4 padomi, kā pieradināt mazuli pie ūdens dzeršanas

4 padomi, kā pieradināt mazuli pie ūdens dzeršanas

14. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar gada siltajiem un saulainajiem mēnešiem māmiņu vidū  aktualizējas jautājumi par ūdens patēriņu  – vai mazulim ir nepieciešams papildus uzņemt ūdeni un  kā ir iespējams noteikt, vai zīdainim neslāpst?

Pasaules veselības organizācija ir noteikusi, ka līdz sešu mēnešu vecumam mazulim ūdens uzturā nav nepieciešams, jo zīdainis nepieciešamo ūdens daudzumu dienā uzņem no mātes piena. Savukārt pēc sešu mēnešu vecuma māmiņas var sākt bērnam piedāvāt padzerties arī nedaudz ūdeni. Taču bieži vien māmiņas sastopas ar situāciju, kad mazulis atsakās dzert ūdeni. Tādēļ zemāk apkopoti speciālistu ieteikumi kā pieradināt mazuli pie ūdens dzeršanas.

Sāksim ar mazumiņu

Piedāvājot zīdainim ūdeni, vispareizākais būtu sākt ar nelielu daudzumu ūdens, ielejot to tējkarotē un piedāvājot bērnam sākumā izgaršot un pierast pie vēl nezināmā dzēriena tekstūras un garšas.

Izpētīsim ūdeni

Lai mazulis iepazītu jauno dzērienu, jāļauj bērnam kārtīgi izpētīt ūdeni. To var darīt vairākos veidos – ļaut mazulim aptausīt, spēlēties ar ūdeni, nelielu daudzumu ielejot traukā un ļaujot mazulim izpētīt to. Otrs veids ir pievienot ūdeni mazuļa ēdienam. Piemēram, pagatavojot augļu vai dārzeņu biezeņus, pievienojiett tiem ūdeni, padarot biezeņa substanci ūdeņaināku, tādējādi lēnām pieradinot zīdaini pie ūdens konsistences un garšas.

Piedāvāsim īsto pudelīti

Dzerot mātes pienu, mazulis ir pieradis pie savas pudelītes un konkrētas piena temperatūras, tādēļ, piedāvājot mazulim ūdeni, prātā vajadzētu paturēt to, ka mazulim, visticamāk, neies pie sirds pudelīte ar aukstu ūdeni, jo tā temperatūra un tekstūra krasi atšķiras no tik ierastā mātes piena. Tādēļ, sperot pirmos soļus ūdens dzeršanā, jāparūpējas par to, lai ūdens ir iepildīts bērnam ierastā pudelītē, vēlams pasniegt to istabas temperatūrā vai nedaudz siltāku.

Dzersim tikai ūdeni

Lai arī reizēm var šķist, ka mazulis neparko nevēlas dzert ūdeni, jaunajiem vecākiem ir jāturpina mēģināt pieradināt bērns pie ūdens dzeršanas. Nekādā gadījumā nebūtu vēlams bērnam piedāvāt sulas vai saldinātus dzērienus, jo pēcāk zīdainis,visticamāk, parastu ūdeni neatzīs.

Neptūnas – ūdens, kas piemērots zīdaiņiem

Izvēloties kādu ūdeni dot zīdainim, nepieciešams kārtīgi izvērtēt, kādu tieši ūdeni dosim mazulim. Vislabāk noderēs pudelēs pildīts dabīgs, negāzēts minerālūdens. Piemērota izvēle būs Neptūnas minerālūdens, jo tas ir dabīgs minerālūdens ar zemu mineralizācijas sāls līmeni, līdzsvarotu pH līmeni (7,8), kas padara ūdeni lieliski piemērotu zīdaiņiem. Minerālūdens Neptūnas tiek iegūts unikālā, senatnīgā un aizsargātā vietā — Varenas mežos, Lietuvā. Tas ir dabīgs minerālūdens un ir piemērots lietošanai ikdienā gan zīdaiņiem, gan pārējiem ģimenes locekļiem.

Nogaršot minerālūdeni Neptūnas jaunajiem vecākiem būs iespēja konferencē “Gatavi mazulim”. Konference norisināsies šo svētdien, 18. augustā, no plkst. 11:00 līdz plkst. 18:00 SemaraH Hotel Lielupe.