Ikdiena ar bēbīti: pirmā slimošana un bez ārstiem

Ikdiena ar bēbīti: pirmā slimošana un bez ārstiem

02. Jan 2019, 12:50 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Šajā reizē Jauno gadu sagaidījām pavisam klusītēm un mierīgi, tikai mēs paši, kad lielās meitenes nesagaidīja pat pusnakti, bet mēs - dežūrējām uz maiņām ar vīru pie mazākās meitiņas. 

Uzreiz pēc Ziemassvetkiem mūsu mazākā māsiņa saslima, viss sākās ar aizliktu degunu, līdz ar to arī apgrūtinošu elpošanu. Arī paaugstināta temperatūra parādījās jau pirmajā vakarā. Ja godīgi, man jau bija aizmirsies, kā ir, kad tik maziņš slimo, kad Tu baidies gan par iesnām, gan krekšķi, gan paaugstināto temperatūru. Arī mūsu ģimenes ārsts uzreiz pēc Ziemassvētkiem saslima un viņa vietā dežūrēja medmāsiņa, ar kuru man nav izveidojies uzticīgs kontakts,jo mūsu uzskati medicīnas jomā krasi atšķiras. Man nepatīk tā, kā visi un pēc reglamenta, bet gan vēlos, lai tiek izvērtēts katrs bērniņš kā indivīds, ņemot  vērā arī ģimenes nostāju, uzskatus. Ar ģimenes ārstu meitenēm šajā jomā mums ir ļoti paveicies, viņš katru pacientu sagaida ar prieku un katru manu argumentu par atšķirīgu viedokli dažādos jautājumos, uzklausa un respektē, vai arī tieši otrādi - ar saviem pretargumentiem pamato. Tā nu  šoreiz bez padomiem no mūsu ģimenes ārsta, garajās svētku brīvdienās cīnījāmies ar slimošanu mazulītei. Pārsvarā 24stundas ar vīru un lielo dēlu uz maiņām auklējām mazo, jo viņa bija ļoti niķīga, raudulīga. 

Pret iesnām: Quick pilieni, ne pūšamais, jo tik mazam deguntiņam liels spiediens pūšot, varētu kaitēt, tā nu pilināju šo jūras ūdeni un prātīgi ar sūklīti atsūcu iesnas. To veicu vairākas rezes diennaktī, arī naktī, tiklīdz sajutu, ka elpošana ir ļoti apgrūtināta. Biju pārsteigta, ka četros mēnešos mazulis jau ir iemācījies elpot caur mutīti.

Pret paaugstinātu temperatūru: Pirmajā dienā, pareizāk sakot, pirmajā naktī, nolēmu uzreiz zāles nepielietot, ierīvēju meitiņu ar "šnabi", pirmās divas stundas temperatūra mitējās, bet tad atkal pacēlās līdz 38:6, līdz ar to, teikšu godīgi - sabijos un nolēmu tomēr iedot Nurofen sīrupu 1.5ml, uz iepakojuma rakstīts 3mēnešu vecam zīdainim 1.25ml, bet tā kā mums viņa ir paliela, nolēmu uz savu galvu iedot vairāk. Temperatūra nokritās un šādi nodzīvojāmies līdz pat rītam.

Pret klepu: tā kā klepus ne vienmēr ir klepus, bet šo "klepošanu" var izraisīt arī iesnas, vai siekalas, kuras satek kakliņā,nolēmu tomēr zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo telefonu un pakonsultēties, kā man rīkoties, vai visu līdz šim esmu darījusi pareizi. Man ieteica Hedelix sīrupu, lai klepu neielaistu, jo tā sākums ir saistīts ar iesnām un, ļoti iespējams, arī ar lielo siekalošanos, pieļauju, ka vainīgs varētu būt arī zobiņš. Jo iesnām un siekalām satekot kaklā, tiek izsaukta klepošana. Paralēli mazajai, kad nebija paaugstināta temperatūra, smērēju arī ziedīti uz krūtīm, muguriņas un pēdiņām. Ap deguntiņu un kakliņu, kā arī krūtiņām ik pa laikam smērēju arī dzintara ziedi, kura paātrina dzīšanas procesus un ātrāk sadziedē iekaisumus.

Ēšana un šķidrums: Ar ēšanu mums veicās ļoti švaki, jo krūts netika ņemta vispār, iedomājos, ka tas saistīts ar "lielo darbiņu", kas jāpaveic ēdot krūti, jo jau tā dēļ iesnām, klepus un temperatūras spēka nav, plus vēl zīšana... Arī maisījumu tikai un vienīgi ar mānīšanu katrā reizē izdevās iemānīt ne vairāk kā 30-60gramus, taču tēju un siltu ūdeni viņa dzēra labpratīgi, līdz pat 200ml vienā reizē un to viņa darīja ik pa stundai. Tā kā viņa šķidrumu lietoja daudz un arī čurāja daudz, par slikto ēšanu nesatraucos.

Nē slimnīcai: Droši vien, daudzi vecāki, jau tikko parādoties augstai temperatūrai, mazuli būtu veduši uz slimnīcu, lai apskata profesionāls ārsts. Es nolēmu to nedarīt, ne tādēļ, ka visu protu un varu pati, bet gan tādēļ, ka starpsvētku laikā uzņemšanas nodaļas ir pārpildītas, plosās gripa un "saķert" vēl kaut ko, galīgi negribējās. Lai arī lielie bērni mani ik pa laikam pamācīja,ka esot jābrauc, jo māsiņa ir bāla,stipri raud...

