Kā veidojas mazuļa zarnu mikroflora?

04. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienā lietojot labās baktērijas, varam preventīvi parūpēties par savu veselību. Sarunā ar gastroenteroloģi Ievu Puķīti skaidrojam, kā veidojas bērna mikroflora un kas to ietekmē.

Ja dažus gadus atpakaļ vēl tika uzskatīts, ka bērna zarnu mikroflora sāk veidoties pirmajās minūtēs pēc piedzimšanas, šobrīd izpētītie dati liecina, ka pirmie mikroorganismi bērna organismā tomēr nokļūst vēl esot mammas vēderā. “Tālāk viss atkarīgs no tā, kā bērns ir dzimis, kādi ir viņa turpmākie dzīves ceļi, piemēram, vai viņš ar mammu nokļūst palātā, vai arī intenstīvās terapijas nodaļā, kur ir pavisam citi apstākļi, tiek pielietoti medikamenti, kas arī ietekmē bērna mikrofloru,” skaidro gastroenteroloģe Ieva Puķīte. Viņa norāda, ka ļoti svarīga loma mikrofloras veidošanā ir arī tam, vai mazulis saņem mammas pienu, vai adaptētu piena maisījumu.

Nereti mazuļi piedzīvo kolikas un, kā norāda gastroenteroloģe Ieva Puķīte, zarnu mikrofloras izmaiņas ir viena no hipotēzēm, kāpēc tās veidojas. Tiesa, zarnu mikrofloru tik viegli nemaz nevar uzlabot.

“Uz zīdaiņiem daudz pētītas ir bifidobaktērijas un apliecināts, ka, uzlabojot to skaitu, mazulim var palīdzēt koliku gadījumā,” norāda ārste.