Ūdens un tā sniegtās priekšrocības bērna attīstībai

Ūdens un tā sniegtās priekšrocības bērna attīstībai

13. Aug 2018, 02:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti lielākā daļa vecāku šajā vasarā ir piedzīvojuši tos prieka pilnos mirkļus, ko sniedz pirmā reize, kad mazulītis no vannas ir nokļuvis daudz lielākā ūdens tilpnē. Un vienalga vai tā ir bijusi jūra, ezers vai upe – aktivitātes ūdenī, ir ļoti vērtīgas un pozitīvi ietekmē mazuļa attīstību.

Peldēšanās un laika pavadīšana ūdenī palīdz uzlabot bērna fizisko attīstību.

Peldēšanu un spēlēšanos ūdenī var pielīdzināt pilnvērtīgam, vispusīgam visa ķermeņa treniņam. Ūdens palīdz nodrošināt izturību, kas savukārt stiprina mazuļa fiziskās spējas. Tāpat – ūdenī pavadītais laiks, kad Jūs peldināt mazuli uz savām rokām vai ar kādu peldlīdzekļu palīdzību, liek mazulim izmantot vispusīgas prasmes, iepazīt savu ķermeni un tā spējas. Aktivitātes ūdenī palīdz stiprināt koordinācijas prasmes, kā arī attīsta līdzsvara sajūtu, kas ir tik ļoti svarīga jau vēlākā laikā, kad mazulītis mācīsies pats gan apsēsties, gan piecelties kājās.

Peldēšana un sociālās prasmes. Ūdenī pavadītais laiks, palīdz uzlabot arī tās.

Ja salīdzinām bērna rotaļas smilšukastē un ūdenī, tad tā galvenā atšķirība būs tāda, ka smilšukastē, bieži vien mazuļi to uzskata par savu. Nevēlas ar to dalīties, nevēlas, ka kāds cits tajā spēlējas. Bet nokļūstot lielā ūdens tilpnē, bērniņam veidojas izpratne, ka ūdens ir tik daudz, ka tā noteikti pietiks visiem un samazinās nepieciešamība pēc konflikta un bērns nemēģina to sadalīt savā un Tavā, ar savu reakciju norādot uz to, ka ikviens, kas arī mēģina spēlēties ūdenī ir bieds un viņa teritorijas iekarotājs.

Tāpat, ūdenim piemīt arī nomierinošas īpašības, kas var palīdzēt bērnam regulēt emocijas un uzvedību, tādā veidā, ka esot ūdenī, bērns ir pietiekoši labi nodarbināts un aizņemts ar savu sajūtu izprašanu, procesa baudīšanu, kas vienlaikus, jau sākotnēji, novērš uzmanību no iespējama konflikta.

Atklāšanas un pasaules izzināšanas prieks

Pirmās rotaļas ūdenī, mazulis noteikti jau ir apguvis mājās, baudot vannošanas rituālus. Bet jo lielāks bērniņš aug, jo interesantāk viņam paliek. Rotaļās izmantotie priekšmeti – karotes, spainīši, kaut vienkāršas šlakatas, kas rodas, sitot plaukstas pret ūdeni, ļauj bērnam arvien vairāk un vairāk saprast, ka šajā pasaulē ir tik daudz dažādības un iespēju. Un ikvienam ir zināms tas, ka iztēle un radošums, ko bērnībā neapslāpējam, vēlākā nākotnē mums ļauj izaugt par pieaugušajiem, kas spēs meklēt un rast risinājumus dažādām situācijām.

Rotaļas ūdenī, tāpat, kā fizisko un sociālo spēju veicinātājs, lieliski darbojas arī kā valodas un stāstnieku prasmes. Rotaļas ūdenī palīdz paraudzīties uz lietām arī no citas perspektīvas, kaut vai rotaļlietas, ar kurām bērns ir spēlējies uz grīdas, ūdenī to iespējas kļūst daudz savādākas.

Kamēr vēl ir vasara – steidziet to baudīt un atrodiet mirklīti laika ūdens prieku baudīšanai, kopā ar saviem mazajiem!

Un ja vien Jūsu mazais vēl ir tajā vecumā, kad jānēsā autiņbiksītes – ļaujiet par ūdens priekiem parūpēties

Huggies® Little Swimmers® peldbiksēm!

20180813165350-19586.jpg

Māmiņu klubs, 2018