VIDEO par rotavīrusiem

11. Feb 2012, 18:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saslimstība ar rotavīrusu ir ļoti plaši izplatīta Latvijas bērnu vidū, turklāt bieži saslimšana norit smagi – trešdaļa inficēto bērnu pat ārstējas slimnīcā, liecina Māmiņu kluba veiktā vecāku aptauja par rotavīrusa izplatību. Kā liecina aptaujas dati, 50% aptaujāto vecāku atzīst, ka viņu bērni ir pārslimojuši rotavīrusa infekciju. Aptuveni 10% šo lipīgo vēdera vīrusu pārslimojuši pavisam nesen , bet 40% - pēdējā gada laikā.



Jāatgādina, ka aizvadīto desmit gadu laikā Latvijā novērots izteikts rotavīrusu infekcijas pieaugums ar lielāko gadījumu skaitu 2010. gadā - 3261 gadījums (pieaugums par 37%), liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati. Pārsvarā tiek ziņots par pacientiem, kuri ārstējušies  slimnīcās, līdz ar to patiesais saslimušo skaits varētu būt krietni lielāks.


"Rotavīrusa izplatība pieaug dažādu iemeslu dēļ - mazliet uzlabojas ziņošana par saslimstību, taču pēdējos gados galvenais iemesls pamatā ir biežāki infekcijas uzliesmojumi bērnu izglītības iestādēs," Māmiņu klubam atzīst Dr. Jurijs Perevoščikovs, Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs.

Risku saslimt ar rotavīrusu Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti aprēķinājuši arī matemātiski, pamatojoties uz statistiku. "Dati nav iepriecinoši - no 100 dzimušiem bērniem astoņi pirmajos trijos dzīves gados vismaz reizi tiks ārstēti slimnīcā ar apstiprinātu rotavīrusa infekciju. Tāpat ir skaidri zināms, ka līdz piecu gadu vecumam nebūs gandrīz neviena bērna, kurš Latvijā nebūs pārslimojis rota vīrusa infekciju vienu vai divas reizes," stāsta J. Perevoščikovs.

Šā gada pirmajos divos mēnešos Latvijā vērojams īpaši straujš saslimstības pieaugums ar rotavīrusu infekciju. 2011. gada janvārī un februāri reģistrēts jau 1351 saslimšanas gadījums, salīdzinoši šajā pašā laika periodā 2009. gadā - 671, bet 2010. gadā – 449 gadījumi.

LIC dati apliecina, ka visvairāk slimo bērni līdz divu gadu vecumam, īpaši vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem. 2010. gadā tie bija 59,2% (1931) no visiem saslimšanas gadījumiem. Jaunākais ar rotavīrusu infekciju saslimušais bija sešas dienas vecs zīdainis.


Trešdaļai bērnu jeb 30,5%, saskaņā ar Māmiņu kluba aptaujas datiem, saslimšana noritējusi vidēji smagi, bet 12,4% slimojuši smagi.

Trešdaļa saslimušo bērnu rotavīrusu nācies ārstēt slimnīcā, bet pārējie ārstējušies mājās. Lielais hospitalizācijas gadījumu skaits pierāda, - nav pamata apgalvojumam, ka saslimušam bērnam atūdeņošanās simptomus iespējams mazināt mājās ar pareizu dzirdināšanu – situācijā, kad ir bieža vemšana un caureja, bērns dzerot nespēj atgūt zaudēto šķidruma daudzumu.

„Labākais un efektīvākais veids, kā pasargāt bērnu no saslimšanas ar rotavīrusu, noteikti ir vakcinācija,” uzsver pediatre Vizma Meikšāne. Latvijā šī vakcīna patlaban ir par maksu. Taču to plānots iekļaut valsts imunizācijas kalendārā no 2014. gada. Kaut gan neviena vakcinācija simtprocentīgi nepasargā no saslimšanas, rotavīrusa vakcīna ir ļoti efektīva - ja arī bērns saslimst, vakcinācija ļauj šo slimību pārslimot ļoti vieglā veidā, dažkārt pat nenojaušot par slimības klātbūtni organismā.

Kaut gan vakcīna pret rotavīrusu Latvijā ir pieejama jau piecus gadus, tikai 60% Māmiņu kluba aptaujāto vecāku atzīst, ka ir dzirdējuši par iespēju vakcinēt bērnu pret šo saslimšanu. Tajā pašā laikā 20% vecāku atzīst – ja iepriekš būtu zinājuši, kā norit rotavīrusa infekcija, viņi būtu izmantojuši iespēju vakcinēt savu bērnu pret šo slimību. Savukārt 36,1% aptaujāto māmiņu apgalvo, ka pēc tam, kad viņu bērns pārslimojis rotavīrusu, ieteiktu citiem vecākiem vakcinēt bērnus, lai pasargātu viņus no ciešanām.

Vislabākā aizsardzība pret rotavīrusu tiek nodrošināta, vakcinējot bērnu vecumā no sešām nedēļām līdz sešiem mēnešiem, taču to var darīt arī vēlāk. Vakcinācija ir ļoti vienkārša un nesāpīga – bērns to saņem sīrupa veidā divās reizēs ar mēneša intervālu.

Diemžēl tikai 26% vecāku informāciju par vakcinēšanos pret rotavīrusu ir saņēmuši no sava ģimenes ārsta, liecina aptaujas dati. Arī slimnīcas medicīnas personāls praktiski neinformē vecākus par vakcinācijas iespēju – slimnīcā par to uzzinājuši tikai 5,1% aptaujāto vecāku.

Māmiņu Kluba TV raidījums sagatavojis arī video īsfilmu ar ekspertu komentāriem par rotavīrusa saslimšanu bērniem un profilakses iespējām. Skaties video zemāk!


Papildu informācija

Rotavīrusa inkubācijas periods ilgst no dažām stundām līdz pat 7 dienām. Slimība iesākas ļoti strauji. Bērnam pēkšņi paaugstinās temperatūra, sākas vemšana, šķidra vēdera izeja. Tā bieži vien ir ļoti ūdeņaina, ar putām; vēdera izejas krāsa mēdz būt dzeltenīga. Tā kā vēdera izejai ir liels apjoms un tā norit bieži, bērns ļoti ātri var zaudēt šķidrumu, kas ir bīstami dzīvībai. Šo simptomu intensitāte ir dažāda, un tie parasti ilgst 4 – 7 dienas, bet var saglabāties arī ilgāk.



Saslimt ar rotavīrusu ir ļoti viegli ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, jo infekcija izplatās gan fekāli – orālā, gan sadzīves kontaktu ceļā. Rotavīrusi vairākas dienas var saglabāties uz dažādiem priekšmetiem, piemēram, bērnu rotaļlietām, traukiem u.c. sadzīves priekšmetiem.

Māmiņu Kluba aptauja tika veikta interneta portālos jaunajiem vecākiem www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv. Aptaujā piedalījās 300 vecāku, kuriem ir bērni  vecumā no 0 - 7 gadiem.

10. Apr 2011, 16:51

Meitenes. Varu padalities ar savu pieredzi. Mums bija tapat (keram visadus virusus, slimibas u.t.t. ). Pec konsultacijas ar savu arstu Irenu Patursku (vina teica ka pie vainas ir berna immunas sistemas nespeja pretoties...) sapratu ka kaut kas ir jadara. Man ieteica lietot transfer faktorus (koncenrets pilnpiens). Kops ta laika mums visas tas kaites iet secen !!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

ir ļoti viegli runāt tiem, kam bērni nav slimojuši ar rotavīrusu.