Ārsts mājās: Vienā brīdī iedomājos par opciju ĀRSTS MĀJĀS, biju dzirdējusi, ka šāds pakalpojums ir pieejams un mani pat nebaidīja samaksas apjoms, galvenais bija mans sirdsmiers, jo vēlējos apstiprinājumu tam, ka viss būs labi un, ka visu līdz šim esmu darījusi pareizi. Sazvanot šo pakalpojumu 30.decembrī, mums atbildēja - varam atbraukt 2.janvārī. Līdz ar to arī šis - ATKRĪT...

Privātklīnikas: 31.decembrī apzvanīju un izpētīju arī privātklīnikas, kur izrādās, ka Premium Medical nestrādā līdz pat 2.janvārim un Capital klīnika arī. ARS arī nestrādāja 31.datumā. Vēlējos privātklīniku, jo tur šī pacientu plūsma varētu būt mazāka un ārstu atteiksme daudz personiskāka un ne "konvojs". Arī šis mums atkrita. 

Tādēļ cīnījāmies pašu spēkiem un tik, cik pašiem līdz šim ir bijusi pieredze. 31.decembrī Nurofen vairs nelietojām, meitiņa aizmiga jau pl: 22.00 un pirmo reiz bez raudāšanas pamodās tikai pl: 3:30, tad gan raudāja pamatīgi, lai arī temperatūra nebija, ēst atteicās gan no krūts, gan maisījumu, tā kārtīgi padzērās un iemiga atkal uz 2 stundām, tad pirmo reiz pēc vairākām dienām paēda krūti un saldi čučēja līdz pat deviņiem rītā. Tā nu no trakākās slimošanas esam tikuši uz kājām nepilnās 5 dienās, pašlaik atliek tikai līdz galam izārstēt klepu, jo krekšķis vēl ir un sekot līdzi degunam.

Tie taču zobi: Šis interesantais vecāku teiciens pie katras lielākās raudāšanas, siekalošanās, pirksu sūkāšanas, vai arī paaugstinātās temperatūras... arī es esmu no tām mammām, kas šādās situācijās visu noveļ uz zobiņiem. I-netā daudz meklēju info par zobu šķilšanos un izrādās, ka zobu šķilšanās novājina imūnsistēmu un teorētiski šādi mazuļi var ātrāk saķert vīrusus. Mēs lacītes mainām ik pēc 2 stundām, pirksti mutē ir visu laiku un tie tiek ne tikai sūkāti, bet arī grauzti. Vai tie būs tiešām zobi? Tad jau redzēs :) 

Sajukušais gulēšanas laiks: Pirms slimošanas gulēt mazo likām jau no pl:20:00, bija dienas, kad viņa arī tik ātri aizmiga, bet citreiz miedziņš atnāca tikai ap 22iem, nu pēc slimošanas miedziņš nenāk pat pusnaktī, bet guļam līdz deviņiem, tad paēdam un atkal iesnaužamies līdz 12tiem. Tad nu gaidīsim pilnīgu atveseļošanos un mēģināsim šo izjaukto gulēšanas ritmu "iegriezt" pareizā gultnē, jo pavisam drīz lielajiem bērniem atsāksies skola un nāksies celties atkal pl:6šos

Vai arī Jūsu mazulīši starpsvētku un svētku laikā slimoja? Kā Jūs tikāt galā? Varbūt vēl ir kādi  papildus ieteikumi, ar kuriem vēlaties padalīties?

Mar_Mar Mar_Mar 02. Jan 2019, 21:30

Manai mazajai pirmā saslimšana bija ar iensām 6.5 mēn.vecumā. ĢĀ ieteica iedot 1/3 Tavegila, lai noņem degunam tūsku, tas strādā, arī pati lietoju.
Klepus bērnam var būt arī no iesnām, tad jācīnās vispirms ar iesnām.
Esmu izmantojusi ĢĀ no privātklīnikas par samaksu ar izsaukumu uz mājām uzreiz nākamā dienā bija, kad mazā noķēra baigo vīrusu ar lielu temperatūru - sajūtas divejādas, otreiz laikam paļautos tikai uz mūsu ĢĀ, bet arī no privātklīnikas ārtes, ko jaunu uzzināju, kas noteikti noderēs nākotnē.
Pie lielas temperatūras galvenais, lai bērns uzņem daudz šķidrumu, lai nenotiek attūdeņošanās.

mamma88 mamma88 02. Jan 2019, 17:28

Veseļojaties!
Man tieši ir bijis, ka aizvedu uz slimnīcu, un tur saķērām vēl rotinieku klāt. Arī izvairos.

Marta Supe Marta Supe 02. Jan 2019, 16:06

Ar šńabi mazu bēbīti gan nevajag rīvēt, caur ādu tas nonāk asinīs, un bērns var pat saindēties. Manam bēbim pret temperatūru vislabāk palīdz Paracetamol svecītes, bet pēc Nurofen streikoja puncis, to nedodu.