K.Hēla: “Bērns jāliek gulēt tad, kad viņš vēl smaida”

K.Hēla: “Bērns jāliek gulēt tad, kad viņš vēl smaida”

25. Sep 2018, 03:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rubrikas “Laimīga mazuļa dienasgrāmata” mazais Kārlītis, kopā ar mammu Melāniju devās uz Vecāku skolu, lai kopā ar fizioterapeiti, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciālisti Klaudiju Hēlu skaidrotu mazuļa vakara nemiera cēloņus.

Melānija TV raidījuma skatītājiem atklāja, ka šobrīd jaunos vecākus nedaudz satrauc un dara bažīgus tas, ka vakaros Kārlīti ir grūti nolikt gulēt paša gultiņā un tā vienmēr beidzas ar raudāšanu.

Tiek ņemti talkā gan Melānijas un Artūra vecāku ieteikumi, ļaut raudāt līdz 10 minūtēm un tad ņemt rokās un mierināt, kā arī mēģināts dažādiem citiem veidiem “sarunāt” ar Kārlīti, ka nu ir laiks doties gulēt, tomēr vecākiem īsti līdz galam nav skaidrs kā tad pareizāk šajā situācijā rīkoties. 

Fizioterapeite Klaudija Hēla atklāj, ka mazuļi ļoti ātri saprot vecāku izveidotās “sistēmas”. Ja vecāki priekš sevis nosaka, ka ļaus mazulim raudāt 10 minūtes un tikai tad ņems rokās, mazulis raudas 11 minūtes, ja vajadzēs, līdz brīdim, kad panāks to, ko ir vēlējies.

Klaudija Hēla :“Mazulis ir 100x gudrāks par vecākiem un jau sen ir sapratis kā tā lieta funkcionē”

Ja mēs zinām, ka mazulis tāpat raudās un, ja mēs zinām, ka mēs viņu tāpat celsim no gultiņas ārā, nav jēgas gaidīt tās 10 minūtes. Svarīgi ir skatīties vai mazulis šādi raud katru vakaru.

  • Bieži vien, vakara raudāšanas cēlonis ir dienā uzkrātās emocijas. Iespējams, kaut kas ir par daudz. Iespējams, mazulītis tiek likts gulēt jau nedaudz par vēlu.
  • “Bērns ir jāliek gulēt tad, kad viņš vēl smaida”, tad viņam ir labas garastāvoklis, viņš var pats sevi nomierināt un aizmigt, stāsta Klaudija Hēla. 

Bērniņam ir svarīgs arī vecāku tuvums, tāpēc vecāki nekļūdīsies, ja pirms gulētiešanas, nedaudz pakāpsies solīti atpakaļ un paņems mazulīti blakus savā gultā. Neliekot pie krūts un neatstājot uz visu nakti, bet lai pirms miedziņa nomierinātu un noskaņotu.

  • Galvenais ir saprast to, ka ja kaut ko režīmā mainām, tad darām to regulāri. Ja sākām vienā vakarā, tad to atkārtojam arī nākamajā vakarā.
  • Pirms miega, parūpējamies par to, lai mazulis nepiedzīvo pārāk sakāpinātas emocijas.
  • Mazulītim ir vajadzīgs miers un rituāli, kas viņam palīdz saprast, ka klāt ir nakts un laiks doties gulēt.

Fizioterapeite Klaudija Hēla kā veiksmīgus rituālus min:

  • Pasaku, grāmatu lasīšana
  • Dziesmiņu dziedāšana
  • Mierīgas sarunas
  • Arī vannošana var būt kā veiksmīga rituāla sastāvdaļa

Lai kādu rituālu Jūs izvēlaties – svarīgi, to atkārtot atkal un atkal. Vienu vakaru pamēģinot un nākamajā darot ko citu, veiksmīgu pirms miega rituālu izveidot neizdosies. Bērniņam ir jāsaprot, ka katru vakaru ir viens un tas pats.

Jāatceras, ka vakaros arī vecāki ir noguruši. To jūt arī mazulis, šo nemieru pārņemot.

Bērniņam ir daudz lielāka izturība un pacietība, nekā vecākiem. Bērns var raudāt ilgi un dikti, bet vecāku nervu sistēmai tas ir milzīgs pārbaudījums. Finālā – mēs bērniņu tāpat paņemam rokās!

 

Ļaujam mazulim noprast, ka mēs saprotam, kā viņš jūtas, atbalstot, paņemot rokās vēl pirms lielās raudāšanas. Nomierinām un liekam atkal gultiņā.  ieliekot viņu atpakaļ gultiņā. Ja mazulis turpina īdēt, paņemam atkal, nomierinām un ieliekam gultiņā. Un to mums ir jāvar izdarīt vairākas reizes pēc kārtas. Nepadodoties.

Ja bērns zina, ka ar vecākiem var sarunāties tikai ar kliegšanu – tas nav pareizais ceļš! Tāpēc – raudināt bērnu nevajag! Raudāšana uzbudina mazuļa nervu sistēmu un labāk no tā nepaliek nedz vecākiem, nedz arī mazulim.

Lai mierīgi vakari un saldi sapņi, Jūsmājās!

Māmiņu klubs, 2018

23. septembris Laimīgā mazuļa dienasgrāmata - Vakara nemiers from Māmiņu Klubs on Vimeo.