Kā ārstēt iesnas zīdainim? PRAKTISKI IETEIKUMI

Kā ārstēt iesnas zīdainim? PRAKTISKI IETEIKUMI

19. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir laiks, kad ar iesnām saskaras kā lieli tā mazi. Par sevišķi grūti periodu un pārbaudījumu tas kļūst pavisam maziem bērniņiem – ja viņiem ir iesnas, tām jāpievērš īpaša vērība, jo mazuļi māk elpot tikai caur degunu. Ieskaties - paņēmieni - kā atvieglot elpošanu un izārstēt iesnas ar dabīgiem un vienkāršiem līdzekļiem.

Mamma piens - pirmās zāles iesnu gadījumā zīdainim. Mātes pienam ir mīkstinošs efekts un tajā ir daudz biologiski aktīvu vielu. Mātes piens atšķaidīs gļotas, kas sakrājušās, tās nonaks aizdegunē. Tās var izsūkt arī ar īpašu sūknīti, kas paredzēts zīdaiņa deguntiņa tīrīšanai. Tā kā piens ir šķidrs. tas arī mehāniski izskalo nāsi. 

Atceries - pietiek ar pāris pilieniem. Pārāk daudz pieniņa var radīt nevajadzīgus sarecējumus, kurus pēc tam ir grūti iztīrīt. 

Sālsūdens - vājš sālsūdens būs labs palīgs, lai izskalotu zīdaiņa deguntiņu. Nepieciešamais daudzums - vien pāris milililitri uz vienu nāsi. Pēc skalošanas iztīri mazuļa deguntiņu ar klizmas baloniņu vai sūknīti.  Var arī nelielu vates piciņu sarullēt smalkā, garā rullītī, iemērkt eļļā, piemēram, olīveļļā, un degunu iztīrīt. Tas zīdainim ļaus brīvāk elpot un ēst, turklāt eļļa mīkstina gļotādu.

Ķiploku krelles - šī tradicionālā metode var palīdzēt, ja ķiploku krellītes tiek piekarinātas netālu no mazuļa gultiņas. Jau lielākam bērniņam var piedāvāt kaklā karināmas ķiploku krelles.

Svaigs gaiss -  Pastaigas ārā noteikti turpiniet arī tad, ja mazulītim ir iesnas. Kamēr esat pastaigā atveriet guļamistabas logu, lai tikmēr telpa tiktu izvēdināta. 

Atceries - dodoties ar ratiem pastaigā, neklājiet mazulīša mutei priekšā sedziņu vai pledu - tas tikai veicinās iesnu vairošanos.

Daudz šķidruma - šķidruma uzņemšana ir svarīga arī zīdaiņa vecumā, tāpēc - ļaujiet tam uzņemt šķidrumu, liekot to biežak pie krūts slimošanas laikā. Ja nepieciešams - pirms tam - iztīriet degunu, savādāk mazulītim arī ēšanas procees būs apgrūtināts.

Eļļas un pilieni - ja elpošana ir īpaši apgrūtinoša, dodieties uz aptieku un meklējiet kādu zīdaiņa degunam piemērotu pret iesnu preperātu. Pirms tam pakonsultējieties ar savu pediatru vai ģimenes ārstu. Viņš noteikti zinās, kas būs piemērotāks Tava mazuļa degunam. 

Pēdu masāža - pēdās atrodas ļoti daudz reflektoro punktu, tāpēc veiot regulāru mazo pēdiņu masāžu - aktivizēsiet atveseļošanās procesus.

Gulēšanas poza - Iesnu laikā, vērsiet uzmanību tam kā ir iekārtota mazuļa guļvieta. Palieciet gultas galvgalī kādu paaugstinājumu (zem matrača), lai bērns guļot atrastos piepaceltā pozā. Tas palīdzēs mazuļa aizdegunē nesakrāties gļotām, kas vēl vairāk apgrūtinās elpošanu. 

Aromterapija - varat izmantot arī kādu no aromterapijai paredzētajām eļļām, tomēr, ļoti svarīgi - parūpējieties, lai smarža nebūtu pārāk intensīva. 

Inhalators - moderno tehnoloģiju priekšrocības, draudzīgas arī zīdaiņiem. Dažādu veidu inhalatori var palīdzēt cīņā ar dažādām saslimšanām. 

Plāksteri - Lai gan ražotājs rekomendē plāksterus lietot berniniem no 2 gadu vecuma, tomēr, pielīmējot plaksteri netālu no mazuļa gultiņas, gaisā jūtamā smarža var palīzēt uzlabot elpošanu. Māmiņu kluba māmiņa Inga ir dalījusies savā pieredzē par plāksteru lietošanu un iesnu ārstēšanu.

Gaisa mitrināšana - gaisu mitrināt var regulāri veicot mitro uzkopšanu mājās, kā arī - izmantojot speciālas ierīces, kas mitrina gaisu telpās. Var salikt mitrus dvieļus uz radiatoriem un ūdens traukus uz palodzēm.

 

!!!Svarīgi ir arī sistemātiski norūdīt mazuli, paaugstinot viņa organisma aizsargspējas, lai organisms varētu cīnīties ne tikai ar metereoloģiskajiem faktoriem, bet arī ar vīrusiem, baktērijām un infekcijām!!!