Mazulis nevēlas tīrīt zobus. Kāpēc?

Mazulis nevēlas tīrīt zobus. Kāpēc?

04. Apr 2012, 16:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis nevēlas tīrīt zobus, tiksim skaidrībā ar iemesliem! Vecāki parasti nezina, ko darīt. Pirmkārt, iesaku nomierināties un tikt ar šo problēmu galā.

 

Paskatīsimies uz šo situāciju bērna acīm, - vecāki pēkšņi ir izlēmuši sākt rūpēties par bērna zobiem, uzmetušies mazajam bērniņam divatā virsū, un nu tik novērsīs viņu no svarīgām lietām. Nez kāpēc bāž mutē kaut kādu nepazīstamu priekšmetu, berzē ar to, kaut kāda dīvaina viela mutē veido putas utt., utt. Nu, un kam kaut kas tāds var patikt, cienījamie vecāki? Mazuļi visi ir gudri, bet daudzu apstākļu varā, viņi pagaidām nav spējīgi saprast, kāpēc ir jārūpējas par zobiem, un kādas sekas ir tam, ja tos netīra regulāri.

 

Bērns savā maigajā vecumā nespēj pieņemt lēmumus, kas saistīti ar viņa veselību. Jūs taču nelaidīsit bērnu ziemā ārā ar pliku galvu tāpēc, ka viņam negribas ģērbties, vai arī neļausit taču bāzt adīšanai paredzētās adatas kontaktligzdās, pat, ja viņš to ļoti vēlas? Vecāki nes atbildību par sava bērna veselību un dzīvību.

 

Lūk, kāpēc mazais nevēlas tīrīt zobus, loģiski, vai ne?

 

Turpināsim! Pievērsīsim uzmanību vecākiem, jā, tieši tā, jo ir naivi uzskatīt, ka mazulis būs punktuāls, ja mamma vienmēr kavē, ir naivi uzskatīt, ka mazulis iemācīsies uzturēt mājās kārtību, ja savu vecāku mājā vienmēr valda māksliniecisks bardaks.. Vecāki ir etalons, no kura mazuļi visu mācās, tos atdarinot.

 

Kad es jautāju jaunajiem vecākiem, cik reižu dienā ir jātīra zobi, - pārliecināti atbildēt, ka jātīra zobi ir 2x dienā, ir spējīgi pat 90% respondentu, bet uz jautājumu, cik bieži Jums izdodas tīrīt zobus, apmēram 70% atbild, ka tikai 1x dienā, bet veseli 20% atbild, ka reizi 2 dienās, un paskaidro šo atbildi ar piebildi, ka no rītiem nav laika, jo jāsteidzas, bet vakaros jau gribas iet gulēt.

 

Un tātad, cik reižu ir jātīra dienā zobi? (protams, ka pareizā atbilde ir – 2x dienā).

 

Pirmo reizi zobi jātīra pēc brokastīm, otro reizi vakarā  - pirms miega. Pie tam tīrīt zobus vajag efektīvi, citādāk jēgas nav, un vēl ir vajadzīga tāda lieta kā zobu diegs un mutes skalošanas līdzeklis. Īpaši akurāti indivīdi tīra arī mēli – tas ir gaumes jautājums.

 

Dārgie vecāki, kad Jūs esat pārliecināti par savu lēmumu manipulāciju nepieciešamībā, un tāpat arī esat nolēmuši bez kompromisiem pildīt iecerēto, mazulim praktiski nav nekādu šaubu, jo vecāki taču arī tā dara. Kad mazais regulāri redz, ka Jūs tīrāt zobus, viņš ne tikai vēlas to darīt arī pats, bet arī lūgs Jums, lai dodat viņam zobu birstīti šim nolūkam.

 

Tieši tāpēc pats galvenais padoms ir ļaut bērnam pavērot Jūs zobu tīrīšanas laikā, jo viņam ir svarīgi redzēt, kā zobus tīra mamma, kā to dara tētis, pēc tam dodiet mazulim pašam zobu birstīti, lai viņš sāk pierast pie higiēnas ievērošanas. Jāuzsver, ka manuālās iemaņas līdz 7 gadu vecumam nav pietiekošas, lai zobus iztīrītu bērns efektīvi. Tieši tāpēc , līdz 6-7 gadu vecumam vecākiem ir jāpalīdz bērnam tīrīt zobus. Nevar precīzi pateikt, kā to sauc psihologi, bet pastāv uzskats, ka ir jēga tajā, ka visas darbības, ko mazulis no sākuma novēro, pēc tam dara kopā ar vecākiem, ar laiku viņš sāk darīt arī pats. Vecāku uzdevums taču ir bērnos radīt vēlēšanos un prasmes apkopt sevi.

