Pirmais zobs. Ko gaidīt un kā palīdzēt mazulim?

Pirmais zobs. Ko gaidīt un kā palīdzēt mazulim?

20. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

PĒRC GELU ŠEIT->>>

Ar mazuļa ienākšanu ģimenē, visa vecāku uzmanība, kā arī viss kas notiek apkārt, tiek pielāgots un būvēts ap mazuli. Katrs viņa jaunais sasniegums – tā ir milzīga laime visiem. Pirmais kliedziens, pastaiga, pirmie soļi – tik ļoti satraucoši, taču tik ļoti svarīgi mazuļa un vecāku dzīvē.

Pirmo zobiņu parādīšanās – tas ir vēl viens jauns etaps gan mazulim, gan arī vecākiem. Bieži vien, tas ir kārtejais jaunais vecāku izaicinājums – mazulim sāp, viņš nesaprot kas notiek, kļūst niķīgs.

Katrs vecāks uzdod sev dažādus jautājumus, vēloties pēc iespējas ātrāk un efektīvāk palīdzēt savam mazulim.

Pēc kādiem tad simptomiem var saprast, ka mazulim šķiļas zobiņi?

·       Liels siekalu daudzums

Tas ir diezgan precīzs simptoms tam, ka drīz parādīsies zobiņi. Šajā gadījumā, siekalas var iekļūt elpceļos un izraisīt klepošanu. Kā arī patstāvīgi mitrā āda ap mutīti izraisa iekaisumu un apsārtumu.

·       Smaganu apsārtums un pampums

Smaganas piepampst un kļūst sarkanas. Patstāvīgas niezes deļ, mazulis visu laiku bāž priekšmetus mutē.

·       Iesnas

Gļotas tek lejā gar rīkles aizmuguri. Īpaši grūti mazulim ir tad, kad šķiļas augšējie zobiņi. Deguna aizlikums var apgrūtināt elpošanu.

·       Paaugstināta aizkaitinatība un niķīgums

Mazulis bieži raud, ņaud, ņurd, īpaši miedziņā. Biežās mošanās traucē ne tikai mazuļa, bet arī vecāku miegam.

·       Paaugstināta temperatūra un caureja

Ir pieļaujama temperatūras paaugstināšanās līdz 37,5°С un vēdera izejas traucejumi. Augstākas temperatūras, kā arī daudzkārtēju caureju vai vemšanas gadījumā ir jāvēršās pie speciālista, jo ir iespējamība, ka tā ir vīrusa infekcija.

Kad gaidīt pirmo zobu?

Sniegt precīzu atbildi, kad mazulim parādīsies pirmais zobiņš, nav viegli. Ir noteikti laika intervāli, katra zoiņa nākšanai. Taču šis process ir ļoti individuāls. Piemēram, lielākajā daļā gadījumu, pirmais zobiņš bērnam parādās ap 6-7 mēnešu vecumu, taču tas var notikt arī ātrāk – 4-5 mēnešos. Ir fiksēti gadījumi, kad mazulim piedzimstot jau ir daži zobi. Dažkārt, mazulis iepriecina vecākus ar pirmo zobiņu – 8-9 mēnešu vecumā. Arī tas ir normāli, jo katra mazuļa organisma attīstība ir individuāla. Nav retums, kad par dvīņiem zobiņi nāk ar lielu laika starpību.

Kādā secībā šķiļas zobiņi?

Ir piena zobu šķilšanās shēma, pēc kuras nosaka, kādi zobi parādās pirmie. BET! Arī cita zobu šķilšanās secība nav uzskatāma par patoloģiju.

Kā palīdzēt mazulim zobu šķilšanās laikā? Ko izmantot?

·       Smaganu masāža

Paņemiet marles tamponu, samitriniet to ar ūdeni, ar vieglām, vienmērīgām kustībām pamasējiet mazuļa smaganas. Tāpat var izmantot silikona birstīti. Ar šo metodi mazinās sāpes smaganās un pie reizes arī tiek veiktas higiēnas procedūras.

·       Zobu šķilšanās geli smaganām

Aptiekās, pārdošanā, ir dažādi smaganu geli, sāpju atvieglošanai, zobiņu sķilšanās laikā, taču patiesībā, atsāpinošais komponents ir viens – lidokaīns (vai citi anestētiķi).

Lidokaīns – spēcīgs vietējais anestētiķis. Tas ir pievienots lielākaja daļā zobu šķilšanās gelu sastavā. Gadījumā, ja ir parsniegts ieteicamais lietošanas daudzums, var būs nopietnas blakus parādības – elpošanas traucējumi, asinsspiediena samazināšanās, krampji. Tāpat ir sastopamas arī alerģiskas reakcijas uz lidokaīnu. Sākot ar 2006 gadu, FDA (ASV organizācija, kas kontrolē produktu un medikamentu kvalitāti), neiesaka izmantot gelus un sprejus, kuru sastāvā ir lidokaīns, benzokaīns un citi anestētiķi, smaganu atsāpinašanai bērniem, zobu šķilšanās laikā.

Izvēlieties gēlus bez anestētiķiem un analgētiķiem. Par lielisku izvēli kļūs Bērnu gels smaganām zobu šķilšanās laikā Dentinale® natura.  

Tā pamata sastāvdaļas – dabīgi ekstrakti: alvejas sula, kumelīte un bosvēlija, kas veic pretiekaisuma, brūču dziedējošas un antiseptiskas darbības. BEZ lidokaīna, cukura un parabēniem.

Vai Jūs zinājāt, ka bosvēlija ir dabīgs pretiekaisuma līdzeklis? Ja nē – atcerieties, jo tiesi šis Dentinale® natura sastāvā esošais komponents efektīvi bloķē sāpes.

Gelu var izmantot, pēc nepieciešamības, 3-5 reizes dienā, tas ir nekaitīgs norijot un tam ir patīkama garša. Tiek ražots populārā farmācijas uzņemumā Montefarmaco OTC SpA (Itālija).

Ļaujiet mazulim sajusties aprūpētam un mīlētam – tad, šis svarīgais, bet sarežģītais periods paies daudz vieglāk!

Dentinale® natura gelu ar 30% atlaidi visu maiju var iegādāties šeit->>