Vai krūts pienu vajag atslaukt? Kāpēc?

Vai krūts pienu vajag atslaukt? Kāpēc?

03. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Krūts ēdināšana - tas vienmēr ir diskutabls jautājums, daudzām māmiņām vispār nav piena, vai arī  - tā ir maz; un vispār, kāpēc sevi mocīt, ja var izmantot mākslīgā piena maisījumu", - tādus viedokļus bieži var dzirdēt mūsdienās jauno māmiņu vidū. Par to, kāpēc viņām nav taisnība, Māmiņu Klubam pastāstīja sertificēta krūts ēdināšanas konsultante Diāna Makedonska.

Vai krūts piens ir jāatslauc un kāpēc tas jādara?

Krūts piens parasti nav jāatslauc, bet ir izņēmuma gadījumi

•    Pirmajās dienās pēc piena parādīšanās, kad laktācija vēl nav nostiprinājusies. Ja jūti, ka krūtis ir pārpildītas, bet bērniņš guļ un neizdodas viņu paēdināt miegainu, tad var mazliet atslaukt krūtis, bet patiešām - mazliet, tikai, lai sajustu nelielu atvieglojumu krūtīs.

•    Un atkal, pirmajās dienās pēc piena parādīšanās, kad krūtis ir spēcīgi pārpildītas, un to forma praktiski atgādina balonu, areola ir satūkusi, mazulim var būt grūti to aptvert, mutīte taču ir maza. Mazulim var būt grūtības zīst pilnu un cietu krūti, tas prasa no viņa pārāk daudz spēka. Tādā gadījumā ir ieteicams mazliet atslaukt krūti pirms ēdināšanas, lai krūts areola kļūtu mīkstāka.

•    Ja mamma plāno atstāt bērniņu pieskatīšanai kādam citam uz 3 vai vairāk stundām, tad savlaicīgi jāparūpējas par ēdienu mazulim, kas tiks lietots mammas prombūtnes laikā. Piena atslaukšana aktuāla ir mazuļiem līdz 6 mēnešu vecumam. Vecāki bērniņi parasti jau ēd arī piebarojumu, un mammas prombūtnes laikā var ēst tieši piebarojumu.

Agrāk, kad mūsu mammas mūs ēdināja, ieteica atslaukt pienu līdz pēdējai pilītei pēc katras ēdienreizes. Tā lika darīt, jo bērnus baroja pēc stingra grafika: 5-6 ēdienreizes diennaktī ar lieliem intervāliem un vienai ēdienreizei bija jāilgst ne ilgāk kā 20 minūtes, piena atslaukšana bija vajadzīga vienkārši laktācijas uzturēšanai, lai piens ap mazuļa 3 mēnešu vecumu nebeigtos. Ja bērniņš tiek ēdināts pēc pieprasījuma, un likts pie krūts ne retāk kā ik pēc 2 stundām katru dienu, ja ir arī nakts ēdienreizes, tad papildus atslaukt pienu nav nepieciešams.

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem ONLINE

Sandras Lases krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem Online