Mīti par zīdīšanu. Kuri no tiem ir patiesība, kuri - tikai mīti?

Mīti par zīdīšanu. Kuri no tiem ir patiesība, kuri - tikai mīti?

22. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdīšana ir apvīta ar daudziem mītiem, kurus vēl vairāk pastiprina draudzeņu un vecmāmiņu stāsti un pieredze. Daudzas mammas, paļaujoties uz šiem mītiem, baidās no zīdīšanas vai pārtrauc to ātrāk, jo zīdīšana slikti ietekmēs krūšu formu, bojās bērna zobus un vēl 101 cits iemesls, kāpēc nezīdīt.

Mītus par zīdīšanu palīdz kliedēt Māmiņu Kluba Vecāku skolas krūtsēdināšanas speciāliste, psiholoģisko treniņu vadītāja Sandra Lase.

Jo lielākas krūtis, jo vairāk būs piena

Piena daudzums nav atkarīgs no krūšu lieluma. Piens veidojas zīšanas laikā, tāpēc var neuztraukties par krūšu izmēru. S. Lase skaidro, ka piena daudzums atkarīgs no tā, cik attīstīti ir piena dziedzeri un kā strādā mammas hormonālā sistēma, savukārt hormonālo sistēmu, kas atbalsta piena sekrēciju, iedarbina bērniņš. "Jo biežāk zīž, jo vairāk būs piena. Efektīvāk būs, ja bērns biežāk izēdīs vairākas mazas porcijas nevis vienu reizi un uzreiz daudz piena, tāpēc bērns pēc iespējas biežāk jāliek pie krūts un jāpiedāvā abas krūtis," tā S. Lase.

“Neveiksmīga” krūtsgalu forma var būt šķērslis zīdīšanai

Dažreiz topošās mammas uztraucas par to, ka grūtsgals nav tik izteikts vai arī ir pat ievilkts. "Kad bērns zīž, viņš satver ne tikai krūts galu, bet arī lielu daļu krūts oreolas, no kura arī atslauc pienu. Tāpēc krūtsgala formai īpašas nozīmes nav. Pat ja tas ir ievilkts, bērns zīdīšanas laikā to pats izveido," uzsver speciāliste. Tāpat arī nav vajadzīgs krūtsgalus kā īpaši sagatavot zīdīšanai. Kā zina stāstīt S. Lase, dažkārt topošās mammas grūtniecības laikā cenšas krūtsgalus staipīt un kā savādāk norūdīt, taču rezultāts šīm darbībām nebūs noturīgs.

Zīdīšana ir sāpīga

Uzskats, ka zīdīšanai jābūt sāpīgai, ir balstīts uz citu pieredzi un uzskatiem. S. Lase uzsver, ka zīdīšanai nav jābūt sāpīgai. Pašā sākumā, kamēr krūtis pierod, pirmajās sekundēs, kamēr mazulis satver krūti, var rasties nepatīkamas sajūtas, taču sāpēt ilgāk nevajadzētu.

Ja sāp visu laiku, nepieciešams sazināties ar speciālistu, lai viņš izvērtētu, vai bērns satver pareizi krūti, jo var būt daudzas dažādas nianses, sākot ar pozicionēšanu, beidzot ar zemmēles saitīti, kas neļauj bērnam pareizi satvert krūti.

Zīdainim jādod padzerties ūdeni

Diskutabls jautājums, par kuru jo īpaši satraucas vecmāmiņas vasarā. Sandra Lase zina stāstīt, ka mazulim arī vasarā nav jādod papildu ūdens. Ja bērnu zīda ar krūti, līdz 6 mēnešu vecumam viņam ir nepieciešams tikai mātes piens. Ieteikumi par ūdeni nāk no laikiem, kad ļoti daudzus bērnus baroja ar piena maisījumu, pa vidu starp barošanas reizēm dodot bērnam padzerties ūdeni. Atšķirībā no mākslīgajiem maisījumiem, krūti piedāvā pēc pieprasījumam, tāpēc ūdenim nav vietas, vēl jo vairāk tāpēc, ka tas skalo zarnu trakta gļotādu, kas bērnam dzīves sākumā jau tā ir ļoti jutīga.

Ķiploki bojā piena garšu

Tas, ko mēs ēdam, ietekmē piena garšu un tā var mainīties, bet tas netraucē bērnam ēst. Patiesībā, tas ir veids, kā mazulis iepazīstas ar dažādām garšām, tāpēc mammai nav ierobežojumu un viņa var ēst dažādus ēdienus, dažādas garšvielas, jo tas nav iemesls, kāpēc bērns atsakās no krūts.

Mammai jāievēro stingra diēta un jādzer daudz ūdens

Stingra diēta nav jāievēro, vairāk jārūpējas par to, lai mammas uzturs būtu veselīgs un pilnvērtīgs. Tiesa, pat jau mamma būs badā, piens vēl kādu laiku saglabās visas savas vērtīgās īpašības, bet mammas uzkrājumi no taukaudiem piena sastāvu turēs stabilu. Tāpēc visu, ko mamma ēd, viņa ēd sevis dēļ.

