Kā atšķirt iesnu veidus?

Kā atšķirt iesnu veidus?

11. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iesnas? Kurš gan par tām priecājas, jo tās rada lielu diskomfortu un apgrūtina ikdienas kvalitāti. Ja mēs, pieaugušie, vēl spējam tās paciest, tad bērniņam iesnas var apgrūtināt miedziņu un padarīt noskaņojumu niķīgāku, jo ir grūti elpot.

Ja runājam par iesnām, tad ir svarīgi izšķirt to dažādos veidus, jo ne visas iesnas ir liekamas vienā plauktiņā.

Špikeris, kā atšķirt iesnu veidus

Iesnu pazīmes Infekciozās iesnas Alerģiskās iesnas Vazomotorās iesnas
Galvenie simptomi Pakāpeniska iesnu simptomu attīstība (aizlikts deguns, no deguna ūdeņaini vai gļotaini izdalījumi, šķavas) kopā ar slimības norisi. Parasti ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes u.c. pazīmes, kas raksturīgas pamatslimībai (saaukstēšanās, gripa). Iesnas sākas strauji. Vispārējais veselības stāvoklis slimniekam tikpat kā nemainās. Galvenie simptomi: šķavas un ūdeņaini izdalījumi no deguna. Iesnas izpaužas kā aizlikts deguns.
Acu konjunktīvas apsārtums Var būt dažos adenovīrusa infekcijas veidos. Līdz ar iesnu rašanos raksturīgs konjuktīvas apsārtums. Nav izteikts.
Iesnu iemesls Parasti, ja ir kāda augšējo elpceļu saslimšana vai arī pēc saaukstēšanās. Saskarē ar alergēnu (ziedputekšņi, dzīvnieku spalvas, putekļu ērcīte u.c.). Nereti ir sezonāli saasinājumi, ko izraisa atsevisķu augu ziedēšana. Iesnas rada, piemēram, auksts gaiss, stipra smarža, stress u.tml.
Iesnu ilgums Parasti ilgst 7 līdz 10 dienas, hroniskās iesnas ir ilgstošas. Novēršot alergēnu, iesnas beidzas, bet tam parādoties atkārtoti, atsākas atkal. Iesnas rodas vienmēr tiklīdz parādās ierosinājums. Tās var būt ilgstošas.
Citi alerģijas veidi Parasti nav, bet var būt dažādas alerģiskas reakcijas, kas nav saistītas ar iesnām. Augsts pārtikas, medikamentu un sadzīves alergēnu risks. Alerģiju vienmēr pavada iesnas. Parasti nav, bet var būt dažādas alerģiskas reakcijas, kas nav saistītas ar iesnām.
Ādas reakcija uz alergēniem Parasti rezultāts ir negatīvs. Parasti rezultāts ir pozitīvs. Rezultāts visbiežāk ir negatīvs.

Iesnas - saaukstēšanās pavadones

Iesnas jeb rinīts, ir ļoti ierasta saslimšana, tāpēc par tām tiek jokots, ka ārstējot tās pāriet septiņu dienu laikā, bet neārstējot - nedēļas laikā. Tiesa, neskatoties uz to, ka vienas sezonas laikā ar iesnām varam slimot vairākkārtīgi un tā nešķiet nopietna saslimšana, ir svarīgi zināt iemeslus deguna gļotādas iekaisumam.

Iesnas ir tipiskas saaukstēšanās pavadones vēsā, mitrā laikā un kā iemesls ir elpceļu infekcija. Tajā pašā laikā iesnas var būt arī akūtas, kas nozīmē, ka tās sākas pēkšņi un ļoti strauji progresē, vai arī hroniskas, kā rezultātā tās turpinās ilgstoši un periodiski atkārtojas. Gļotainajiem izdalījumiem virzoties lejup pa rīkles mugurējo daļu, tie nokļūst balsenē un rodas balss traucējumi.

Alerģiskas iesnas

Alerģiskas iesnas izraisa organisma reakcija uz kādu alergēnu, visbiežāk – uz ziedputekšņiem –, tāpēc pavasaros, kad to koncentrācija ir ievērojami augstāka nekā citos gadalaikos, ar alerģiskajām iesnām slimo biežāk. Sarežģītākos gadījumos šķavas un acu asarošanu pavada lēkmjveida klepus, gļotādas tūska (aizpampst aizdegune un rīkles gals), elpas trūkums. Cilvēkiem, kam darbs saistīts ar ķīmiskām un kairinošām vielām, iesnām var būt pastāvīgs raksturs. 

Vazomotoras iesnas

Vazomotorās iesnas saistītas ar to nervu šķiedru darbību, kas sašaurina vai paplašina asinsvadus un izpaužas kā neizprotams deguna aizlikums. Piemēram, guļot uz viena sāna, aizkrīt viena nāss, bet, pagriežoties uz otra sāna, nevar paelpot caur otru nāsi; ieejot no āra siltā telpā vai sākot dzert karstu tēju, deguns sāk tecēt. Iemesls tādām iesnām var būt arī uztraukums. Gļotām no deguna nokļūstot aizdegunē un uz balss saitēm, balss īsti neskan.

Gļotādas tūsku var ietekmēt arī mazkustība, tāpēc laiku pa laikam degunā un kaklā iesprūst krekšķis – īpaši tas attiecas uz veciem cilvēkiem.

Kā rīkoties, ja ir iesnas?

SIA Latvijas aptieka komercdirektores vietniece mārketinga jautājumos Zita Jēkabsone aicina gadījumos, ja ir aizdomas par alerģiskām vai vazomotorām iesnām, vērsties pie alergologa vai endokrinologa. Tāpat arī speciālisti iesaka degunu šņaukt pēc iespējas retāk un nedarīt to ar lielu spēku, savukārt, ja tiek lietoti deguna pilieni vai citi pretiesnu līdzekļi, ieteicams tos nelietot ilgāk par 7 līdz 10 dienām.