 

Vēl viena bērnu psiholoģijas īpatnība – mazuļiem patīk iepriekš paredzamas darbības, kas nozīmē – Jums ir jābūt rituālam, tad mazais zinās, ko gaidīt un, kad to gaidīt.

 

Tā kā mazuļi daudzas iemaņas iegūst caur rotaļām, zobu birstīšu un zobu pastu ražotāji ir parūpējušies par to, lai pārsteigtu un iepriecinātu mazos pircējus. Tāpēc ļaujiet bērnam pašam izvēlēties sev līdzekļus mutes kopšanai. Kad mazais pats izvēlējies sev šo dāvanu, ar tādu trofeju zobus tīrīt viņam būs krietni patīkamāk.

 

Kā bērniem, tā arī pieaugušajiem ir vajadzīga pieeja,  - pastāsti, parādi, izdari! Vecāki var izmantot tādu pašu metodi – pastāsti, ko darīsi, parādi, kā tas darāms lellītei, piemēram, un pēc tam dari pats. Mazuļi attīstās rotaļājoties!

 

Tagad nomierināšu lielu daļu lasītājus – ar laiku vēlēšanās un centieni aprūpēt savus zobiņus samazinās. Katrs normāls cilvēks sāk mazliet slinkot, ļauj sev izlaist dažas zobu tīrīšanas reizes, tāpēc regulāri ir ieteicams apmeklēt stomatologu, lai iegūtu kārtējo motivācijas un rekomendāciju devu!

 

Droši uzdodiet jautājumus, dalieties pieredzē un uztraukumos!

 

Esiet veseli un laimīgi!

 

Jūsu stomatologs Viktorija Artemenko

 

Calgel zobu gels

Mazuļiem no 3 mēnešu vecuma

Ātri atbrīvo no sāpēm smaganās, piemīt viegli antiseptisks efekts.

 

Deva

Nelielu gela daudzumu ( apmēram 5-7 mm uzspiež uz tīra pirksta gala) iemasē mazuļa smaganās. Ja nepieciešams, želeju var lietot atkārtoti ne mazāk kā pēc 20 minūtēm, ne biežāk kā 6 reizes dienā.

 

Piesardzības pasākumi

Nepārsniedziet ieteikto dienas devu. Ja ir kādas blakusparādības vai pārdozēšana, pārstājiet lietot zobu gelu un konsultējieties ar savu ārstu.

 
 
Kontrindikācijas
 

Nelietot, ja ir bojātas vai asiņojošas smaganas. Nedrīkst lietot bērniem, kuriem ir alerģija pret lidokaīnu vai kādu citu no Calgel aktīvo vielu vai jebkuru no palīgvielām.

 

Blakusparādības
 

Parādoties jebkādām nevēlamām blakusparādībām, zāļu lietošana jāpārtrauc un jākonsultējas ar ārstu.

taschinka taschinka 09. Jun 2011, 16:25

Manam dēlam augot lielākam ir tā,ka slinkums iet tīrīt zobus,bet es nepieļauju izņēmumus,jāmazgā un viss.Es pati varu nenomazgāt kājas,bet nenomazgājot zobus nevaru aiziet gulēt.Arī no rītiem man nav tādas aizbildināšanās,ka nav laika,vai vēl kaut kas.Ja jāsteidzas,tad attiecīgi pieceļos agrāk,ieplānoju laiku,lai visam pietiek.
Vienmēr esmu mazgājusi zobus 2 reizes dienā,pat 3 reizes dienā.Izņēmumi tik,ja nevaru piecelties no gultas,ja slima.To arī mācu dēlam,ka nevar pateikt negribu,vai slinkums.
Tad ir tā,ja slinkums dēlam mazgāju es,bet ja nē,tad sākumā pats un tad vēl es.