Kā palīdzēt mazulim koliku gadījumā?

05. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik ātri parādījušās, tik ātri arī visbiežāk pazūd. Tās ir kolikas. Neizskaidrojams posms jaundzimušā pirmajos dzīves mēnešos, kas rada lielu trauksmi kā pašam bērniņam, tā arī viņa vecākiem.

Pediatrs Aldis Rozenbergs atzīst, ka nav precīza formulējuma tam, kas ir kolikas, taču visbiežāk pieturās pie četriem kritērijiem: 

  • Bērns raud ilgāk par 3 stundām diennaktī bez acīmredzama iemesla;
  • Bērns ir vecumā līdz 5 mēnešiem;
  • Bērnam nav citu patoloģiju;
  • Tās sākas pēkšņi un tikpat ātri arī beidzas.

Ārsts uzsver, ka koliku gadījumā mazulim ir jāpalīdz. “Ir dažādas rekomendācijas jau no seniem laikiem. Piemēram, pirms barošanas ieteicams bērnu patērēt uz vēdera, pēc ēšanas sagaidīt atraudziņu un aijāt mazo uz rokām,” skaidro Aldris Rozenbergs.

Vienlaikus viņš norāda, ka ir arī otrs, tikpat vienkāršs, veids, kā palīdzēt koliku gadījumā, lai stiprinātu bērna mikrobiotu, un tās ir labās baktērijas, kurām jau ir pierādīta efektivitāte.

Lai pierādītu labo baktēriju pozitīvo iedarbību, pediatrs iepazīstina ar dāņu kompānijas, kura ražo patentētās bifidobaktērijas BB12, veikto pētījumu: “Pētījumu veica gan Eiropā, gan Āzijā, katrā grupā piedaloties vairāk nekā 200 bērniem vecumā līdz 3 mēnešiem. Abās grupās bērni 21 dienu saņēma BB12 baktērijas, kā rezultātā raudāšanas biežums samazinājās 5 reizes, bet miega ilgums uzlabojās par 62 minūtēm salīdzinājumā ar kontroles grupu, kur tas bija tikai 13 minūtes.”