Vai mazuļa putru vārīt pienā?

Vai mazuļa putru vārīt pienā?

10. Oct 2019, 09:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādas biezputras, ne tikai graudaugu, bet arī dārzeņu, ir vērtīga un arī nozīmīga mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa. Tomēr ir atšķirība, vai to gatavojam, vārot pienā, vai nē! 

Kā rīkoties ir pareizāk, to portāls www.maminuklubs.lv jautā uztura speciālistei Ingai Pūcei no klīnikas Premium Medical.

Uztura speciāliste atklāj, ka jebkurā gadījumā putra kā ogļhidrātu avots ir ļoti vērtīgs ēdiens. Turklāt sevišķi nepieciešams tas ir bērnam paaugoties, kad viņam ir vairāk kustību un arī lielāks enerģijas patēriņš.

Tāpat putra ir tas ēdiens, ko droši var dot gadījumā, ja bērniņš bieži prasa ēst un šķiet, ka ar apēsto viņam nepietiek.

„Tomēr runājot par pienu, es gan neiesaku mazuļa putru vārīt govs pienā, jo tas pats par sevi ir olbaltuma produkts, kas kombinācijā ar koncentrētiem ogļhidrātiem, ko satur putra, bērna gremošanas sistēmai var apgrūtināt produktu šķelšanu.  

Tādēļ labāk putriņu vārīt ūdenī un tai pievienot pus tējkaroti sviesta, vai arī sakņu novārījumā, ar kuru mazulis uzņems papildus minerālvielas,” iesaka Inese Pūce.

Papildus graudaugu biezputrām, uztura speciāliste aicina neaizmirst arī par kartupeļu biezputru, kuru mazulim arī labāk gatavot bez piena, vien pievienojot ūdeni, nedaudz garšvielu, sīpola un mazliet ķirbja – garšai!

Govs pienu var dot papildus!

Tomēr tad, ja vecāki izlemj, ka savam mazulim vēlas dot govs pienu, uztura speciāliste to iesaka viņam piedāvāt atsevišķi.

„Ja mamma mazuli vēl baro ar krūti, papildus govs pienu viņam nav nepieciešams uzņemt. Savukārt tad, ja krūts zīdīšana ir pārtraukta un jāizvēlas starp mākslīgajiem piena maisījumiem un govs pienu, tad gan bērniņam labāk dot nepasterizētu govs pienu.  

Turklāt šobrīd pēc tā nemaz nav jādodas uz tirgu, jo divi ražotāji - Veckūkuri un Zemturi - nepasterizētu govs pienu piegādā arī lielveikaliem!

Tad nu vienā ēdienreizē mazulim var dot simts, simt piecdesmit mililitrus viegli, viegli uzsildīta šāda piena,” stāsta Inga Pūce.

Māmiņu Klubs

Kādas biezputras Tu gatavo savam mazulim? Vai tās vari pienā?