Dabiska mazuļa attīstība: Vai mamma zīdīšanas laikā drīkst ēst visu?

22. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunās māmiņas bieži nonāk neziņas priekšā, nespējot tikt skaidrībā, vai mazuļa zīdīšanas laikā ir jāierobežo sava ierastā ēdienkarte un jāatsakās no atsevišķu pārtikas produktu lietošanas uzturā. Kopā ar sertificētu uztura speciālisti Lizeti Pugu kopīgi viesīsim skaidrību šajā jautājumā, noskaidrojot, ko jaunā māmiņa drīkst un ko nedrīkst ēst laikā, kad tiek zīdīts mazulis.

Mazā Augusta māmiņa Laila, daloties ar savu pieredzi, stāsta, ka pēc bērniņa piedzimšanas pirmās trīs nedēļas ēdusi praktiski visu, taču pēc tam mazulim parādījušās pirmās vēdera problēmas, kas vedinājis izslēgt no ēdienkartes iesākumā piena produktus, vēlāk arī kviešus, saldumus un augļus. Lai gan iesākumā jaunajai mammai šķitis, ka atteikšanās no šo produktu ēšanas būs palīdzējusi uzveikt mazuļa vēdera problēmas, patiesībā izrādījās, ka tas tomēr nav risinājums. Vai patiesi mūsdienās alerģija no atsevišķiem pārtikas produktiem jaundzimušo mazuļu vidū ir tik populāra?

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga stāsta, ka viena no populārākajām pārtikas produktu grupām, kuru jaunās māmiņas izslēdz zīdīšanas periodā, ir piena produkti, taču bieži vien tas ir maldīgi.

“Jāsaprot, ka alerģijas mazuļiem visbiežāk parādās četru līdz sešu mēnešu vecumā, un tās attīstās tikai aptuveni 10% gadījumu. Biežāk varam runāt par atsevišķu produktu nepanesību, kas līdz gada vecumam katram otrajam bērniņam pazūd, līdz piecu gadu vecumam izzūdot jau pilnībā 90% gadījumu,” skaidro uztura speciāliste.

Speciāliste norāda, ka izslēgšanas diēta gan grūtniecības, gan arī zīdīšanas sākuma periodā nemazina alerģiju vai nepanesības risku, tā vietā uzsākot zīdīšanu ieteicams izvairīties no saldumu lietošanas uzturā. Dažkārt valda uzskats, ka saldumi neizraisa alerģiju, tāpēc jaunās māmiņas turpina arī zīdīšanas sākuma posmā lietot saldumus, taču L. Puga atgādina, ka cukurs ir rūgstošs, un tas var izraisīt vēdera pūšanos, vienlaikus atgādinot, ka viss ir jāuztver mierīgi, pieņemot par normu.

Vadoties no vadlīnijām, pirmais piebarojums mazulim ir jāuzsāk ne ātrāk kā 4,5 mēnešu vecumā un ne vēlāk kā 6,5 mēnešu vecumā, jo šajā vecumā bērniem beidzas dzelzs rezerves organismā, tāpēc, lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos, ņemot vērā, ka galvenais tā avots ir piens, ēdienkartē pamazām jāpievieno dārzeņi. “Dārzeņos ir C vitamīns, kas veicina dzelzs uzsūkšanos,” norāda uztura speciāliste Lizete Puga, piebilstot, ka bieži vien piebarojums tiek uzsākts ar ķirbi, kabaci, bet citās valstīs mazulim tiek piedāvāts fenhelis, jo mazuļa pirmajiem iepazītajiem dārzeņiem jābūt ar neitrālu krāsu.