Piena zobam jālikvidē nervs. Kāpēc?

Piena zobam jālikvidē nervs. Kāpēc?

20. May 2012, 22:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs sniedz lielisku iespēju lasīt atbildes uz jūsu interesējošiem jautājumiem portālā, neizejot no mājām! Māmiņu klubs atbildes noskaidros jūsu vietā!

 

Jautājums:

Mēs ar meitiņu(3,10 gadi) bijām pie zobārsta. Vienu zobiņu ir "apēdis" kariess un no maza melna pleķīša radies liels caurums. Ārsts teica, ka jālikvidē nervs un pēc tam jāliek plomba. Es biju šokā un tā arī ārstam neko papildus nepajautāju. Kā tas var būt, ka piena zobam vispirms jālikvidē nervs un tikai pēc tam jāliek plomba?

 

Atbild stomatologs Viktorija Artemenko:


Ja zobiņu ir saēdis kariess, tad ir jāārstē nervs, piena zobiem tā gadās, jo zobiņš ir ļoti mazs, salīdzinot ar pieaugušo.

 

Pieaugušajiem viss sākas ar mazu caurumiņu, tad caurums palielinās un tikai pēc tam baktērijas tiek klāt nervam.

 

Pie labvēlīgiem apstākļiem šis process var ilgt 3-10 gagdus līdz viss pārvēršas nervu iekaisumā. Ja to neārstē, tad baktērijas tiek klāt zobam un veidojas iekaisums ap zobu.

 

Maziem bērniem tas var notikt ļoti ātri- 2-5 mēnešu laikā, līdz ko zobiņš ir saslimis- tas jau ir nervu iekaisums. Ja nervu iekaisumu neārstē, tad iekaisuma baktērijas nokļūst līdz saknei un kaitē patstāvīgajiem zobiem.

 

Ja pacientam nervs netiek sakopts un netiek notīrītas visas baktērijas, tad pastāv risks, ka baktērijas uzbruks vēl neizaugušajam patstāvīgajam zobam, tādējādi radot vēl nopietnākas problēmas nākotnē.

 

Tieši tāpēc es iesaku sekot līdzi bērnu zobu veselības stāvoklim: tīrīt tos, izvairīties no saldumiem utt.

 

Bet ja jau ir sākusies problēma, tad rīcības plāns ir jāizlemj ātri un pie pieredzējuša speciālista, pieņemot labāko risinājumu!



Sargiet savus zobus!