Pediatre Liene Smane: "Bērns var slimot līdz pat 12 reizēm gadā"

Pediatre Liene Smane: "Bērns var slimot līdz pat 12 reizēm gadā"

20. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunitāte un tās nozīme ikviena cilvēka dzīvē, spēlē ļoti nozīmīgu lomu, lai gan bieži vien nākas dzirdēt viedokļus par to, ka imunitātes loma ir pārspīlēta.

Māmiņu kluba TV komanda tikās ar Capital Clinic Riga pediatri Lieni Smani, lai skaidrotu, kāda ir imunitātes loma mazuļa attīstībā un veselības nodrošināšanā.

 Imunitāte ir organisma neuzņēmība pret noteiktu infekcijas slimības ierosinātāju, mikroorganismu, toksīnu, indi vai cita rakstura antigēnu, kas satur svešu ģenētisko informāciju.

  • Rudenī, sevišķi, ja bērns ir uzsācis bērnudārza gaitas, vecākiem nākas saskarties ar biežu bērnu slimošanu.
  • Līdz 2 gadu vecumam, bērnu imūnā sistēma nav līdz galam attīstījusies, tāpēc šajā posmā bērni bieži vien sāk biežāk slimot.

Zīdaiņiem piemīt dabiskā pasīvā imunitāte. To nodrošina gatavu antivielu saņemšana no mātes caur placentu vai ar mātes pienu. Zīdainis ir imūns pret visām infekcijas slimībām, pret kurām ir imūna māte. Kad māte pārtrauc mazuli zīdīt, viņam šī imunitāte pamazām zūd un sāk veidoties pašam sava.

“Laikā, kad mazulim pieaugot sāk veidoties viņa paša imunitāte, viņš var slimot pat līdz 12 reizēm gadā”, par biežajām bērnu slimošanām stāsta pediatre.  Un tas nenozīmē, ka uzreiz vecākiem ir jāsāk satraukties par bērna imunitātes nespēju sevi pasargāt. Tāpat, tas nebūt nav iemesls, lai vecāki uzreiz meklētu imunologa palīdzību.

Mazulim augot ir nepieciešama imunitātes stiprināšana – papildus pasākumi, ko vecāki var un ko vajadzētu veikt, lai imūno sistēmu stiprinātu.

Līdz 6 mēnešiem, imunitāti bērniņam nodrošina ekskluzīvā krūts ēdināšana un mātes piens, pēc tam  - papildus dodam D vitamīnu profilaktiskos nolūkos.

Pediatre skaidro, ka pastāv pozitīva sakarība starp D vitamīnu un imūno sistēmu, proti – bērniņi, kuriem ir zems D vitamīna līmenis biežāk slimo ar dažādām akūtām respiratorā vīrusa saslimšanām.

“Visam pamatā ir pilnvērtīgs un bērniņa vecumam atbilstošs uzturs.”

Liene Smane skaidro, ka, ja vecāki papildus piedāvā bērniņam uzņemt Omega 3 taukskābes, tie palīdz uzlabot imūnas sistēmas darbību, taukskābes var lietot arī pie uzmanības deficīta sindroma. Tās ļoti pozitīvi ietekmē bērniņus.

Omega – 3 taukskābes – pielieto arī aptaukošanās problēmu gadījumos, tāpat kā papildus terapiju bronhiālās astmas ārstēšanā, arī neiroloģisku saslimšanu gadījumos. Omega 3 taukskābes ir ļoti pozitīvs papildterapijas līdzeklis, piemēram, ja bērniņam ir novērojami valodas attīstības traucējumi.

Mazulim jāiemācās ļoti daudzas lietas, un tādēļ pareizām uzturvielām ir ļoti liela nozīme bērniņa attīstībā. Möller’s Mana pirmā zivju eļļa ir dabīgs, omega-3 taukskābju, kā arī vitamīnu A un D avots.

Viena tējkarote Möller’s zivju eļļas satur 1,2 g vissvarīgākās dabīgās omega-3 taukskābju un vitamīnu D3 no dabīgos apstākļos augušām Norvēģijas zivīm. Vitamīns D veicina normālu imūnsistēmas darbību bērniem un ir nepieciešams bērnu normālai kaulu augšanai un attīstībai. Omega-3 taukskābes DHS uzņemšana veicina normālu redzes attīstību zīdaiņiem līdz 12 mēnešu vecumam.

Lai spēcīga imunitāte mazajiem, kopā ar Möller’s - 

Mana pirmā zivju eļļa

Māmiņu klubs

23. septembris Ģimenes veselība - Imunitāte from Māmiņu Klubs on Vimeo.