Ja bērnam ir novērotas reakcijas uz kādiem produktiem, uzturs būs jāiegrožo, bet ne līdz līmenim, kad mamma pārtiek tikai no ūdens un griķiem, kā bieži tiek dzirdēts runājam. Ūdeni gan jādzer, bet ne pārmērīgi - 1,5-2 litri dienā. Bērns diennaktī izēd aptuveni 750ml piena un tam, protams, no kaut kurienes jārodas, tāpēc ir svarīgi, lai mamma nevis dzertu daudz, bet gan regulāri, jo tad, kad mamma jūt slāpes un nepadzeras, organisms uzreiz sāk aizturēt šķidrumu, tostarp arī pienu.

Ja mamma ir saslimusi, viņa nedrīkst zīdīt bērnu

Ja slimo vīrusa saslimšanas - saaukstēšanās, rota vīruss, gripa -, kurām ir inkubācijas periods, bērns caur pienu tās saņem jau ļoti ātri, pirms vēl mammai parādījušies saslimšanas simptomi, bet, ja bērnam šajā laikā atņemam krūti, viņš paliek cīnoties ar vīrusiem, bet vienlaikus zaudē arī imunitātei svarīgās vielas, kas ir māmiņas pienā.

Tāpēc, ja mammai parādījušies saslimšanas simptomi, ieteicams turpināt zīdīt bērniņu, par ārstēšanos konsultējoties ar ģimenes ārstu, jo var atrast zāles, kuras ir savietojamas ar zīdīšanu. S. Lase aicina mammas parūpēties par savu imunitāti.

Piens dēļ stresa var pazust vai izdegt augstas temperatūras dēļ.

Diezgan bieži dzirdēts, ka piens pazūd stresa dēļ, bet augstas temperatūras dēļ piens var sadegt. Ja mamma pārdzīvo stresu, ir daudz stresa hormonu, kuru dēļ piens tiešām var samazināties, savukārt par augsto temperatūru speciāliste norāda, ka tie ir maldi.

Ja bērns ir nemierīgs un vieņam iedod maisījumu, viņš aizmieg uz vairākām stundām. Tātad, bērnam pietrūka mammas piena un viņš bija izsalcis

Ja bērns ieēd maisījumu, kas ir smags ēdiens, visa enerģija aiziet tā pārstrādei, kā rezultātā, gluži tāpat kā pieaugušajam, kuram tiek iedotas vakariņas no pieciem ēdieniem, rodas vēlme gulēt. Speciāliste uzsver, ka nepieciešams iesākumā noskaidrot iemeslus, kāpēc bērns ir nemierīgs, jo ne vienmēr iemesls ir piena trūkums.

Ir kaitīgi daudz nēsāt bērnu uz rokām, šūpināt un ņemt pie sevis gultā zīdīšanai

Kas attiecas uz mazuļa ņemšanu pie sevis gultā, tā ir katras mammas pašas izvēle, taču speciāliste norāda, ka ir izstrādāti Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi drošai kopā gulēšanai, tāpēc tā nekādā gadījumā nav aizliegta. Savukārt, kas attiecas uz bērna izlutināšanu un nēsāšanu rokās, Sandra Lase smaidot stāsta, ka šādos gadījumos parasti vecākiem sakot, ka viņi jau ir nokavējuši par deviņiem mēnešiem, jo bērns jau ir pieradis būt ar mammu, savukārt viss tālākais, kā bērns tiks atradināts, ir atkarīgs tikai no pašiem vecākiem.

Nedrīkst “pieradināt” mazuli aizmigt vai nomierināties ar krūti, savādāk, viņu pēc tam nevarēs pat ne uz neilgu laiku atstāt ne ar vienu citu, izņemot mammu

Ir tā, ka zīšanas laikā bērnam izdalās hormons, kas veicina aizmigšanu, tāpēc mazuļi pie krūts regulāri iemieg. Ja mammas nav blakus, šim cilvēkam būs savs rituāls, kā bērniņu nolikt gulēt, tāpēc arī tētis var bērnu nolikt gulēt, un tam nav vajadzīga krūts.

Zīdīšana bojā krūšu formu

Zīdīšana krūšu formu nebojā. Lielākās izmaiņas notiek jau grūtniecības laikā, kad attīstās piena dziedzeris. Ja zīdīšana tiek pabeigta pakāpeniski, krūtīs notiek piena dziedzeru audu redukcija, tiem atkal pārveidojoties par saistaudiem, taukaudiem un, ja tas notiek lēnām, krūtis maksimāli atjauno savu formu. Protams, liela nozīme ir arī ģenētikai, taču, kā skaidro S. Lase, ilgstoša zīdīšana krūšu formu tieši uzlabo nevis pasliktina.

Tiklīdz izaugs zobi, bērns sāks kost, un vajadzēs viņu atradināt no krūts

Dažiem bērniem zobi parādās jau 4 mēnešu vecumā, tāpēc zobi netraucē bērnam zīst. Tāpat arī jākliedzē mīts, ka mammas piens bojā zobus, jo, kā uzsver speciāliste, mātes piens, atšķirībā no maisījuma, pozitīvi ietekmē mutes dobuma līdzsvaru.

SANDRAS LASES VADĪTĀS NODARBĪBAS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā