Cik ilgi bērnam jāguļ?

Cik ilgi bērnam jāguļ?

02. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Miega ilgumu, kas nepieciešams katram bērnam, ietekmē dažādi faktori, tostarp arī Tavas atvases vecums. Vienlaikus jāņem vērā arī dažādi faktori, kas bērna miegu var traucēt, tāpēc tos jācenšas novērst.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas speciāliste, sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece zina teikt, ka viens no iemesliem, kāpēc var būt traucēts bērna miegs, ir pašas māmiņas pašsajūta: "Jāsaprot, ka viss, ko pārdzīvo un izjūt sieviete, caur pienu nonāk arī pie bērna." Tāpat arī speciāliste vērš uzmanību, ka mazuļa miedziņu var ietekmēt arī ģimenes dienas ritms. Piemēram, ja esam pieraduši vēlu vakaros palikt nomodā, darbojamies pa māju un no rītiem ilgi gulēt, arī bērniņš var pierast pie šāda ritma, zina teikt E. Svareniece. Vēl viens iemesls, pēc speciālistes teiktā, ir tas, ka mammas, labu gribēdamas, dienas laikā vairākkārtīgi dodas laukā vairāku stundu garās pastaigās, kā rezultātā dienas laikā bērns noguļ pat 8 stundas, kas maina visu režīmu un bērna diena it kā samainās vietām ar nakti.

"Ja naktīs bērns guļ mazāk, bet dienas lielāko daļu pavada guļot, ir jāpārskata dienas ritms un jācenšas diendusas ilgums saīsināt, jo, piemēram, vienpadsmit nedēļu vecumā mazulim dienas laikā vajadzētu būt vairāk nomodā, lai iepazītu pasauli," skaidro E. Svareniece, piebilstot, ka visbiežāk nepieciešamas 3 līdz 5 diennaktis, lai nostabilizētos mazuļa diennakts ritms.

Cik stundas diennaktī bērnam būtu jāguļ?

1 līdz 4 nedēļu vecumā: 15 līdz 16 stundas diennaktī

Elita Svareniece skaidro, ka pirmajā dzīves mēnesī dažkārt bērniņi diennaktī miegā var pavadīt pat 20 stundas, visbiežāk miedziņš ilgs divas līdz četras stundas, pēc kurām bērniņš mostas paēst. Priekšlaicīgi dzimuši bērniņi diennaktī miegā var pavadīt vairāk stundu. 

Tā kā jaundzimušajiem vēl nav iekšēja bioloģiska pulksteņa vai diennakts ritma, viņu miega modelis nav saistīts ar dienas/ nakts ciklu.

1 līdz 4 mēnešu vecumā: 14 līdz 15 stundas diennaktī

Kad mazulis sasniedzis 6 nedēļu vecumu, vecāki var pamanīt, ka bērniņam ir iestrādājies konkrētāks miega cikls. Garākie miega periodi var ilgt līdz pat 6 stundām un tie biežāk ir vakara, nakts stundās.

4 līdz 12 mēnešu vecumā: 14 - 15 stundas diennaktī

Lai gan ideālā gadījumā bērni šajā vecumā miegā pavada līdz 15 stundām, liela daļa bērniņu vecumā līdz 11 mēnešiem diennaktī noguļ tikai 12 stundas. Šajā vecumā jāpievērš īpaša uzmanība miega režīma veidošanai - ņemot vērā, ka šajā vecumā mazulis jau ir daudz sociālāks, ieteicams arī viņa miega režīmu pielāgot pieaugušo režīmam, kas nozīmē, ka lielāko daļu miegam paredzēto stundu bērns noguļ naktī.

1 līdz 3 gadu vecumā: 12 līdz 14 stundas diennaktī

Šajā vecumā samazināsies dienas snaudu skaits un bērns pamazām pāries uz vienas diendusas gulēšanu. Novērots, ka nereti bērni šajā vecumā diennakts laikā noguļ tikai 10 stundas, lai gan bērniem vecumā līdz 3 gadiem būtu vajadzīgs nedaudz vairāk miega.

Bērni šajā vecumā bieži ceļas jau ar saullēktu, no rītiem mostoties jau no plkst. 6.00 līdz 8.00.

3  līdz 6 gadu vecumā: 10 līdz 12 stundas diennaktī

Šajā vecumā bērniem, lai pilnvērtīgi izgulētos, ieteicams pie naktsmiera doties līdz plkst. 21.00 tāpat kā jaunāka vecuma bērniem. Diendusas šajā vecumā bērniem kļūst aizvien īsākas.

7 līdz 12 gadu vecumā: 10 - 11 stundas diennaktī

Šajā laikmetā mūsu dienas ir tik piepildītas - bērniem ir jāpaveic skolas darbi, ir ārpusskolas aktivitātes, ģimenes kopīgās aktivitātes, tāpēc gulētiešanas laiks tiek atlikts uz aizvien vēlāku laiku, lai gan būtu svarīgi sekot, lai arī skolas vecuma bērni pilnvērtīgi izgulētos. Pētījumi liecina, ka šajā vecumā bērni diennaktī guļ mazāk nekā 9 stundas, lai gan ieteicamais miega ilgums diennaktī būtu no 10 līdz 11 stundām.

12 līdz 18 gadu vecumā: 8 līdz 9 stundas diennaktī

Vajadzība pēc pilnvērtīga miega ir ne tikai mazuļiem, bet arī bērndārzniekiem un skolēniem, tostarp, pusaudžiem. Nereti miega kvalitāte gan cieš pusaudžu sociālās dzīves dēļ  

PIESAKIES NODARBĪBĀM PIE ELITAS SVARENIECES