Bērniņam apsārtis dibentiņš. Ko darīt?

07. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa āda dzīves pirmajos mēnešos ir ļoti jutīga, tāpēc tai nepieciešamas īpašas rūpes, lai neveidotos iekaisumi. Kas jāņem vērā, rūpējoties par mazuļa ādu, vaicājām pediatrei Sanitai Mitenbergai.

Gluži tāpat kā mazulim katru dienu nepieciešama māmiņas mīlestība, arī regulāra autiņbiksīšu nomaiņa bērniņam ir ļoti svarīga. Jo īpaši tas attiecināms uz jaundzimušo pirmajā dzīves mēnesī, kad bērnam vēdera izeja var būt pat 13 – 14 reizes dienā, tāpēc autiņbiksītes obligāti jānomaina katru reizi pirms barošanas vai pēc tās.

Izvēloties mazuļa pirmās autiņbiksītes, svarīgi pievērst uzmanību vairākiem faktoriem:

  • Lai tām ir ātra mitruma uzsūkšanas funkcija;
  • Lai tās nesatur losjonus un smaržvielas;
  • Lai to virsma būtu mīksta, patīkama ādai un elpojoša;
  • Lai būtu elastīgas malas un jostasvieta;
  • Mitruma indikators.

Pediatre Sanita Mitenberga norāda, ka vismaz divas reizes dienā mazulim jānodrošina gaisa peldes, kas mazinās risku veidoties ādas iekaisumiem. “Katru reizi, mainot autoņbiksītes, dibentiņš jānomazgā ar siltu, tīru ūdeni un pēc tam 5-10 minūtes jāvelta gaisa peldei, lai kārtīgi nožūtu ādas krociņas,” skaidro pediatre.  Dibentiņa mazgāšanai ziepes neizmanto, jo tās ādu sausina. Gadījumos, ja ir jāsteidzas un nevar atvēlēt laiku gaisa peldei, ādas krociņas var arī nosusināt, taču tam izmanto nevis dvieli, bet gan salvetes. Atgriežoties saulainākam laikam, gaisa peldes veic pie loga, saulīte apspīdētu mazuli.

Ja vecāki ievēro, ka mazuļa āda ir kļuvusi kaut nedaudz sārta, svarīgi biežāk organizēt gaisa peldes un mainīt autiņbiksītes, kā arī sekot līdzi ādas kroku pareizai aprūpei, jo pretējā gadījumā mazuļa dibentiņš var iekaist.

Ja mazuļa āda autiņbiksīšu zonā jau ir iekaisusi, ieteicams lietot speciālas ziedes vai krēmus, kas palīdz iekaisumu ātrāk sadziedēt. “Tam var izmantot cinku saturošus krēmus, kas ādu nosusina un neļauj iekaisumam izplatīties,” norāda pediatre. Krēmu uz apsārtušās ādas klāt pavisam plānā kārtiņā.