka bērniņa zobi, ik vakaru pirms miedziņa ir jātīra kopš to parādīšanās brīža. Tas nozīmē, ka neraugoties uz to, cik vecs ir tavs mazulis, tiklīdz parādījušies pirmie zobiņi, arī tad, ja viņš naktīs mēdz zīst krūti, tie pirms naktsmiera vienmēr ir jāiztīra!  

Māmiņu Klubs

Vai tu ik vakaru tīri sava mazuļa zobiņus?