Saules vitamīns jeb D vitamīns - ziemā noteikti jālieto!

Saules vitamīns jeb D vitamīns - ziemā noteikti jālieto!

22. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saules deva ikvienam, šķiet, ka šis teikums šobrīd ir gluži kā sāls uz brūcēm, jo ziemas laikā mums saules ir tik ļoti, ļoti maz! Bet – to cik saules stari ir nozīmīgi mūsu veselībai, māmiņas neaizmirst arī ziemā, bet ja nu tomēr – sarunā ar ģimenes ārsti Inesi Kuģi atklājām vairāk par to, cik D vitamīns ir aktuāls tieši aukstajos ziemas mēnešos un kā zināt ka organisms cieš no D vitamina trūkuma, kuru lielās devās varam saņemt, nododoties saules peldēm vasarā!

Kas ir D vitamīns?

D vitamīns ir viens no tie vitamīniem, kas pats no sevis organismā neveidojas, tāpēc tas ir jāuzņem. Vai nu ar saules stariem, kuru pašlaik nav, vai arī ar eļļas šķīdumu. Tas sastāv no komplicētām sastāvdaļām, kas nozīmē, ka D vitamīns sevī neietver tikai 1 burtu.

Vai ikdienā, darbā, bieži nākas saskarties ar problēmām, ko rada D vitamīna trūkums?

D vitamīns trūkst gan bērniem, gan pieaugušajiem, ikdienā sūdzību klāsts ir plašs. Ja man jautātu, vai ir cilvēki, kam D vitamīnu nevajag, laikam būtu grūti atbildēt uz šo jautājumu. D vitamīns risina tomēr dažādas problēmas. Tie ir vīrusi, imunitātes stiprināšana. Un arī imunitāti var stiprināt ar D vitamīnu, kurš ceļ imunitāti un ir kā imūnsistēmas atbalsts.  Tas ir nepieciešams arī dažādu daudz smagāku problēmu gadījumā, piemēram, kaulu veselības problēmas, rahīta profilakse bērniem.

Vai ziemā, neredzot sauli ir iespēja kaut minimālās devās šo vitamīnu arī saņemt neuzņemot papildus?

Nē. No aprīļa līdz septembrim jā - drusciņ var uzņemt šo D vitamīnu. Bet sakiet, cik daudz bērnu, zīdaini mēs vasarā turam tiešos saules staros? Mēs ieziešam ar saules aizsargkrēmu, kas ir noteikti jādara, un cauri šim kremam, diemžēl, D vitamīns kopā ar saules stariņu neiziet. Tāpat arī mammas solārijā neuzņem D vitamīnu. Sales deva kaut kāda tiek uzņemta, bet tā ir patiešām niecīga.

Vai ziemas laikā D vitamīna deva būtu jāpalielina?

Ja visu gadu lieto ļoti cītīgi, vidējā deva nav jāpalielina. Par trūkumu parasti runā, ja svīst plaukstiņas, pēdiņas, pakausītis. Un 90% tas norādīs par D vitamīna trūkumu, kad ziemā šī deva būs jāpalielina. Daudz kas atkarīgs arī no ārsta, no komunikācijas ar ģimeni, jo pacientiem ir jāatgādina par D vitamīna lietošanu. Tāpat arī viedokļu atšķirība var traucēt māmiņām pieņemt pareizos lēmumus D vitamīna lietošanā.

Kas liecina par D vitamīna trūkumu?

Bērniem tās var būt pat nopietnas pazīmes - mīkstākas mazā avotiņa malas, bērns ir nespēcīgāks, ir problēmas ar kaulu veselību. Bet pazīmju var būt ļoti daudz, tās var būt atšķirīgas.

D vitamīnu var uzņemt arī ar pārtiku

Jā, un pie tam - tas nezaudēs arī efektivitāti. Vienīgi, ka jāskatās, lai bērns patiešām apēd tieši šo te D vitamīnu. Un vislabāk būtu pirms ēdienreizes bērnam dot D vitamīnu, kad viņš uzņems visu. Var dot arī rotaļu veidā. Galu galā - D vitamīns ir pilnīgi bez garšas, bērns pat nepamanīs, ka viņam kaut kas tiek dots. Jāatceras arī, ka D vitamīns jādod ne tikai bērniem, bet arī pusaudžiem, par kuriem nereti aizmirstam.

Kāda ir ieteicamā D vitamīnu lietošanas deva?

Ja lieto Nateo pilienus, tad tie būs 2 pilieni dienā bērnam. Bet, ja runājam par pieaugušajiem, deva var katram konkrēti atšķirties, atkarībā no katra paša veselības stāvokļa, bet vidēji iesaka 1 pilienu dienā, kas ir 1 pilienā 1000 darbības vienības. Pārdozēt var visu, bet, ja kādreiz iepil kāds 1 piliens mutītē par daudz, tas nekādu kaitējumu nenodarīs. Toksiskās devas ir ārkārtīgi lielas, līdz kurām nokļūt būs ļoti sarežģīti.

Atšķirības starp Nateo D un Nateo D pilieniem FORTE

Viens ir bērniem, viens - pieaugušajiem. Bērnu formā 2 pilienos būs 400 darbības vienības, kas ir starptautiski noteikts skaitlis jeb labo vielu vienības, kas ir pilnībā pietiekoši. Tāpat liels pluss bērnu D vitamīna lietošanai ir tas, ka šai pudelītei ir pipete ar mīkstu galiņu. Sastāvā ir attīrīta eļļa, kurā ir D vitamīns. D vitamīns ir viens no 4 (K, E, D, A) vitamīniem, kas uzsūcas tikai un vienīgi eļļā.

Māmiņu jautājumi:

Jautājums:

Vai grūtniecības laikā var un vajag lietot D vitamīnu, ja tiek lietoti grūtnieču vitamīni?

Atbilde:

Grūtniecības laikā un arī laktācijas laikā būtu ieteicams lietot D vitamīnu, kas nāk par labu ne tikai māmiņai, bet arī bērniņam.

Māmiņu klubs

Nateo D vitamīna pilieni

20150317113146-58696.jpg

Nateo D vitamīna Forte  pilieni

20150317113157-23361.jpg

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

20160112101412-88815.jpg