Kādam jābūt bērna svara pieaugumam pirmā dzīves gada laikā?

Kādam jābūt bērna svara pieaugumam pirmā dzīves gada laikā?

01. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tev tāpat kā daudziem citiem vecākiem ik pa brīdim ir radies jautājums, vai tavs mazulis pieņemas svarā normāli? Dažādos resursos ir pieejamas dažādas tabulas, kurās norādīts mazuļa svars katrā dzīves mēnesī, taču nav iemesla satraukties, ja tavs bērniņš neatbilst tabulu standartam!

Katrs bērns ir individuāls un ikmēneša pārbaudēs pie ģimenes ārsta vai pediatra mazulis tiks svērts un mērīts, lai izsekotu līdzi bērna attīstībai un, ja ārstam šķitīs, ka mazais nepieņemas svarā pietiekami, noteikti saņemsi rekomendācijas, kā šajā gadījumā rīkoties.

Kas ietekmē mazuļa piedzimšanas svaru?

Bērna dzimšanas svaru var ietekmēt daudzi faktori, tostarp:

  • kurā grūtniecības nedēļā bērniņš ir piedzimis - jo ātrāk pirms laika mazulis nācis pasaulē, jo mazāks būs viņa svars, savukārt, ja bērniņš puncī izvēlējies padzīvoties ilgāk, viņa svars var būt lielāks nekā “zelta standarts”;
  • smēķēšana - mammām, kuras gaidību laikā smēķējušas, parasti ir mazāki mazuļi;
  • diabēts grūtniecības laikā - visbiežāk gadījumos, kad grūtniecības laikā mammai bijis diabēts, bērna dzimšanas svars ir lielāks;
  • mammas uzturs - ja grūtniecības laikā sievietei ir bijis nepietiekošs uzturs, tas var veicināt to, ka bērns piedzimst ar mazāku svaru, savukārt, ja mammai ir bijis pārmērīgs svara pieagums un viņa priekšroku devusi saldumiem un citiem neveselīgiem produktiem, bērna svars var būt lielāks;
  • ģimenes vēsture - bieži vien tiek novērots, ka ir ģimenes, kurās paaudzi no paaudzes dzimst bērni ar mazāku svaru, bet citās - gluži pretēji, bērni dzimst ar svaru, kas ievērojami pārsniedz 4kg;
  • mazuļa dzimums - ja papēta statistiku, tad meiteņu piedzimšanas svars ir nedaudz mazāks nekā zēniem;
  • gaidāmo mazuļu skaits - bērniņam, kurš mammas puncī aug viens, piedzimšanas svars visbiežāk būs lielāks nekā tad, ja tiek gaidīti dvīņi vai trīņi.

Kā mainās bērna svars pirmajā gadā?

Gluži kā gadījumā ar piedzimšanas svaru, kas katram mazulim ir individuāls un to ietekmē dažādi faktori, arī pirmajā dzīves gadā un turpmāk bērna svara pieauguma dinamiku veido neskaitāmas kopsakarības.

Pirmajās dzīves dienās ir pavisam normāli, ka jaundzimušā svars samazinās, taču jāņem vērā, ka svara kritums nedrīkst būt lielāks par 10% no dzimšanas svara, un tas jāatgūst desmit dienu laikā.

Pēc speciālistu teiktā, pirmajā pusgadā mazuļa svars ik mēnesi palielinās par aptuveni 800 gramiem, taču otrajā pusgadā svara pieaugums būs nedaudz lēnāks.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas krūts zīdīšanas konsultante Sandra Lase piebilst, ka svara pieauguma normas parasti tiek izstrādātas mazuļiem, kuri tiek ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, jo ar krūti ēdināti mazuļi uzņem svaru ļoti atšķirīgos tempos.

Bērniņš, kas tiek ekskluzīvi zīdīts ar māmiņas pienu, var pieņemties svarā mazāk vai pat vairāk par norādīto normu. Tāpēc Sandra Lase iesaka gadījumos, ja mazulis aug lēni, maz pieņemas svarā, pievērst uzmanību tam, kāds ir bērna ādas stāvoklis. "Ja āda ir sausa, viņam, iespējams, tiešām trūkst ēdamā. Jāpārbauda arī autiņbiksītes - mazulim ik dienas būtu jāpačurā 12-14 reižu un urīnam jābūt caurspīdīgam, gaišam, vai arī gaiši dzeltenam un bez smaržas."

Bērna svara pieaugums dzīves pirmā gada laikā*

Bērna vecums mēnešos Meitenes Zēni
0 3,2 3,3
1 4,2 4,5
2 5,1 5,6
3 5,8 6,4
4 6,4 7
5 6,9 7,5
6 7,3 7,9
7 7,6 8,3
8 7,9 8,6
9 8,2 8,9
10 8,5 9,2
11 8,7 9,4
12 8,9 9,6

Mammas mūsdienās ir komunikablas un labprāt sazinās ar citām māmiņām, kurām arī ir mazulis līdzīgā vecumā. Tiek pārrunāti dažādi ar bērna aprūpi saistīti jautājumi, tostarp arī salīdzināts bērnu svars un garums. Ko darīt, ja tavs mazulis ir smagāks vai arī vieglāks nekā pārējo mammu bērniņi? Necel trauksmi pirms laika!

Nav iemesla uztraukumam, ja jūs regulāri apmeklējat ģimenes ārstu vai pediatru, kurš bērnu nosver un nomēra, sekojot līdzi viņa augšanai. Šāda datu piefiksēšana lieliski palīdz sekot līdzi izmaiņām un piefiksēt novirzes, ja tādas tiek konstatētas, lai nepieciešamības gadījumā, ņemot vērā visus grūtniecības, dzemdību un bērna veselības faktorus, rīkotos.

*Pasaules Veselības Organizācijas vadlīnijas